Ensi viikon­loppuna Suomeen rymistelee lämpö­aalto: perjantaina jopa +28 astetta

Perjantaina saatetaan yltää jopa 28 lämpöasteen lukemiin.

Ensi viikonloppuna Suomessa roihahtaa helle, eikä lämpimien säiden loppu ole Forecan päivystävän meteorologin Joanna Rinteen mukaan toistaiseksi näköpiirissä. Perjantaina maan sisäosissa saatetaan ponnahtaa korkeimmillaan jopa 28 asteen paahteeseen. Pääosin lämpötilat vaihtelevat 24 ja 27 asteen välillä.

– Jos helteistä pitää, niin niitä ei olla ainakaan vielä heitetty pois, vaan kuumia päiviä on luvassa. Heinäkuun aikana helteitä olikin vähän maltillisemmin, joten nyt elokuussa asiaan saadaan korjausta, Rinne sanoo.

Rinne kertoo kuumuuden johtuvan Fennoskandian yläpuolelle vahvistuvasta korkeapaineesta. Samanaikaisesti etelästä virtaa lämmintä ilmamassaa. Meteorologi huomauttaa, että synnyttyään korkeapaine voi olla pitkäikäinenkin.

– Nykyiset ennusteet jatkuvat viikonloppua seuraavalle tiistaille, jolloin tilanne näyttää pysyvän samana. Ei ole mitään selkeää merkkiä, että hellekelit olisivat äkkiä loppumassa.

Viileimpiä lämpötiloja tavataan viikonloppuna Pohjois-Suomessa ja merituulen viilentämillä rannikoilla. Meteorologi huomauttaa, että tästä huolimatta Lapissakin päästään reilusti yli 20 asteeseen.

Etelä- ja keskiosissa viikonlopusta on odotettavissa helteisen lisäksi poutainen, ja saderiskit ovat pieniä. Alueellisesti saatetaan tavata kesäpäiville tavallisia kotvan sadekuuroja. Sateiden yhteydessä joillakin alueella saattaa jyrähdellä ukkonen.

Ennen loppuviikkoa sää on kuitenkin epävakaa. Maanantaina sateet painottuvat maan etelä- ja keskiosiin ja tiistaina pohjoisosiin.

– Ensi viikon loppupuolella sää lämpenee ja poutaantuu. Hellelukemia mitataan varmaan suuressa osassa maata, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Helena Laakso kertoo.

Sitä, kuinka korkeisiin hellelukemiin ensi viikolla kivutaan, hän ei osaa kuitenkaan vielä arvioida.

– Lämpöä on todennäköisesti yli 25 astetta, mutta kuinka paljon siinä loppujen lopuksi on, se jää nähtäväksi.

Myös Laakson mukaan lämmin sää jatkuu ensi viikon viikonlopun jälkeen seuraavalle viikolle. Etelässä voidaan mitata hellelukemia vielä 10. elokuuta alkavalla viikolla. Pohjoisessa sää on tällöin kuitenkin jo epävakaampaa.

Ihmiset pulikoivat Sääksjärvellä Nurmijärvellä 26. heinäkuuta.

Elokuun keskivaiheilla korkeapaine saattaa Forecan kuukausiennusteen mukaan heiketä. Sademäärät saattavat palautua lähemmäs keskiarvoa, mutta lämmin sää jatkuu. Niinpä koulut aloitetaan kuukausiennusteen mukaan vuodenaikaan nähden lämpimässä säässä.

Vielä ennusteen viimeiselläkin viikolla, joka alkaa perjantaina 21.8., lämpötilan on ennustettu olevan vuodenajan keskiarvoa lämpimämpää Pohjois-Suomessa.

Uusi kuukausiennuste eroaa suuresti edellisestä ennusteesta. Edellisen ennusteen mukaan elokuuksi olisi ollut luvassa vuodenaikaan nähden viileää ja sateista säätä.

Kuukausiennusteet ovat Forecan mukaan alttiita muutoksille, koska Suomi sijaitsee laajojen, maapalloa kiertävien ilmamassojen rajavyöhykkeen tuntumassa.

Muutos lämpimämpään suuntaan johtuu siitä, että edellinen ennuste sijoitti saapuvan korkeapaineen lännemmäksi, jolloin se ei olisi ylettynyt Suomeen saakka.

– Uusimmassa kuukausiennusteessa korkeapaineen lämmin kieleke näyttäytyy edellistä ennustetta voimakkaampana ja laajempana ja se on siirtynyt idemmäksi Fennoskandian ylle, päivystävä meteorologi Rinne kirjoittaa Forecan tiedotteessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?