Iso muutos Suomen koronatilanteessa: Suuri osa tartunnoista nyt nuorilla – R-luku nousi yli yhden ensi kertaa kevään jälkeen

Sosiaali- ja terveysministeriö ja THL pitivät koronaan liittyvän tiedotustilaisuuden torstaina aamupäivällä.

6.8.2020 12:51 | Päivitetty 6.8.2020 16:05
  • Tartuntatilanne Suomessa on rauhallinen, joskin tartuntojen määrä on kasvussa.

  • Nuorten osuus sairastuneista on kasvanut.

  • Ulkomailta tartuntoja tulee etenkin Ruotsista ja Balkanilta.

  • Maskisuositusta voidaan odottaa ensi viikolle.

  • Varsinaisesta toisesta aallosta ei vielä puhuta, mutta trendi viittaa toiseen vaiheeseen.

Tämänhetkinen koronavirustilanne on perustavanlaatuisesti erilainen kuin keväällä. Tartuntojen ikäjakauma on muuttumassa. Uusista tartunnoista suuri osa on alle 30-vuotiailla, kerrottiin sosiaali- ja terveysministeriön ja THL:n koronavirustilannetta käsitelleessä tiedotustilaisuudessa.

Tartuntojen määrä on valtakunnallisesti vielä vähäinen, mutta kuitenkin kasvussa. Heinä-elokuun vaihteessa uusia tartuntoja ilmoitettiin 74 viikon aikana, kun kolmella aikaisemmalla viikolla tartuntojen määrä on vaihdellut 38–51 tapauksen välillä.

Torstaina THL ilmoitti 20 uudesta tartuntatapauksesta.

Tartuttavuusluku eli niin sanottu R-luku on tällä hetkellä 1,10–1,40, mikä tarkoittaa siis sitä, että jokainen sairastunut tartuttaa keskimäärin vähän yli yhden henkilön. STM:n strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Polkin mukaan luku on nyt ensimmäistä kertaa kevään jälkeen noussut yli yhden.

STM:n ja THL:n mukaan eniten tartuntoja Suomeen tulee Ruotsista ja Balkanin maista. Maarajalla huolta on etenkin Torniossa.

Osa asiantuntijoista on arvellut, että pelätty toinen aalto olisi jo täällä. Voipio-Polkin mukaan tilanne on herkkä, mutta toisen aallon määritelmä voidaan tehdä vasta jälkikäteen. Hänen henkilökohtainen arvionsa on, että jos tartunnat jatkavat kasvuaan, voidaan puhua taudin toisesta vaiheesta.

Nuorten osuus kasvanut

STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila pitää kehitystä toki huolestuttavana, mutta toisaalta myös parempana kuin kevään tilannetta, jossa virus eteni vanhemman väestön keskuudessa. Korona on tutkimusten mukaan ollut vanhemmalle ja perussairauksista kärsiville perusterveitä vaarallisempi.

Nuorten korostuminen viime aikojen tartuntatapauksissa on tarkoittanut samalla sitä, että taudin etenemistä ei välttämättä voida enää ennustaa samoilla mittareilla kuin keväällä. Sairaalahoidon tarvetta tarkasteltiin tarkkaan keväällä, mutta nuorista pienempi osa tarvitsee sairaalahoitoa viruksen oireista selvitäkseen.

– Saattaa olla, että tämä tartuttavuus ei niin paljon näy sairaalahoidon tarpeessa, mutta emme tiedä, kuka on altis sairastumaan vakavasti. Voi olla, että aikaisemmin luotettavimpana pidetty sairaalahoitotarpeen kehitys ei ole se, jota ensisijaisesti katsomme, STM:n strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki totesi tilaisuudessa.

Kansliapäällikkö Kirsi Varhila vastasi median kysymyksiin tiedotustilaisuuden jälkeen.

THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen kertoi, että nuorten tartunnoissa on pitkälti kyse perhealtistumisista. Esimerkkitilanne on siis se, että perheen aikuinen on saanut tartunnan ja levittänyt sitä muille perheenjäsenille, jotka eivät välttämättä ole oirehtineet yhtä vahvasti tai ollenkaan ja sitten levittäneet sitä lähipiirissään tietämättään.

Puumalaisen mukaan osa tartunnoista liittyy kyllä myös nuorten sosiaaliseen kanssakäymiseen ja kokoontumisiin. Hänen mukaansa THL ei kuitenkaan ole saanut laajempaa tietoa siitä, että yökerhoilla tai muilla ravitsemusliikkeillä olisi ollut merkittävä vaikutus tautitapausten lisääntymisessä.

– Toisaalta kannattaa muistaa, että yökerhot vasta hiljattain auenneet. Taudin leviämiseen ja tapausten toteamiseen menee jonkin verran aikaa. Vaikutus varmaan nähdään tässä lähiviikkojen aikana, Puumalainen sanoi.

Yökerhot pidetään näillä näkymin aikaisemmin suunnitellun mukaisesti avoinna elokuun loppuun asti. Tilannetta kuitenkin seurataan aktiivisesti ja rajoituksia ollaan valmiita muuttamaan, jos tilanne sitä vaatii.

Kolme skenaariota

STM on valmistellut koronatiekartan ja muodostanut kolme mahdollista skenaariota jatkoa ajatellen. Ensimmäisessä skenaariossa tilanteen arvioidaan pysyvän samankaltaisena kuin kesän aikana, eli tartuntoja saattaa olla siellä täällä, mutta nykyisillä rajoitustoimilla se pystytään pitämään aisoissa.

Kakkosskenaariossa tauti lähtee etenemään paikallisesti, mutta kuitenkin siten, että tapaukset pystytään jäljittämään ja kohdennetuin toimin tartunnat pidettyä mahdollisimman alhaisina. Kolmannessa arviossa tartunnat alkavat lisääntyä valtakunnallisella tasolla merkittävästi, eikä kaikkia tapauksia saada jäljitettyä. Tavoitteena on tietenkin pysyä tämänhetkisen tilanteen tasolla.

Kevääseen verrattuna tilanne on parempi varautumisen osalta, Varhila totesi. STM on pyytänyt Huoltovarmuuskeskusta täyttämään varastoja. STM esittää hankittavaksi kirurgisia maskeja 60 miljoonaa kappaletta, suojakäsineitä 200 miljoonaa kappaletta ja monikäyttöisiä suojavisiireitä viisi miljoonaa kappaletta.

Hankintojen kokonaisarvo on arviolta korkeintaan 41 miljoonaa euroa ilman arvonlisäveroa.

Maskisuosituksessa kestää

Paljon puhuttanutta maskisuositusta ei vielä torstaina saatu. STM:n Varhila kuitenkin kertoi medialle, että suositus tullaan antamaan ensi viikolla. Sen sisältö on vielä jokseenkin epäselvä, sillä ministeriöt vielä selvittävät omien hallinnonalojensa maskitarvetta. Selvitystä vaaditaan vielä esimerkiksi ikärajoista ja alueellisista eroista.

– Vaikeaa on oikea-aikaisuuden määrittäminen, että milloin ne (maskit) ovat vaikuttavimmillaan. Toisaalta myös se, kuinka nopeasti ihmiset mahdollisesti väsyvät maskien käyttämiseen.

Varhila antoi esimerkin Baltian maista, joissa on ollut maskipakko. Hänen mukaansa siellä ihmiset eivät pakosta huolimatta jaksa enää käyttää maskeja. Tällainen tilanne ei olisi ideaali ja veisi maskien käytöltä vaikuttavuutta. Suomessa maskipakkoa ei ole mahdollista asettaa.

Alla olevasta videosta voit katsoa koronatilannekatsauksen kokonaisuudessaan.

Juttua päivitetty klo 15.48 kauttaaltaan tiedotustilaisuuden annilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?