Espanjasta palanneen yrittäjä Olli Muuraisen korona­tartunta sulki ravintolan Raaseporissa – ihmettelee lento­kentällä saamaansa ohjeistusta ja eristäytyi saareen

Muurainen uskoo, että sai tartunnan matkaltaan Barcelonasta.

Olli Muurainen viettää koronaeristystään mökillään Raaseporin saaristossa. Kuva on otettu turvallisen etäisyyden päästä. IS kertoi Raaseporissa suljetusta ravintolasta torstaina.

31.7.2020 6:01

Management Events-yhtiön perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Olli Muurainen ruokaili viime torstaina ystävänsä kanssa raaseporilaisessa ravintola Köttkontrollen Steakhouse & Meatbarissa Karjaalla.

Ravintolavierailu osoittautui kohtalokkaaksi, kun Muuraisella diagnosoitiin seuraavana tiistaina koronatartunta. Ravintola sulki tartunnan takia ovensa keskiviikkona ja koko ravintolan henkilökunta asetettiin karanteeniin.

Muurainen oli palannut kolme päivää ennen ravintolavierailuaan työ- ja lomamatkalta Barcelonasta ja jatkanut lomailua Raaseporissa. Hän pitää melko varmana sitä, että sai tartunnan juuri Espanjasta.

Muuraisen mukaan eniten tartunnassa vaivaa juuri se, että ravintola Köttkontrollen Steakhouse & Meatbar jouduttiin sulkemaan.

– Harmittaa yrittäjien ja työntekijöiden puolesta. Olen itsekin yrittäjä ja ymmärrän, että ei se hyvältä tunnu, kun joutuu toiminnan hetkeksi lopettamaan, Muurainen sanoo.

Muurainen kertoo pahoitelleensa tilannetta yrittäjille. Hän harmittelee, että ehti käydä ravintolassa juuri edellisenä päivänä ennen oireiden ilmaantumista.

– Sen takia ravintola on sitten viikon kiinni. Jos minulla olisi ollut oireita niin en olisi ravintolaan mennyt.

Köttkontrollen Steakhouse & Meatbarin ravintolapäällikkö Mikael Kokkonen on tyytyväinen, että Muurainen otti heihin yhteyttä heti, kun oli saanut tiedon tartunnasta.

– Loppupeleissä hän hoiti asian erittäin hyvin.

Tapaus sai kuitenkin varuilleen.

– Nyt tietää, että pitää olla varovaisempi. Vaikka ei olisi oireita niin voi olla silti tartunta.

Kokkonen harmittelee, että Muurainen kävi ravintolassa syömässä, vaikka viranomaiset suosittelevat Espanjasta palaaville matkailijoille kahden viikon omaehtoista kotikaranteenia. Miehet olivat tavanneet ennen torstaita ja Kokkonen oli ollut tietoinen siitä, että Muurainen oli käynyt Barcelonassa.

– Jälkikäteen on vaikea tehdä muutoksia, eikä asia tullut mieleen. Hän olisi kyllä voinut olla jonkin muotoisessa karanteenissa. Mutta eihän sekään mikään pakko ole vaan suositus.

Olli Muurainen haluaa muistuttaa ihmisiä siitä, että taistelua koronavirusta vastaan ei ole vielä voitettu. Kuva on otettu turvallisen etäisyyden päästä.

Espanja ei ollut niiden 17 maan listalla, joiden osalta Suomi poisti matkustusrajoituksia heinäkuussa. Niinpä Espanjasta Suomeen saapuvia on koko ajan kehotettu pitämään kahden viikon omaehtoinen kotikaranteeni. Ulkoministeriön sivuilla kerrotaan, että ”tarkempi ohjeistus omaehtoisesta 14 vuorokauden karanteenista jaetaan maahan saavuttaessa.”

Muurainen kertoo, ettei hän ollut matkalle lähtiessään tiennyt, että Espanjasta palaavia ohjeistetaan olemaan karanteenissa. Lentokentällä ei myöskään kerrottu asiasta.

– Sain käteen THL:n ohjeen Suomeen saapuville matkustajille. Siinä todetaan, että pitää välttää fyysisiä kontakteja, säilyttää turvaväli ja noudattaa hyvää käsihygieniaa. Siinä ei puhuta mitään mistään karanteeneista, Muurainen sanoo.

