Kaksi suomalaista kertoo: näin korona käyttäytyy pitkittyessään – Jari Hedmanin keuhkot eivät ole kuukausien jälkeenkään entisellään - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kaksi suomalaista kertoo: näin korona käyttäytyy pitkittyessään – Jari Hedmanin keuhkot eivät ole kuukausien jälkeenkään entisellään

Korona on tuonut pitkittyessään sairastuneille oireita, joille lääkärit eivät löydä selitystä. Koronan seurauksena tennisvalmentaja Jari Hedmanille tuli hengitysvaikeuksia ja hänen kuntonsa romahti.

Julkaistu: 23.7. 6:03

Korona on tuonut pitkittyessään sairastuneille epämääräisiä oireita, joille lääkärit eivät löydä selitystä.

Tennisvalmentaja Jari Hedman sai koronaviruksen hiihtomatkalta Itävallan Saalbachista jo maaliskuun alussa, mutta kaikki jälkioireet eivät ole vieläkään poistuneet.

– Tuossa keuhkojen alueella on edelleenkin sellainen tennispallon kokoinen alue, jossa tuntuu outoa kihelmöintiä, Hedman sanoo.

Tunne ei ole Hedmanin mukaan kuitenkaan kipua.

– Ihan kuin nuppineuloilla pistettäisiin siihen ihoon keuhkojen päällä. Tunne ei ole syvällä keuhkoissa.

Koronan seurauksena Hedmanille tuli hengitysvaikeuksia ja hänen kuntonsa romahti. Kevään ja kesän aikana voimat ovat vähitellen alkaneet palautumaan eikä hengittäminenkään enää tunnu vaikealta. Kihelmöinti keuhkoissa ei ole kuitenkaan kadonnut minnekään. Vaikka kihelmöinti ei ole enää jokapäiväistä, on Hedman huolestunut oudosta tuntemuksesta.

– Kyllä tässä vähän murehdituttaa, että onko siellä jotain isompaa remonttia ja paraneeko tämä ollenkaan vai ei.

Hedmanin mukaan lääkärit eivät ole osanneet sanoa, mikä keuhkoja vaivaa tai milloin kihelmöinti voisi loppua. Hän aikoo mennä kuvauttamaan keuhkonsa vielä kesän aikana. Hän ihmettelee miten kauan keuhko-oireet ovat kestäneet.

– On se ihmeellistä, että keuhkot eivät vain tunnu parantuvan.

Jari Hedman on kärsinyt koronan jälkioireista vielä heinäkuussakin.

Päijät-Hämeessä asuva Kirsi Tervo sairastaa koronaa jo viidettä kuukautta, eikä oireille näy loppua. 47-vuotiaan Tervon oireet alkoivat maaliskuun puolessa välissä. Hän ei kuulu koronan riskiryhmään.

– Aluksi oli tavallisia flunssaoireita. Nieluun ja nenään pisteli, olo tuntui voimattomalta. Oli kuivaa yskää ja kovaa päänsärkyä.

Ensimmäisten viikkojen aikana Tervon tuntemukset aaltoilivat todella pahasta olosta melkein oireettomaan olotilaan. Huhtikuun alussa Tervo pääsi koronatestiin ja tulos oli positiivinen.

– Se tuli yllätyksenä sekä minulle että lääkärilleni, sillä oireeni olivat melko lievät.

Testin jälkeen Tervo määrättiin karanteeniin. Hän kärsi hengenahdistuksesta ja rasituksensietokyky oli huono. Jo 50 metrin kävely vei loppupäiväksi vuodelepoon. Kun keuhko-oireet alkoivat toukokuun alussa noin neljän viikon sairastamisen jälkeen väistyä, ajatteli Tervo taudin olevan menossa jo parempaan suuntaan. Sitten tuli tilalle aivan uusi oire, rytmihäiriöt.

– Sykkeet saattoivat pompata yhtäkkiä 130 lyöntiin minuutissa, vaikka istui vain paikallaan eikä tehnyt mitään.

Muutaman viikon jälkeen Tervo alkoi taas tuntea olevansa kunnossa. Hän kertoo olevansa ahkera lenkkeilijä ja päätti kokeilla, onnistuisiko lenkillä käynti jo.

– Eihän siitä tullut mitään. Parin kilometrin lenkki aiheutti totaalisen uupumuksen.

Pienikin rasitus toi oireet taas takaisin, joten hänen oli palattava takaisin lepäämään. Lepo auttoi ja alkukesästä Tervo tunsi olevansa jo hyvässä kunnossa.

– Olin hyvävointinen noin viiden viikon ajan ja tunsin, että korona on lopullisesti ohi ja pystyn elämään normaalia elämää.

Heinäkuun alussa tuli kuitenkin toinen takaisku.

– Yhtäkkiä alkoi kipu, jonka luulin olevan keuhkoissa. Lepuutin itseäni 5–6 päivää ja sitten alkoi tuntua jo, että olenko saamassa sydänkohtauksen, kun on niin huono olla.

Tervo hakeutui sairaalaan, missä hänellä todettiin hapenpuute sydämessä. Tervolle tehtiin lukuisia tutkimuksia, joista ei löytynyt mitään poikkeavaa. Myöskään keuhkoissa ei todettu vaurioita koronan jäljiltä. Lääkärit eivät osanneet Tervon mukaan sanoa, johtuiko hapenpuute koronasta, koska sairaudesta tiedetään vielä niin vähän. Oireille ei näy vieläkään loppua.

– Edelleen joudun käyttämään päivittäin beetasalpaajia ja sykkeet menevät ihan miten sattuu. Lisäksi väsymys on aivan tolkuton, voisin vain nukkua koko ajan.

Tervo kertoo, että on ollut psyykkisesti kova prosessi käydä läpi sairautta, josta ei tiedetä mitään.

– Huolettaa, että tuleeko tämä vain päälle uudelleen ja uudelleen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?