THL:n Tervahauta ja Salminen HS:ssä: koronaepidemian kiihtymiseen on varauduttava – kasvomaskien käyttöä harkittava uudelleen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

THL:n Tervahauta ja Salminen HS:ssä: koronaepidemian kiihtymiseen on varauduttava – kasvomaskien käyttöä harkittava uudelleen

Markku Tervahauta ja Mika Salminen kommentoivat tulevia mahdollisia koronatoimia Helsingin Sanomissa.

Julkaistu: 1.8. 11:08

Markku Tervahaudan ja Mika Salmisen mukaan tyytyväisyyteen ja passivoitumiseen ei ole syytä, vaikka Suomen tilanne onkin parempi kuin monessa muussa maassa.

THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta ja johtaja Mika Salminen kirjoittavat HS:n Vieraskynä-kolumnissa siitä, miten koronavirusepidemian kiihtymiseen on varauduttava. Jo olemassa olevien keinojen rinnalle tarvitaan myös uusia keinoja.

Tervahaudan ja Salmisen mukaan älypuhelinsovelluksen käyttöönoton lisäksi on pohdittava testausmallin uudistamista ja suositusta kasvomaskien käytöstä. Heidän mukaansa Suomessa on tarvittaessa harkittava Tanskan väestötestausmallin käyttöönottoa.

– Tanskan testaus toimii varsinaisen terveydenhuollon rinnalla. Kuka tahansa voi hakeutua oma-aloitteisesti koronavirustestiin, vaikka olisi oireeton mutta katsoo voineensa altistua tartunnalle. Oireiset käyvät tavalliseen tapaan lääkärillä.

– Vastaava malli voisi helpottaa tilannetta huomattavasti myös meillä syksyn aikana, ja malli olisi todennäköisesti myös nopea ja kustannustehokas, he kirjoittavat.

Myös suositusta kasvomaskien käytöstä on Tervahaudan ja Salmisen mukaan pohdittava.

– Jos epidemian kiihtymisen uhka selvästi kasvaa nykyisestä, kasvomaskien käyttö tilanteissa, joissa etäisyyden pitäminen on vaikeaa, voisi olla perusteltua.

Tähän mennessä asiantuntijoiden näkemykset kasvomaskien hyödyistä ovat vaihdelleet. Esimerkiksi Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkärin Markku Broasin mukaan julkisessa liikenteessä tulisi käyttää kasvomaskia, kun taas THL:n johtavan asiantuntijan Jari Jalavan mukaan ei.

Tervahauta ja Salminen huomauttavat, ettei tyytyväisyyteen ja passivoitumiseen ole syytä, vaikka Suomen tilanne onkin parempi kuin monessa muussa maassa. Yhä edelleenkin on pidettävä turvaväliä, pestävä käsiä ja yskittävä hihaan.

He muistuttavat, että jokaisen suomalaisen tulisi ladata syyskuussa sovelluskauppoihin tuleva koronavirustartuntoja jäljittävä älypuhelinsovellus.

Sovellus on tulossa Applen ja Googlen virallisiin sovelluskauppoihin syyskuun alussa.

Sen avulla varmistetun koronatartunnan saanut henkilö voi halutessaan ilmoittaa siitä sovelluksen kautta. Tällöin kantajan kanssa läheisesti tekemisissä olleet muut sovelluksen käyttäjät saavat tästä tiedon puhelimeensa ja ohjeet siitä, miten heidän pitäisi toimia.

Kontaktien tunnistaminen perustuu langattomaan bluetooth-teknologiaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?