Oireet iskivät Muuraiselle viime perjantaina. Hän alkoi tuntea olonsa kuumeiseksi ja hänelle tuli päänsärky. Epäilys koronasta heräsi heti, sillä Barcelonassa tautitapaukset olivat lähteneet uuteen nousuun juuri hänen siellä ollessaan.

Muurainen soitti heti sairaalaan.

– Testaus oli jo iltapäivän osalta suljettu, joten sovin, että soitan heille uudestaan maanantaiaamuna, Muurainen kertaa.

Muuraisen oireet olivat lieviä. Perjantai-iltana oireiden alettua päänsärky voimistui ja hän tunsi olonsa flunssaiseksi. Häntä ei kuitenkaan yskittänyt. Aamuyöllä hän heräsi lihaskipuihin ja hikoiluun. Lauantaiaamuna oireita ei kuitenkaan enää ollut.

– Minulla oli ihan sellainen olo, että olen terve.

Maanantaina Muurainen meni testeihin ja tiistaina hän sai soiton sairaalasta, jossa kerrottiin että hänellä on koronavirus.

– Aloin sitten vihkosta käymään läpi päiviä, että ketä olen minäkin päivänä tavannut ja ketkä on mahdollisesti altistuneet.

Muurainen otti tuolloin yhteyttä myös Köttkontrollen Steakhouse &Meatbariin.

Sairaalasta pyydettiin Muuraista antamaan tiedot ihmisistä, joiden kanssa hän oli ollut tekemisissä sisätiloissa. Häneltä myös kysyttiin, miten kauan hän oli ollut kyseisten henkilöiden seurassa ja kuinka iso tila oli ollut. Näiden tietojen perusteella kolme henkilöä määrättiin karanteeniin.

Muurainen soitteli itse laajemmalle joukolle ihmisiä, myös niille joiden kanssa oli ollut tekemisissä ulkona.

– Halusin itse ensimmäisenä soittaa kaikille ja kertoa asiasta.

Muuraisen koronaoireet kestivät vain yhden päivän. Sen jälkeen mies on ollut oireeton. Kuva on otettu turvallisen etäisyyden päästä.

Hän kertoo, että seitsemältä hänet tavanneelta henkilöltä on jo tullut testitulokset ja kaikki ovat olleet negatiivisia.

– Toki se ei vielä kaikkea kerro, kun viruksen itämisaika on 2–12 vuorokautta.

Muurainen on ollut perjantain jälkeen oireeton. Hän aikoo viettää aikaa mökillään saaressa eristyksissä, kunnes virus on hävinnyt.

Tartunta opetti, että korona-aika ei ole vielä ohi.

– Haluan muistuttaa ihmisiä siitä, että taistelua tätä virusta vastaan ei ole vielä voitettu.

Muurainen lensi Barcelonaan 3. heinäkuuta, noin puolitoista viikkoa sen jälkeen, kun Espanja salli maahan matkustamisen Schengen-maista tuleville. Hän kertoo, että päätös kypsyi juhannuksen jälkeen, kun tautimäärät näyttivät Espanjassa melko pieniltä.

– Aika rauhallisesti siellä aikaa vietin. Toki seurasin uutisia, että tartuntoja alkoi tulla lisää ja lisää.

Muurainen vietti Barcelonassa vajaat kolme viikkoa ja saapui takaisin Suomeen 20. päivä heinäkuuta.

Tartunnat alkoivat lähteä Kataloniassa kasvuun heinäkuun loppupuolella ja alueella raportoitiin pahimmillaan yli tuhat tartuntaa päivässä.

Sen seurauksena rajoitukset tiukentuivat. Muurainen kertoo, että hänkin käytti maskia sekä sisällä että ulkona. Myös esimerkiksi ravintoloissa oli voimassa tiukat rajoitukset.

Muurainen on Management Events -yhtiön perustaja ja hallituksen puheenjohtaja. Lisäksi hän omistaa Billnäsin ruukin Raaseporissa. Hän on myös toiminut Pekka Haaviston presidentinvaalikampanjassa kampanjayhdistyksen puheenjohtajana sekä vuonna 2012 että 2018.

Ilta-Sanomat kuvasi Olli Muuraisen turvallisen etäisyyden päästä torstaina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?