Nuorten kesäillanvietto muuttui tragediaksi – kohtalokkaasta kysymyksestä alkoi kina, joka päättyi 15-vuotiaan Krissen kuolemaan - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Nuorten kesäillanvietto muuttui tragediaksi – kohtalokkaasta kysymyksestä alkoi kina, joka päättyi 15-vuotiaan Krissen kuolemaan

Julkaistu: 2.8. 6:55

Tampereella tapahtui elokuussa 2008 teinitytön surma, joka järkytti paikallista nuorisoa.

Ilta-Sanomat käsittelee juttusarjassa suomalaisten mustasukkaisuussurmien synkkää historiaa. Tämä on sarjan kuudes osa.

Perjantai-iltana 15. elokuuta 2008 Krisse viettää kesäiltaa Tampereen Kaukajärvellä muiden nuorten seurassa.

15-vuotias Krisse käy Sampolan koulun yhdeksättä luokkaa. Hän on päässyt ripille aiemmin samana kesänä.

Krisse ei asu Kaukajärvellä, vaan on tullut sinne samanikäisen tyttökaverin kanssa. Mukana seurueessa on myös 18-vuotias nuorukainen. Nuoret nauttivat porukalla juomia Juvankadun postin takana olevalla lastauslaiturilla.

Krissen on tarkoitus lähteä illan päätteeksi tyttökaverinsa kanssa bussilla kotiin.

Ystävä nousee bussiin noin puoli yhdeltätoista, mutta Krisse ei halua lähteä kotiin samalla bussilla. Hän päättää jäädä jatkamaan lauantaiksi etenevää iltaa Kaukajärvelle ja odottaa, että bussilipusta poistuu yövuoron kahden euron lisämaksu. Hän vakuuttaa suuntaavansa kotiin ensimmäisellä aamuvuorolla.

Ennen lähtöään ystävä näkee Krissen viimeistä kertaa.

Seuraavana aamuna, lauantaina, Krisse löytyy kuolleena lähettyvillä sijaitsevan hevoskastanjan alta. Nuoren tytön ruumiin löytää ohikulkija.

Ystävä soittaa lauantaina päivällä Krissen vanhemmille kysyäkseen, onko tämä tullut kotiin. Tuolloin ystävä tai vanhemmatkaan eivät vielä ole kuulleet Krissen kohtalosta. Suru-uutinen tavoittaa heidät hieman myöhemmin.

Huhu puistikosta löytyneestä teini-ikäisestä vainajasta on kuitenkin alkanut levitä lähiössä jo aamulla. Nuoret soittelevat toisilleen ja selvittelevät, ovatko ikätoverit hengissä.

Surmapaikan läheisyyteen tuotiin elokuussa 2008 runsaasti kynttilöitä ja kukkasia menehtyneen muistoksi.

Paikallisten nuorten epäilykset kohdistuvat pian 18-vuotiaaseen nuorukaiseen, jonka kanssa kahdestaan Krisse jäi istumaan lastaussillalle edellisenä iltana.

Poliisi ottaa epäillyn 18-vuotiaan kiinni läheisen marketin edestä lauantai-iltapäivänä. Hänen kaapistaan löytyy kuolleen tytön kännykkä ja avainnippu.

Miehen epämääräinen käytös oli herättänyt huomiota ikätovereissa jo aiemmin. Paikallisten nuorten mukaan 18-vuotias oli ilmestynyt Kaukajärven lähiöön heinäkuussa kuin tyhjästä.

Hän lyöttäytyi paikallisten nuorten seuraan ja esitti kovaa jätkää. Nuorten IS:lle elokuussa 2008 kertoman mukaan useampi heistä oli yrittänyt vältellä oudosti käyttäytynyttä ja outoja puhunutta 18-vuotiasta.

Yksi nuori kuvaili häntä ”pelottavaksi jätkäksi.”

Nuorukainen oli kiinnostunut ja mustasukkainen Krissestä.

