Vettä voi tulla lähipäivinä koko kuukauden edestä – katso, missä hiipivä matalapaine jysäyttää kunnolla - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Vettä voi tulla lähipäivinä koko kuukauden edestä – katso, missä hiipivä matalapaine jysäyttää kunnolla

Julkaistu: 22.7. 23:07

Nurinkurinen heinäkuun sää lämmittää Lappia ja viilentää etelää.

Lähipäivien aikana maan keskivaiheilla voi sataa yli 50 millimetriä vettä, kertoo Foreca.

Savon maakunnissa ja Pohjois-Karjalassa vettä voi kertyä torstai-iltaan mennessä jopa 50–70 millimetriä. Paikoin luvut voivat olla tätäkin suuremmat. Normaalisti nämä määrät vastaavat koko heinäkuun normaalia sadekertymää.

Kovat sateet johtuvat matalapaineesta, joka saapuu Suomeen hieman epätyypillisemmästä suunnasta idässä ja syvenee matkallaan kohti Perämerta. Matalapaineen ympäristössä saadaan runsaita sateita erityisesti keskiviikkoiltana ja torstaina.

Torstai-iltana myös tuulet ovat voimakkaita läntisillä merialueilla, jossa ne voivat nousta puuskissa jopa myrskylukemiin. Länsirannikolla tuuli on voimakkaimmillaan torstai-illan ja perjantaiyön aikana.

Erikoinen matalapaine tekee Suomen tilanteesta nurinkurisen, kun se erottaa kaksi erityyppistä ilmamassaa toisistaan. Sadealueen eteläpuolella on viileämpää ja kuivempaa, pohjoispuolella kosteaa ja lämmintä.

Lapissa siis saadaan nauttia vielä koko loppuviikko kesäisestä säästä, kun taas etelässä lämpötila voi lähipäivinä jäädä alle 15 asteen.

Samainen matalapaine kiusaa Suomea vielä lauantaihin asti. Forecan meteorologi kannustaa viettämään perjantain sisätiloissa.

Perjantaipäivä on etelässä ja lounaassa on jopa harvinaisen viileä vuodenaikaan nähden, kun sateiden ja tuulen myötä lämpötila jää vain 10–13 asteeseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?