Poliisi: Torniossa räjähtänyt Rajavartio­laitoksen käytössä olleen auton alle sijoitettu pommi – silminnäkijä: ”Ääni oli todella voimakas”

Torniolaismies on todistanut jo kaksi autopommia asuinseudullaan. Pommi räjähti alueella, jossa rajavartiolaitoksen henkilöstöä on majoittunut.

4.8.2020 11:41 | Päivitetty 7.8.2020 7:29

Torniossa Putaan kaupunginosassa räjähti yöllä 4.8. noin 00.50 aikaan auton alle sijoitettu pommi. Lapin poliisi tutkii asiaa tuhotyönä ja räjähderikoksena.

Tutkinta on alkuvaiheessa eikä poliisi tiedota asiasta tässä vaiheessa enempää.

Rajavartiolaitos vahvistaa IS:lle, että kyseinen auto oli Rajavartiolaitoksen käytössä.

Poliisi pyytää havaintoja Torniossa Putaan kaupunginosassa erityisesti Aarnintien ja Thurevikinkadun tienoilla viime yönä kello 00–01 liikkuneista henkilöistä ja ajoneuvoista.

Kaikki havainnot pyydetään ilmoittamaan Lapin poliisiin: 0295 466 481 tai rta.lappi@poliisi.fi.

Yöllisen räjähdyksen lähietäisyydeltä kuullut kerrostaloasukas sanoo, että autopommista seurasi voimakas ääni, mutta talo ei tärissyt eivätkä ikkunat helisseet.

– Ääni oli todella voimakas. Soitin hätäkeskukseen, mutta paikalle ilmestyi aluksi vain Rajavartiolaitoksen autoja ja vasta yli tunnin päästä raskaasti varustautuneita poliiseja. Alueella on asunut korona-aikana runsaasti länsirajaa valvovia rajavartijoita, mies kertoo.

Hän todisti autopommin räjähdystä Putaan kaupunginosassa jo toisen kerran. Edellisellä kerralla autoon oli asetettu pommi kymmenkunta vuotta sitten. Tuolloin Chevrolet Van-pakettiautosta tuhoutui etuosa.

– Tällä kertaa räjähdyksen ääni oli paljon voimakkaampi. En uskaltanut mennä katsomaan, kun koskaan ei tiedä mitä täällä gangsta-alueella tapahtuu, Putaalla pitkään asunut mies sanoo.

Lukijan yöllä ikkunasta ottamista kuvista näkyy, kuinka viranomaiset sulkevat tapahtumapaikalle vievää tietä.

Pommi räjähti Aarnitiellä Torniossa. Arlene Kulokorpi, joka asuu parin korttelin päässä, kuuli yöllä räjähdyksen. Hänen mukaansa hän näki savun nousevan kahden talon välistä.

Autopommin räjähdyspaikka on Putaan kaupunginosassa. Alueella on runsaasti vanhoja kerrostaloja. Naapurustossa asuvan miehen mukaan tuhoutunut auto oli melko lähellä Aarnintien kerrostaloja ja ensimmäisen kerroksen ikkunat ovat vain parinkymmenen metrin päässä autosta.

– Aamulla kävin katsomassa paikkaa enkä huomannut, että ikkunoita olisi mennyt rikki. Löysin metallinpalasia, jotka poliisi kävi hakemassa talteen, IS:n tavoittama silminnäkijä kertoo.

Viranomaiset sulkivat tietä yöllä.

– Tapauksen johdosta olemme tehneet tarvittavat tarkistukset turvallisuustasoomme, sanoo komentajakapteeni Valtteri Viitala Rajavartiolaitokselta.

Viitalan mukaan tarkemmat tiedot turvallisuustasosta eivät ole julkisia.

Räjähdyksen tapahtumapaikka Aarnintie on pienkerrostalovaltaista asuinaluetta. Rajavartiolaitoksen työntekijöitä on majoittunut Aarnintiellä. Majoitus on liittynyt Tornion rajanylityspaikan toimintaan.

– Aarnintie on ollut toistaiseksi majoituskäytössä, mutta tilannetta arvioidaan näiltä osin, Viitala sanoo.

Autonrengas kuvattuna 20 metriä räjähdyspaikalta. Rengas ei kuitenkaan vaikuta olevan peräisin räjähdyksestä.

Räjähdyspaikka tiistaina päivällä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?