Krisse oli tapaillut miestä kesällä muutaman päivän. Nuorten kertoman mukaan kyse ei kuitenkaan ollut rakkaudesta, vaan kaksikko kulki yhdessä kolme, neljä päivää. Sitten tuli ero.

Nuorten mukaan kohtalokkaana perjantaina oli toinen yritys. Kaverit kertoivat, että Krisse ei halunnut jatkaa seurustelua, mutta nuorukainen painosti ja uhkaili.

Krissellä oli muitakin miespuolisia kavereita. 18-vuotiaan ja erään toisen pojan välillä oli ollut vähällä syntyä tappelu Krissen takia.

Ennen tapahtunutta nuoret olivat viettäneet iltaa postin lastauslaiturilla.

Krissen kaverin kertoman mukaan tyttö pelkäsi nuorta miestä. Yksi kaveri sanoi luulevansa, ettei Krisse kuitenkaan uskonut nuorukaisen voivan satuttaa häntä.

Tapauksen käsittely alkoi käräjäoikeudessa marraskuussa 2008. Surman syyksi varmistui oikeudessa mustasukkaisuus.

Krissellä ja 18-vuotiaalla oli ollut kesällä jonkinasteinen seurustelusuhde. Kaksi päivää ennen tekoa poika oli saanut kuulla, että Krissellä olisi joku toinen.

Kun kaksikko oli jäänyt yöllä kahdestaan postin lastaussillalle, mies oli kysynyt tytöltä asiasta.

Nuorukainen tunnusti aiheuttaneensa Krissen kuoleman. Poliisikuulustelussa hän oli kertonut kuristaneensa tytön hetken mielijohteesta. Hänen mukaansa heillä oli ollut pientä riitaa.

– Kun olimme kaksistaan, Krisse sanoi, että hänellä ei ole toista. Herpaannuin ja kuristin, nuorukainen kertoi oikeudessa.

– Silloin minulla naksahti, kumpi puhuu totta, jätkät vaiko Krisse.

Yön aikana hän oli käynyt vielä tekopaikalla katsomassa ruumista.

Kesäkuussa 2009 käräjäoikeus totesi Krissen seurassa lastauslaiturilla olleen 18-vuotiaan nuorukaisen syyllistyneen Krissen tappoon.

Mielentilatutkimuksessa hänen todettiin olleen teon aikana syyntakeeton.

Syytettyä tuodaan Tampereen raastuvanoikeuteen marraskuussa 2008.

Tämän vuoksi käräjäoikeus jätti hänet rangaistukseen tuomitsematta. Hänet määrättiin vastoin tahtoaan annettavaan erityishuoltoon.

Asia ei edennyt hovioikeuteen, vaan käräjäoikeuden tuomio jäi lainvoimaiseksi.

Sampolan koululla oli tragedian jälkeisenä maanantaina elokuussa 2008 lippu puolitangossa. Krissen kanssa samaa koulua käyneet nuoret saivat halutessaan kriisiapua.

Postin lastaussilta täyttyi nopeasti kukista ja kynttilöistä liian varhain poismenneen nuoren naisen muistoksi.

Ystävien mieleen Krisse jäi iloisena, hauskana ja kauniina naisenalkuna, joka hymyili usein.

Paikalle kokoontui sankoin joukoin nuorisoa ja aikuisia muistelemaan Krisseä ja suremaan tapahtunutta.

”Aika kuluu, suru muuttaa muotoaan, kauniit muistot eivät koskaan katoa.” Tekstin allekirjoittajina olivat kaikki Kaukajärven nuoret.

Ystävät jättivät jäähyväisiä myös IRC-gallerian muistoyhteisön sivulle. Ystävien mieleen Krisse jäi iloisena, hauskana ja kauniina naisenalkuna, joka hymyili usein.

”Liian aikaisin lensit sinne, missä parempi on olla. Liian aikaisin katosit, jonnekin missä saat hymyillä. Lepää rauhassa.

Lähteet: Ilta-Sanomien arkisto, käräjäoikeuden tuomio

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?