Al-Holin leirillä ollut suomalainen äiti on palannut lapsineen Suomeen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Al-Holin leirillä ollut suomalainen äiti on palannut lapsineen Suomeen

Al-Holin leirillä on usean maan kansalaisia.

Julkaistu: 1.8. 13:29, Päivitetty 1.8. 15:53

Perhe laskeutui Helsinki-Vantaan lentokentälle lauantaina aamupäivällä.

Al-Holin leirillä ollut suomalainen äiti on palannut lapsineen Suomeen.

Ulkoministeriön tiedotteen mukaan heille on Suomen Ankaran suurlähetystössä myönnetty matkustusasiakirjat ja heidän paluunsa Suomeen on järjestetty yhteistyössä Turkin viranomaisten kanssa.

Asiasta kertoi ensin Yle. Perhe laskeutui Ylen mukaan Helsinki-Vantaan lentokentälle lauantaina aamupäivällä. Naisella on ainakin kaksi alle 10-vuotiasta lasta.

Ulkoministeriön mukaan perhe oli paennut Syyriasta Turkkiin, josta heidät autettiin Suomeen. Jokaisella suomalaisella on perustuslaillinen oikeus palata maahan.

Ulkoministeriön ja Suomen suurlähetystöjen tehtävä on tarjota välttämättömät viranomaispalvelut palaamisen mahdollistamiseksi.

Valtioneuvosto päätti viime joulukuussa suomalaislasten kotiuttamisesta al-Holin leiriltä. UM:n tiedotteen mukaan Suomen viranomaiset jatkavat työtä jäljellä olevien suomalaisten lasten kotiuttamiseksi ulkoministerin erityisedustajan johdolla.

Al-Holin leirin olosuhteet ovat UM:n mukaan lapsille erittäin huonot. Pääsy välttämättömään terveydenhuoltoon on vaikeaa, eivätkä lapset pääse leirillä kouluun.

Toukokuussa Suomeen saapui kolme leirillä ollut naista ja yhdeksän lasta. He olivat paenneet leiriltä, ja myös tuolloin Ulkoministeriö auttoi heitä palaamaan Suomeen.

Ulkoministeriö ei tiedotteensa mukaan aio kertoa enempää kotiutusoperaatiosta perheen yksityisyyden turvaamiseksi. Kaikessa viranomaistoimissa on ulkoministeriön mukaan otettu ensisijaisesti huomioon lapsen etu.

Ilta-Sanomien tavoittama lähetystöneuvos Pekka Shemeikka Ulkoministeriöstä ei voinut kommentoida sitä, minne päin Suomea perhe tullaan sijoittamaan. Hän ei myöskään osannut avata sitä, kuinka perheen matka Suomessa jatkuu, sillä ministeriö vastaa perheen matkasta vain Suomeen asti. Tämän jälkeen perhettä olivat vastassa sosiaaliviranomaiset ja poliisi.

Ylen mukaan kotiutuksessa pyritään pääsääntöisesti siihen, että lapset saataisiin normaaliin arkeen mahdollisimman pian.

Shemeikan mukaan operaatio oli varsin nopea. Kun perhe palasi Suomeen lauantaina, Turkin lähetystöä se oli lähestynyt noin viikkoa aikaisemmin. Turkissa perhe oli ollut ilmeisesti jo pidemmän aikaa.

Palaamisessa perhe on ollut Shemeikan mukaan aktiivinen osapuoli. Perhe palasi Suomeen reittilennolla. Konsuliavun mukaisesti lentojen kulut kaatuvat joko välittömästi tai myöhemmin perheen maksettavaksi.

Shemeikan mukaan muiden perheiden kotiuttamisoperaatiota ei ole juuri nyt meneillään. Muut al-Holin suomalaisperheet eivät siis ole toistaiseksi lähestyneet Turkin tai muun maan Suomen lähetystöä.

– Tiedotteen toteamus perheiden auttamisesta on yleisluontoinen. Mitään konkreettista ei kuitenkaan ole tällä hetkellä, Shemeikka sanoo.

Shemeikan mukaan on todennäköistä, että perhe päätyy Suomessa omaehtoiseen koronakaranteeniin.

– Minulla ei ole tarkkaa tietoa tästä, mutta ilman muuta oletan näin.

Ylen mukaan tänään saapunutta naista ja hänen lapsiaan olivat vastassa keskusrikospoliisin (KRP), Itä-Uudenmaan poliisin ja Vantaan sosiaali- ja kriisipäivystyksen edustajat.

Seuraavaksi poliisi selvittää esiselvityksessä, onko naista syytä epäillä rikoksesta.

– Nyt on hyvinkin paljon kysymysmerkkejä siltä väliltä, kun he (naiset) aikanaan menivät konfliktialueelle ja nyt sieltä palasivat. Esiselvitys tarkoittaa, ettei meillä ole varsinaista rikosepäilyä, mutta koska meillä on pitkä musta aukko heidän oleskelustaan konfliktialueella niin selvitämme, onko heitä syytä epäillä jostakin, KRP:n rikosylikomisario Tero Haapala kertoo IS:lle.

Hänen mukaansa tietojen keräämistä hankaloittaa tiedon saatavuus.

– Keräämme kaikkia pieniä palasia sieltä täältä, joita sitten kokoamme.

Osana esiselvitystä myös tänään palannutta naista itseään kuullaan. Vielä se ei kuitenkaan ole ollut mahdollista koronakaranteenin takia.

Jos naista on syytä epäillä rikoksesta, alkaa varsinainen tutkinta. Haapala kuitenkin muistuttaa, että sitä on turha ennakoida vielä tässä vaiheessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?