Tuomas pelasti lähes viikon puussa kyhjöttäneen kissan 30-metrisen männyn latvasta – pelastajan saapuminen sekoitti naaraan pasmat pahemman kerran

Korpilahtelainen Tuomas Murdoch pelasti lauantaina näyttävästi kuusi päivää männynlatvassa jumissa olleen kissan.

27.7.2020 9:22

Korpilahtelainen Tuomas Murdoch sai lauantaina erikoisen tehtävän. Viittä vaille valmis arboristi, eli puunhoitaja, hälytettiin Jyväskylän Vertaalaan pelastamaan puuhun jumiin jäänyt kissa.

10-vuotias Sintti-kissa oli kyyhöttänyt noin 30-metrisen männyn latvassa jo kuudetta päivää. Huolestunut omistaja oli löytänyt kissan jo aiemmin tällä viikolla, mutta alas sitä ei oltu saatu.

Pelastuslaitos kävi katsastamassa tilanteen perjantaina, mutta palomiehet eivät voineet tehdä asialle mitään, koska tikkaat eivät yltäneet männyn latvaan saakka.

Myös Keski-Suomen eläinsuojeluyhdistys ry oli saanut vinkin Sintti-kissan kiperästä tilanteesta. Yhdistyksen eläinsuojeluneuvoja otti yhteyttä Murdochiin, mieheen, jolla oli välineet ja kosolti kokemusta ongelmapuiden kaadoista ja erilaisten partikkeleiden, myös kissojen, noutamisesta puista.

Yhteydenotto pelasti pinteessä olleen kissan hengen.

Murdoch saapui tapahtumapaikalle lauantaina. Puun juurella oli ollut hyvin jännittynyt tunnelma.

– Kyllähän meitä pelotti, miten siinä käy, kissan omistaja toteaa IS:lle.

Pelko oli aiheellista.

– Selitin heille, että onnistuminen ole satavarma: oli mahdollisuus, että kissa säikähtäisi niin pahasti, että se juoksisi alas tai jopa hyppäisi maahan, Tuomas Murdoch kertaa.

Paikalla olijat kuitenkin ymmärsivät, ettei muita vaihtoehtoja ollut – köyden varassa latvaan kiipeävä Murdoch olisi kissan viimeinen oljenkorsi.

Hän oli varannut pelastusoperaatioon repun, pyyhkeen ja hanskat, sillä oli odotettavissa, ettei kissa ottaisi hyväntekijää vastaan kovin lämpimästi.

– Reppu oli pakollinen. Jos olisin kuljettanut kissan kainalossa, se olisi repinyt kylkeni auki.

Pelastajan yllättävä saapuminen sekoitti kuin sekoittikin maatiaisnaaraan pasmat pahemman kerran.

– Olin juuri ehtinyt sanoa Tuomakselle, että Sintti on tosi rauhallinen kissa. Mutta eihän se siltä näyttänyt, kissan omistaja naurahtaa.

Murdoch kiipesi puuhun, avasi repun ja kiinnitti sen sulkurenkaalla oksaan. Siinä samassa alkoi Sintin raivokas vastarinta.

Kissa puri ja raapi Murdochia, mutta tämän ote ei lipsunut.

– Sain räpiköivästä kissasta otteen ja yritin laittaa sen avonaiseen reppuun. No, sehän koetti pompata sieltä pois saman tien, eikä hommasta meinannut tulla mitään.

Kissan omistaja onneksi huusi alhaalta, että katin pää kannattaa peittää pyyhkeellä. Toimenpide rauhoitti paniikissa olleen nelijalkaisen välittömästi.

– Sain survottua sen reppuun, jonka laitoin mahdollisimman nopeasti kiinni ja selkään, ja laskeuduin köyden avulla maahan. Oli hyvä, että omistaja tajusi sanoa pyyhkeestä, muuten olisi ollut aikamoinen paini edessä, Murdoch epäilee.

– Eikä siinä, kyllä tuossakin hiki tuli.

Noin viisitoista minuuttia kestänyt pelastusoperaatio päättyi onnellisesti, kun melkein viikon männynlatvassa lymynnyt kissaparka saatiin maan kamaralle.

Murdoch ojensi repun heti omistajalle, joka päästi pahoin säikähtäneen kissan vapauteen vasta kotiinsa päästyään.

– Kun avasin repun Sintti vain makasi paikallaan ja tuijotti minua silmät pyöreinä, että missä sitä nyt ollaan. Sitten se ponkaisi repusta, juoksi ringin ja meni saunaan piiloon, omistaja kuvailee.

Sintti palasi takaisin omistajan luo hetken saunassa rauhoituttuaan. Siellä kissa oli ilmeisesti ymmärtänyt, että koettelemus oli vihdoin ohi ja se oli päässyt kotiin turvaan.

– Ruoka, juoma ja uni on kyllä maittanut, mutta muuten se on yllättävän hyvässä kunnossa.

Omistaja on äärimmäisen kiitollinen eläinsuojeluyhdistyksen ja Murdochin avusta, mutta kissan ja pelastajan välit eivät ole aivan niin lämpimät.

Murdoch epäilee, että Sintti taitaa kantaa yhä kaunaa yllättävästä, yläilmoissa tapahtuneesta välikohtauksesta.

– Minun ja kissan välit eivät tainneet jäädä kovin hyviksi, hienon urotyön tehnyt korpilahtelainen hymähtää.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?