Thaimaalaiset marjanpoimijat saivat luvan saapua Suomeen – HS: Työntekijöille määrättiin 3000 euron minimipalkka - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Thaimaalaiset marjan­poimijat saivat luvan saapua Suomeen – HS: Työntekijöille määrättiin 3000 euron minimi­palkka

Thaimaan työministeriö asetti tiukat ohjeet sekä työntekijöille että työnantajille.

Thaimaalaisia marjanpoimijoita kuvattuna Juvalla Etelä-Savossa kesällä 2015.

25.7.2020 12:22

Thaimaan työministeriö antoi tänään luvan maan kansalaisille lähteä Suomeen ja Ruotsiin marjanpoimijoiksi. Työmatkat ovat olleet koronaviruksen takia jäissä, mutta lauantaina annetussa tiedotteessa ministeriö purkaa matkustusrajoituksia näiltä osin.

Asiasta kertoi tänään Helsingin Sanomat.

Thaimaan työministeriö asetti tiukat ohjeet ja velvollisuudet sekä työntekijöille että työnantajille. Työnantajien täytyy esimerkiksi taata työntekijöiden palkka ja tehdä kaikkensa, jotta he eivät altistuisi virukselle. Työntekijät puolestaan joutuvat 14 päivän karanteeniin, kun he palaavat Thaimaahan.

HS kertoo, että työntekijöiden minimipalkaksi on määrätty noin 3 000 euroa kulujen jälkeen.

Luonnonvarakeskuksen tutkija Kalle Hoppula arvioi viime viikolla STT:lle kauden olevan niin pitkällä, että thaimaalaiset eivät enää ehdi eteläisen ja keskisen Suomen mustikkasadon korjuuseen, vaan lähinnä Lapin sadon poimintaan.

Suomen hallitus muutti heinäkuun alkupuolella koronaan liittyviä maahantulorajoituksia niin, että suomalaisten yritysten töihin kutsumat marjanpoimijat voivat päästä Suomeen. Poimijoiden tulo jäi tuolloin vielä odottamaan Thaimaan antamaa lupaa.

Thaimaa oli aiemmin ilmoittanut voivansa harkita luvan myöntämistä, jos yritykset sitoutuvat tiettyihin ehtoihin. Valtioneuvoston muistion mukaan keskeisimpiä edellytyksiä oli, että yritykset kustantavat kaikki ylimääräiset koronasta aiheutuvat kulut, kuten sairausvakuutuksen ilman korvauskattoa, koronatestin Suomessa ennen paluuta Thaimaahan, mahdollisen viisumin pidentämisen kulut ja maksullisen paluukaranteenin Thaimaassa.

Lisäksi yritysten piti sitoutua takaamaan noin 3 100 euron takuuansio jokaiselle poimijalle poiminta-ajasta ja poimintatuloksesta riippumatta. Edellytyksiin oli sitoutunut 16 yritystä alkuperäisestä 19 viisumikutsujasta, kerrottiin Suomen työ- ja elinkeinoministeriöstä 9. heinäkuuta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?