Suomalaisasiantuntijat: Koronaa ei välttämättä nuijita koskaan täydellisesti – ”Voi jäädä pysyväksi riesaksi” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Suomalaisasiantuntijat: Koronaa ei välttämättä nuijita koskaan täydellisesti – ”Voi jäädä pysyväksi riesaksi”

Julkaistu: 24.7. 20:18

Koronavirus voi jäädä pyörimään maailmaan samalla tavalla kuin influenssavirus.

Suomalaiset alan tutkijat ovat samaa mieltä amerikkalaisen tautiasiantuntijan kanssa siitä, että koronavirus voi jäädä maailmaan pitkäaikaiseksi riesaksi.

Dosentti Varpu Marjomäki.

– Siitä voi tulla samalla tavalla pysyvä riesa kuin on influenssa, dosentti Varpu Marjomäki Jyväskylän yliopistosta arvioi.

Minnesotan yliopiston tarttuvien tautien tutkimuskeskusta johtava Michael Osterholm arvioi CNN:n haastattelussa, että koronavirusta ei todennäköisesti koskaan onnistuta hävittämään kokonaan. Hän vertasi koronaa HI-virukseen, jota on opittu kontrolloimaan ja hoitamaan, mutta ei hävittämään.

Marjomäki muistuttaa, että maailmalla kiertää koko ajan heikompia hengitystieinfektioita aiheuttavia koronaviruksia. Sars-koronavirukset vain aiheuttavat vähän ärhäkämpiä oireita.

– Jos virus jää pyörimään pitemmäksi aikaa, se todennäköisesti muuntuu vähemmän haitalliseksi. Viimeaikaiset havainnot viruksen muuntumisesta viittaavat siihen, että se saattaisi muuttua myös helpommin leviäväksi.

 Viimeaikaiset havainnot viruksen muuntumisesta viittaavat siihen, että se saattaisi muuttua myös helpommin leviäväksi.

Se on virusten kannalta fiksumpaa politiikkaa, lisää Marjomäki. Virukset pysyvät meidän ympäristössämme huomaamattomammin ja infektoivat tehokkaasti toisia ihmisiä.

Virukset, myös korona, pysyvät ympäristössä huomaamattomina ja leviävät siksi helposti.

Koronaa on Marjomäen mukaan vaikeampi tukahduttaa kuin esimerkiksi ebolaa.

Ebolan aiheuttaa hankalia oireita. Virus huomataan helpommin.

– Tällaisia rajuja oireita aiheuttavien virusten epidemioihin pureudutaan voimakkaammin ja ne saadaan nuijittua alas nopeammin.

Immunologian professori Seppo Meri.

Helsingin yliopiston immunologian professori Seppo Meri uskoo, että koronavirus kiertää vielä jonkin tovin maailmassa.

– Niin kauan kuin ihmisille ei ole kehittynyt immuniteettia, on todennäköisestä, että koronavirus pysyy aina jossain päin maailmaa. Virus voi sieltä levitä alueelle, jossa sitä ei ole paljon esiintynyt tai jossa on ei-immuuneja ihmisiä.

Kuinka pitkäksi aikaa koronavirus jää kiertämään ja kuinka laajalti, sitä ei Meren mukaan vielä pysty sanomaan.

Mitä enemmän ihmiset kehittävät immuniteettia koronaa vastaan ja mitä nopeammin saadaan rokote, sitä vähemmän maailmalla on koronaa.

– Sen jälkeen tilanne riippuu siitä, miten kauan suoja kestää sairastamisen ja rokottamisen jälkeen. Ihmiset voivat tulla uudestaan alttiiksi virukselle.

Myös suomalaissairaaloissa on otettu koronan leviämisen ehkäisemiseksi käyttöön vahva eristäminen.

Jos immuniteetti on tehokas ja kattava, Meri uskoo, että korona tukahtuu parissa vuodessa suuressa osassa maailmaa.

Onko pelkona, että koronaviruksesta kehittyy uusia mutaatioita, joihin saatu immuniteetti ei tepsi?

– Se on epätodennäköistä. Muutokset viruksesta ovat hyvin pieniä. Ne ovat yksittäisten aminohappojen mutaatioita, joka ei juurikaan vaikuta siihen, miten immuniteetti suojaa virukselta.

 Muutokset viruksesta ovat hyvin pieniä. Ne ovat yksittäisten aminohappojen mutaatioita, joka ei juurikaan vaikuta siihen, miten immuniteetti suojaa virukselta.

Koronarokotteen saaminen kestää Meren mukaan vähintään puoli vuotta.

Suomessa tilanne on pysynyt hyvänä. Meren mielestä Suomessa kannattaa jatkaa nykyistä linjaa.

– Tartuntaketjujen jäljittämiset ja ehkäisyt ovat tärkeimpiä. Jos käydään ulkomailla, tulee ulkomaalaisia tai on oireinen, pitää varoa tartuttamasta tautia. Heti jos jossain todetaan tartunta, pyritään jäljittämään kontaktit.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?