Sanna Marin puolustaa neuvottelutulosta Twitterissä 10 kohdan listalla: ”Suomi ei hakenut tälläkään kertaa jäsenmaksupalautuksia” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Sanna Marin puolustaa neuvottelutulosta Twitterissä 10 kohdan listalla: ”Suomi ei hakenut tälläkään kertaa jäsenmaksupalautuksia”

Marin kokosi kymmenen kohdan listan, jossa vastaa EU-tukipaketin neuvottelutulosta kohtaan esitettyyn kritiikkiin.

Pääministeri Sanna Marin (sd) on tyytyväinen neuvotteluissa syntyneeseen 750 miljardin euron tukipakettiin.­

21.7.2020 22:31

Pääministeri Sanna Marin (sd) julkaisi tiistai-iltana Twitterissä pitkän ketjun, jossa hän avaa näkemyksiään tänään päättyneistä neuvotteluista, joissa päätettiin EU:n elpymistukipaketista. Hän on otsikoinut ketjunsa: ”Miten Suomi pärjäsi EU:n rahoituskehysneuvotteluissa?”

Marinin mukaan Suomi halusi elpymisvälineeseen muutoksia, ja myös sai niitä. Hän huomauttaa, että avustusten osuus kokonaisuudessa laski 110 miljardilla eurolla, jolloin lainarahan ja avustuksen suhde on huomattavasti tasapainoisempi.

– Tuimme sopua, sillä Suomen talous on vahvasti kytköksissä Euroopan talouden elpymiseen. Olemme keskellä vakavaa kriisiä ja järeät toimet ovat tarpeen, Marin kirjoittaa.

Hänen mukaansa elpymisvälineeseen tuli myös Suomen aloitteesta selkeä kirjaus kunkin maan enimmäisvastuista. Ilman tätä kirjausta pakettia ei olisi voinut Marinin mukaan hyväksyä. Lisäksi hän nostaa esille oikeusvaltioperiaatteen kirjaamisen, jota on kuitenkin kritisoitu epämääräisenä.

– Oikeusvaltioperiaate kytkettiin osaksi EU-varojen käyttöä. Tämä oli Suomelle tärkeää. Myös ilmastoehdollisuus toteutui vahvana, kun kolmasosa kaikesta rahoituksesta on käytettävä ilmastotoimiin.

Marinin mukaan elpymisväline vastaa komission alkuperäistä ehdotusta paremmin koronakriisin vaikutuksiin, kun kriteereinä ovat myös vuoden 2020 ja 2021 talouskehitys. Hän nostaa esille Suomen neuvottelemat tuet talouteen ja harvaan asutuille alueille.

– Monivuotisessa rahoituskehyksessä onnistuimme säilyttämään Suomen saannot maaseudun kehittämisrahoituksessa ja saimme ensimmäistä kertaa neuvoteltua myös 100 miljoonan euron lisätuen Pohjois- ja Itä-Suomen harvaan asutuille alueille, Marin toteaa.

Pakettia on kritisoitu Suomen näkökulmasta erityisesti siksi, että Suomen arvioidaan maksavan 3,4 miljardia euroa enemmän kuin se saa takaisin. Marinin mukaan Suomi on ollut aina nettomaksaja, koska se kuuluu unionin vauraimpiin maihin.

– Merkittävän nettomaksajan eli Britannian lähtö unionista aiheuttaa loven budjettiin, jonka johdosta myös Suomen kuten muidenkin maiden maksut kasvavat, Marin toteaa.

Itävallan, Alankomaiden, Tanskan ja Ruotsin muodostama ”nuuka nelikko” onnistui neuvottelemaan itselleen mittavat jäsenmaksupalautukset. Suomen jäsenmaksut nousevat sen sijaan noin 100 miljoonalla eurolla vuodessa.

– Näissä neuvotteluissa teimme tiivistä yhteistyötä Ruotsin, Tanskan, Hollannin ja Itävallan kanssa, ja onnistuimme näin pienentämään avustusten osuutta elpymisvälineestä merkittävästi. Tämän ansiosta Suomen maksut elpymisvälineestä pienenivät yli 2 miljardia euroa, mutta saannot pysyivät hyvällä tasolla.

Marinin mukaan Suomi ei ollut kaikissa asioissa yhteneväinen nelikon kanssa. Hänen mukaansa Suomi hyötyy toteutuneessa neuvottelutuloksessa enemmän kuin olisi hyötynyt mahdollisista jäsenmaksupalautuksista.

– Suomi ei ole aiemmin hakenut neuvotteluissa kuten ei tälläkään kertaa jäsenmaksupalautuksia, koska olemme hyötyneet enemmän kansallisesta kuoresta.

Lopuksi Marin huomauttaa, ettei yksikään maa voi sanella lopputulosta 27 maan neuvotteluissa, eikä kukaan saa läpi kaikkia tavoitteitaan.

– Kokonaisuus on aina kompromissi. Silti Suomi onnistui hyvin ja saavutimme merkittävän osan tavoitteistamme. Tämän takana voi seistä.

IS tavoitti Sanna Marinin lentokentällä hänen palatessaan neuvotteluista takaisin Helsinkiin. Marin ei ollut halukas kommentoimaan neuvottelutulosta, vaan poistui paikalta sanomatta sanaakaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?