Bensan hinta pomppaa lauantaina – näin se näkyy pumpuilla: ”Mietin sähkö­auton ostamista jopa tunnin välein”

Polttoaineveron nousu saa IS:n haastattelemat autoilijat lisäämään julkista liikennettä sekä harkitsemaan sähköauton hankintaa.

31.7.2020 18:50

Lauantaina polttoainevero nousee jälleen. Jopa 6–7 sentin lisäys litrahintaan vaikuttaa myös tavallisen autoilijan kulutukseen. Vuositasolla keskimääräinen kuljettaja joutuu maksamaan 70 euroa enemmän kuin ennen.

Ilta-Sanomat kävi jututtamassa helsinkiläisiä bensa-asemalla Taka-Töölössä päivää ennen polttoaineen kallistumista.

22-vuotias Perttu Mattila kertoo verojen nousun vaikuttavan olennaisesti hänen kuluihinsa. Syksyllä hän aikoo hyödyntää enemmän julkista liikennettä.

Perttu Mattila, 22, Helsinki

Helsinkiläinen Perttu Mattila harmittelee veron nousua, koska joutuu ajamaan paljon töiden puolesta, ja nyt kustannukset nousevat.

– Korona-aikana on ollut muutenkin vähän tiukempaa. Tämä vaikuttaa huomattavasti yleiskuluihin, eikä säästöön jää rahaa yhtä paljon.

Mattila aikoo lisätä julkisen liikenteen käyttöä koulujen alkaessa.

– Olen miettinyt hybridiauton ostamista, mutta siihen ei ole vielä tällä hetkellä varaa. Tulevaisuudessa kyllä, mutta nyt ei ole vielä realistinen ajatus.

Helsinkiläinen Olli Krogerus, 42, poikkesi asemalle ostamaan polttoainetta uuteen veneeseen, joka oli juuri saapumassa Keski-Suomesta.

Olli Krogerus, 42, Helsinki

Perheenisä Olli Krogerus suhtautuu verojen nostamiseen positiivisesti. Hän kertoo käyttävänsä sekä työn että vapaa-ajan puitteissa polttomoottorilaitteita.

– Sen pitää maksaa tarpeeksi, että kaikki ylimääräinen ajelu jää pois. Sitten kun minulla ei ole varaa ajella näillä vehkeillä, niin lopetan. Se on hyvin yksinkertaista.

Krogerus miettii polttoaineen hintaa lähinnä suurempien ostosten yhteydessä.

– Nyt, kun ostin veneen, en hankkinut sellaista, joka vaatii 150 tai 300 hevosvoimaisen perämoottorin vaan vaatimattomamman version, joka vie vähemmän polttoainetta.

Helsinkiläinen kertoo miettivänsä sähköauton hankkimista päivittäin.

– Välillä jopa tunnin välein. Ostan auton heti, kun tulee malli, jolla pystyy ajamaan 500 kilometriä yhdellä latauksella ja joka maksaa alle 30 000 euroa.

Taksikuljettaja Bobby Nagesh kertoo korona-ajan vaikuttaneen suuresti työhönsä.

Bobby Nagesh, 41, Helsinki

Taksikuski Bobby Nagesh on verojen nostoa enemmän huolissaan koronan vaikutuksesta ammattiinsa.

– Polttoainetta ei mene paljoa, joudun tankkaamaan vain kerran viikossa. Nyt ei ole taksille suotuisat ajat.

Nagesh on huomannut monien vaihtavan autonsa sähköversioon polttoaineen kalliin hinnan takia.

– Haluaisin myös ostaa Kian!

Sodankylässä autokoulunsa käynyt Seija Vallinkoski kertoo välttelevänsä pitkän matkan ajamista. Hän ei ole seurannut verokeskustelua, mutta tuli täyttämään tyhjän tankin matkallaan uimaan.

Seija Vallinkoski, 63, Helsinki

Pasilasta tankille saapunut Seija Vallinkoski kertoo miehen kehottaneen häntä lähtemään saman tien tankille, eikä jättää asiaa huomiseen.

– Hän sanoi, että säästetään kaksikymppiä. Olin menossa uimaan! Minusta oli tyhmää poiketa tämän kautta, koska olisin päässyt suoraan toista reittiä.

Vallinkoski sanoo käyttävänsä autoa vähän, koska ei tykkää ajaa moottoritiellä.

– Minun pitäisi olla tällä hetkellä mökillä, mutta 128 kilometriä on minusta tosi paljon! Tällaisia pikkumatkoja ajan.

Vallinkoski kertoo miehensä harkinneen seuraavaksi hybridiauton ostamista.

– Sellaista ei kymppitonnilla saa, vaan pitää maksaa se 20 000. Kun hinnan laskee elinvuosien perusteella, se on sata euroa kuukaudessa. Meidän kannattaa ehkä kuitenkin ostaa halvempi auto, koska ajamme niin vähän.

Pippi Lamminheimo, 50, oli yllättynyt, että polttoaineen hinnat nousevat taas. Hän ihmettelee, miten paljon veroa voidaan vielä Suomessa nostaa.

Pippi Lamminheimo, 50, Helsinki

Helsinkiläinen Pippi Lamminheimo ei ollut tietoinen polttoaineen kallistumisesta.

– Täysi shokki. En ymmärrä, miksi niitä pitää taas nostaa. Ne eivät muusta keksi (verottaa). Ei ole hyvä fiilis.

Hän ei aio muuttaa ajokäyttäytymistään verojen noston takia.

– En tiedä, kuinka paljon verot voivat vielä nousta. Suomen bensahinnat ovat jo nyt korkeimpia Euroopassa.

Lamminheimo ei ole harkinnut sähköauton ostamista.

– Ne eivät kuulemma kulje kuin sata tai pari sataa kilometriä kerrallaan. Jos lähden Keski-Suomeen ajamaan niin voin taata, ettei siellä ole sähkötolppia. Muuten hyvä idea.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?