Poliisi on edistynyt Pekka Katajan epäillyn murhayrityksen tutkinnassa – kuulusteluja suoritettu - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Poliisi on edistynyt Pekka Katajan epäillyn murhayrityksen tutkinnassa – kuulusteluja suoritettu

”Poliisille on muodostunut varsin selkeä kuva teon aikaisista tapahtumista”.

Pekka Kataja.

28.7.2020 13:25 | Päivitetty 28.7.2020 14:26

Poliisi on edennyt Jämsässä tapahtuneen epäillyn murhan yrityksen tutkinnassa. Perussuomalaisten Keski-Suomen vaalipäällikkö Pekka Kataja pahoinpideltiin kotonaan Jämsänkoskella 17. heinäkuuta. Hän sai päähänsä 21 lyöntihaavaa ja niihin 151 tikkiä.

Poliisi kertoi tiistaina, että Jämsän väkivallanteon esitutkinnassa on tehty muun muassa asiaan liittyvien henkilöiden kuulusteluja ja taktista tutkintaa.

– Väkivallanteon tapahtumakulku on saatu hyvin selvitettyä ja poliisille on muodostunut varsin selkeä kuva teon aikaisista tapahtumista. Tällä hetkellä uskomme, että tapahtumiin liittyy vähintään kaksi rikoksesta epäiltyä henkilöä. Tekoon liittyvät yksityiskohdat huomioiden asiaa tutkitaan edelleen murhan yrityksenä, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Teemu Karhunen Keskusrikospoliisista kertoo tiedotteessa.

Poliisi ei tutkinnallisista syistä voi tässä vaiheessa ottaa kantaa teon motiiviin tai muihin mahdollisiin taustoihin.

Karhusen mukaan väkivallanteon tapahtumakulkua on saatu selvitettyä. Hän ei kuitenkaan avaa tarkemmin, miten tapahtumat etenivät.

– Yksityisasuntoon on menty siten, että asianomistaja on saatu avaamaan asunnon ovi. Ja siinä tämä epäilty teko on sitten tapahtunut. Sen yksityiskohtaisemmin en rupea asiaa avaamaan.

Tutkinnanjohtaja ei kommentoi myöskään sitä, onko poliisi ottanut epäiltyjä kiinni tai onko heidän henkilöllisyytensä poliisin tiedossa.

Epäilty murhan yritys tapahtui Jämsänkoskella 17. heinäkuuta noin aamukymmenen aikoihin.

Poliisin mukaan tekopaikalta nähtiin poistuvan kaksi tummiin pukeutunutta henkilöä, joihin liittyviä havaintoja poliisi edelleen kaipaa.

– En ota siihen kantaa, että ovatko he edes epäiltyjä. Mutta tekopaikan läheisyydestä on nähty poistuvan kaksi henkilöä, joilla on ollut tummat ulkovaatteet ja tummat lippikset päässä. Jos joku on tällaisen parivaljakon havainnut, niin siitä voisi lisävihjeitä antaa, Karhunen sanoo.

– Tai jos joku tunnistaa (tuntomerkeistä) itsensä, että on sillä alueella liikkunut, niin voi ottaa myös poliisiin yhteyttä, jotta pystytään sulkemaan pois, ettei se liity tapaukseen.

Mahdolliset vihjeet voi ilmoittaa poliisille puhelimitse numeroon 050 456 0471 tai sähköpostitse osoitteeseen vihjeet.keski-suomi(a)poliisi.fi.

Keskusrikospoliisi ja Sisä-Suomen poliisilaitos kiittävät tähän menneistä saaduista yleisövihjeistä ja -havainnoista.

Katajan aiemmin IS:lle kertoman mukaan hänen kerrostaloasuntonsa ovelle ilmaantui perjantaiaamuna 17. heinäkuuta kaksi henkilöä, joista toinen ilmoitti tuovansa hänelle pakettia ja sai Katajan näin avaamaan oven. Sen jälkeen alkoi Katajan mukaan silmitön rusikointi.

Kataja kertoi aiemmin uskovansa paketin tuonnin olleen hämäystä, jolla hänet saatiin avaamaan ovi.

Hän sai väkivallanteossa päähänsä 21 lyöntihaavaa, lisäksi häneltä murtui peukalo ja kolme kylkiluuta. Kataja vietiin sairaalahoitoon Tampereelle, ja hänet kotiutettiin viime viikon tiistaina.

Ensin väkivallantekoa tutkittiin tapon yrityksenä, mutta viime viikolla poliisi tiedotti, että tapahtumien kulkuun liittyvien yksityiskohtien vuoksi tapausta tutkitaan tällä hetkellä epäiltynä murhan yrityksenä. Samalla tapauksen tutkinta siirtyi Sisä-Suomen poliisilaitokselta Keskusrikospoliisille.

Rikosnimikkeet voivat kuitenkin vielä tarkentua esitutkinnan edetessä.

Kataja on kansanedustaja Jouni Kotiahon eduskunta-avustaja ja pitkäaikainen Jämsän kaupunginvaltuutettu.

Artikkelia päivitetty 28.7.2020 kello 14.26. Lisätty tutkinnanjohtaja Teemu Karhusen kommentteja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?