Näin sateet ja ukkoset valtaavat taas Suomen – heinäkuu ollut paikoin harvinaisen sateinen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Näin sateet ja ukkoset valtaavat taas Suomen – heinäkuu ollut paikoin harvinaisen sateinen

Julkaistu: 27.7. 19:15

Heinäkuun viimeinen viikko on kuin koko kuukausi pienoiskoossa.

Suomalaiset saavat heittää hyvästit auringolle ja lämmölle ainakin hetkeksi aika. Tämän viikon sää näyttää hyvin epävakaiselta koko maassa.

Maanantain aikana länsirannikolle saapuva sadealue leviää tiistaina Suomen etelä- ja länsiosien ylle ja siitä vähitellen kohti itää.

  • Katso yläpuolella olevalta videolta animaatio, kuinka sateet leviävät Suomeen.

Länsirannikolla saattaa olla tiistai-iltana jo poutaisempaa, mutta vain hetken aikaa, sillä uusi sadealue saapuu lounaasta heti keskiviikkoaamuna.

– Lämpötilat pysyttelevät koko maassa 20 asteen tienoilla. Lämpöerot ovat aika pieniä pohjoisen ja etelän välillä, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Marianne Santala toteaa.

Matalapaineen rintama jää keskiviikon ja torstain ajaksi maan etelä- ja keskiosien ylle. Sade voi olla keskiviikosta torstai-iltaan hyvin runsasta etenkin maan keskivaiheilla.

– Torstai näyttää tällä hetkellä viikon sateisemmalta päivältä. Sateet keskittyvät Pohjanmaalle, Pohjois-Pohjanmaalle, Pohjois-Karjalaan ja Kainuuseen. Etelä-Suomessa ja Lapissa näyttää silloin poutaisemmalta, mutta niissäkin voi esiintyä paikoin kuuroja, Santala kertoo.

Sateiden seassa voi esiintyä ukkoskuuroja, jolloin myös puuskittaisten tuulien mahdollisuus kasvaa.

– Näillä näkymin luvassa ei kuitenkaan ole laajempaa, vahinkoa aiheuttavaa puuskarintamaa.

Poutaantuva loppuviikko

Epävakainen sää jatkuu viikon loppuun asti. Pohjoisessa voi olla poutaisempaa, mutta sielläkin paikalliset erot ovat suuria.

Keskiviikkona ja torstaina maan keskiosaa koetteleva matalapaineen rintama siirtyy itää kohti perjantaina. Maan pohjoisosissa on näillä näkymin poutaista, mutta etelä- ja keskiosissa sadekuurojen mahdollisuus on edelleen olemassa.

Viikonloppu näyttää taas jo hieman poutaisemmalta koko maassa. Lämpötila vaihtelee 20 asteen molemmin puolin.

– Lauantaina koko Suomessa on enimmäkseen poutaista, mutta yksittäisten kuurojen mahdollisuus on edelleen olemassa. Sunnuntaina sadekuurojen mahdollisuus kasvaa entisestään, Santala sanoo.

Vaikka viikonloppu näyttää paikallisia sadekuuroja lukuun ottamatta melko poutaiselta, pilvipeite voi olla monin paikoin paksu.

Poikkeuksellisen viileä ja sateinen heinäkuu

Heinäkuun viimeinen viikko on kuin koko kuukausi pienoiskoossa: harmaan sateinen, viileä ja paikoin tuulinen.

Heinäkuun keskimääräiset päivä lämpötilat ovat olleet koko maassa 12–17 asteen välillä.

– Lapissa heinäkuu on ollut tähän mennessä tavanomainen, mutta maan etelä- ja keskiosissa asteen pari normaalia viileämpi, Ilmatieteenlaitoksen ilmastopalvelun meteorologi Eveliina Tuominen tiivistää.

Myös sateita on tullut tänä vuonna tavanomaista enemmän.

– Heinäkuu on ollut hyvinkin sateinen: paikoin jopa harvinaisen ja poikkeuksellisen sateinen. Toisaalta alueelliset erot ovat olleet melko isoja, Tuominen jatkaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?