Tänään jyrisee! Rajuilma rysähtää päälle Pohjanmaalta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Tänään jyrisee! Rajuilma rysähtää päälle Pohjanmaalta

Julkaistu: 2.8. 10:07

Maan keskiosiin on annettu sunnuntaille rajun ukkosen varoitus.

Ukkonen jyrähtelee sunnuntaina erityisesti maan keskiosissa. Forecan päivystävä meteorologi Ilkka Alanko kertoo, että rajuilma liikkuu Etelä- ja Keski-Pohjanmaalta Keski-Suomen yli itään ja kaakkoon.

Rajusta ukonilmasta ja kovasta sateesta varoitetaan koko alueella.

Maan lounais- ja pohjoisosiin rajuilma ei kuitenkaan yllä.

– Ukkoset liikkuvat laajalla alueella maan keskiosasta kaakkoon. Siinä niitä on pitkin päivää, mutta ne liikkuvat koko ajan kaakkoon päin, eli koko ajan joka paikassa ei salamoi, Alanko kertoo.

Hänen mukaansa ukkoset ovat rajuimmillaan iltapäivällä kello kolmen ja viiden välillä. Silloin rytisee laajimmin.

Sadetutkasta näkyy, kuinka ukkosrintama liikkuu maan halki.

IS:n lukija Pohjois-Haagasta sai kuvan, kun taivas löi tulta aamuyöllä Helsingissä.

Iltaa ja yötä kohden rajuilma alkaa helpottaa. Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä sataa ja ukkostaa voi vielä Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan eteläosissa.

– Ihmisten kannattaa aina seurata tilannetta ja muistaa, että vaikka niitä kovimpia puuskia ja rankimpia sateita ei sattuisikaan tulemaan, salamanisku on jo itsessään vaarallinen luonnonilmiö. Etenkin marjastajien kannattaa seurata tilanteen kehittymistä ja pitää mielessä se, että voi jyrähtää, muistutti Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Kaisa Solin lauantaina.

Alanko kertoo, että myös alkuviikosta on tulossa epävakainen.

– Jossain päin liikkuu aina joitain sateita.

Maanantaina sateet painottuvat maan etelä- ja keskiosiin ja tiistaina pohjoisosiin. Lämpötila liikkuu kahdenkymmenen asteen tietämillä, joskin sateet voivat viilentää lämpötilaa.

Loppuviikkoa kohden sää lämpenee. Perjantaina lämpötila kipuaa hellelukemiin ainakin paikoitellen Suomea.

Saitko hienon sääkuvan tai aiheuttivatko ukkoset lähistölläsi poikkeustilanteita? Lähetä kuva tai video WhatsApp-viestinä numeroon 040-6609019, kännykän kuvaviestinä numeroon 13456 (hinta 0,30 €/viesti) tai oheisella nettilomakkeella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?