Poliisille runsaasti ilmoituksia liittyen Kaivopuiston pahoinpitelyyn – uhri kuoli saamiinsa vammoihin - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Poliisille runsaasti ilmoituksia liittyen Kaivopuiston pahoinpitelyyn – uhri kuoli saamiinsa vammoihin

Ravintolan edustalla tapahtuneen väkivallanteon syy ei toistaiseksi ole poliisin tiedossa.

Poliisi on saanut runsaasti vinkkejä Kaivopuiston tapahtumista. Poliisi on pyytänyt yleisöltä havaintoja tapahtuneesta sekä tietoja tapaukseen mahdollisesti liittyvistä henkilöistä.

29.7.2020 14:04 | Päivitetty 29.7.2020 15:18

Helsingin poliisi kertoi tiistaina lisätietoa tutkimastaan, yöllä 4.–5. heinäkuuta Kaivopuistossa tapahtuneesta väkivallanteosta.

Vuonna 2001 syntynyt mies pahoinpideltiin ravintola Kaivohuoneen edustalla ravintolasta poistumisen jälkeen. Hän menehtyi saamiinsa vammoihin seuraavana yönä. Poliisi tutkii asiaa tässä vaiheessa pahoinpitelynä ja kuolemantuottamuksena.

Poliisi julkaisi tiistaina valvontakamerakuvia viidestä nuoresta miehestä ja pyysi yleisöltä apua henkilöiden tunnistamiseksi sekä tapahtumiin liittyvien havaintojen saamiseksi.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jukka Larkio Helsingin poliisista sanoo, että ilmoituksia tapaukseen liittyen on tullut runsaasti. Larkion mukaan poliisi selvittää kuvissa esiintyvien miesten mahdollista osallisuutta tapahtumiin.

– Vihjeitä on tullut paljon. Nyt sitä materiaalia käydään läpi. Tapahtumien kulku on meillä selvillä ainakin pääpiirteittäin, Larkio kertoo.

Nuori mies pahoinpideltiin ravintola Kaivohuoneen edustalla ravintolasta poistumisen jälkeen heinäkuun alussa.

Poliisi tiedotti tiistaina, ettei se ollut tavoittanut Kaivopuiston väkivallanteosta epäiltyjä, eikä heidän henkilöllisyytensä ollut poliisin tiedossa. Larkio ei kommentoi, onko epäiltyjen henkilöllisyys sittemmin selvinnyt ja onko epäillyt otettu kiinni.

Poliisin mukaan tässä vaiheessa saatujen tietojen perusteella rikoksesta on syytä epäillä useaa henkilöä, ja esitutkinnassa selvitetään kunkin henkilön mahdollinen osuus tapahtumiin.

Tiistaisen kuvien julkaisun jälkeen Helsingin poliisilaitos selvensi Facebook-päivityksensä kommenteissa päätöstä julkaista kuvat ja sitä, miksi kuvien avulla pyydettiin tunnistuksia ja havaintoja tapahtumiin liittyen vasta reilu kolme viikkoa väkivallanteon jälkeen.

– Kuvat julkaistiin heti, kun se oli mahdollista. Ensin poliisin täytyi saada kuulusteluissa epäiltyjen tuntomerkit. Tuntomerkkien pohjalta poliisi etsi valvontakameramateriaalista (jota on paljon) tuntomerkkeihin sopivat henkilöt. Sitten täytyi vielä varmistaa, että kyseessä on juuri ne henkilöt, joihin kuulusteluissa viitattiin. Heti tämän jälkeen poliisi julkaisi kuvat, Helsingin poliisi kommentoi Facebook-sivuillaan.

Poliisi muistuttaa kirjoituksessa myös, että esitutkintalain mukaan henkilön nimen tai kuvan saa antaa julkisuuteen vain, jos se on välttämätöntä rikoksen selvittämiseksi, rikoksesta epäillyn tavoittamiseksi, uuden rikoksen estämiseksi tai rikoksesta aiheutuvan vahingon estämiseksi.

– Kuvat julkaistiin, koska nämä perusteet täyttyivät.

Väkivaltaiset tapahtumat saivat alkunsa sunnuntain vastaisena yönä 5.7. kello yhdeltä annetun valomerkin jälkeen, ja välikohtaus tapahtui kahden miesseurueen välillä.

Kaivohuoneella iltaa viettämässä ollut nuorten miesten seurue oli poistumassa muiden asiakkaiden mukana ravintolasta. Narikkatilassa entuudestaan tuntematon mies löi yhtä seurueen jäsenistä ilman syytä.

Poliisi on pyytänyt yleisöltä kuvissa olevien henkilöiden tunnistusta.

Poliisin mukaan lyöjä oli osa ulkomaalaistaustaista seuruetta, jota poliisi epäilee asiassa rikoksista.

Nahistelu seurueiden välillä jatkui ravintolan ulkopuolella. Valvontakameratallenteiden ja asianomistajien kertoman mukaan narikassa lyöneen miehen seurue haastoi ulkona edelleen riitaa.

Toinen seurue oli passiivinen ja hajaantui, mutta huomasi hetken päästä, että ulkomaalaistaustaiset miehet löivät ja potkivat heidän seurassaan ollutta miestä noin 50 metrin päässä ravintolan ulko-ovesta. Seurueen jäsenet yrittivät mennä väliin, mutta miehet estivät väliintulon ja pahoinpitelivät väliin yrittäneitä.

Ainakin yhtä uhreista myös pahoinpideltiin jo ennen kuin hän yritti mennä keskeyttämään kaverinsa pahoinpitelyä.

Tutkinnanjohtaja Larkion mukaan osumaa sai useampi henkilö, mutta hän ei ota kantaa siihen, oliko joku uhreista valittu erityisesti väkivallan pääasialliseksi kohteeksi. Poliisi kertoi aiemmin, että ainakin viisi miestä sai tilanteessa vammoja.

Poliisin mukaan uhrit ja epäillyt eivät tunteneet toisiaan entuudestaan. Väkivallanteon syystä poliisilla ei toistaiseksi ole tietoa. Larkion tietojen mukaan tapahtumia ei edeltänyt esimerkiksi riita ravintolaillan aikana.

– Mitään motiivia ei ole löytynyt. Uhrit eivät ainakaan sellaista osanneet kertoa.

– Narikassa on kai jokunen sana vaihdettu, mutta se ei ollut sen kaltaista, että olisi pitänyt syntyä tappelua. Sitten on lyöty jo narikassa. Sanaharkkaa tai riitelyä ei ole uhrien kertoman mukaan ollut.

Poliisi kertoi 7. heinäkuuta julkaisemassaan alkutiedotteessa, että Kaivohuoneen edustalla tapahtuneessa nuorisojoukon tappelussa käytettiin nyrkkejä, potkuja ja pääpuskuja.

Tapaukseen liittyvistä havainnoista tai tiedoista toivotaan yhä olevan yhteydessä poliisiin.

Valvontakamerakuvissa näkyvien henkilöiden tunnistukset ja havainnot yön tapahtumista ja voi lähettää sähköpostitse osoitteeseen vakivaltarikosyksikko.helsinki@poliisi.fi tai WhatsApp-sovelluksen kautta numeroon 050 562 7405.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?