Kommentti: Lensin Euroopan läpi ja järkytyin – yksi kuva näyttää, miksi kaiken on nyt muututtava - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kommentti: Lensin Euroopan läpi ja järkytyin – yksi kuva näyttää, miksi kaiken on nyt muututtava

Lentokentällä hyvin pidetyt turvavälit unohtuvat kun on aika nousta lentokoneeseen, kirjoittaa ulkomaantoimittaja Johannes Kotkavirta.

­

21.7. 20:13

Matkustin viime viikolla Kreetan lomasaarelle seuraamaan, kuinka ensimmäisellä Suomesta lähteneellä lomalennolla etelään lähteneiden matkailijoiden reissu sujuu. Kotikonttorissa istutun kevään ja Suomessa vietetyn kesäloman jälkeen kokemus olisi ollut outo joka tapauksessa, mutta tyhjät lentokentät, hotellit ja turistinähtävyydet tekivät siitä suorastaan aavemaisen.

Kreikan viranomaiset ovat onnistuneet koronan torjunnassa vähintään yhtä hyvin kuin suomalaiset kollegansa. Turismista elävässä maassa ymmärretään, mikä katastrofi viruksen hallitsematon leviäminen olisi sen taloudelle.

Sotilaallisen tehokkaasti suojautuvien hotellin työtekijöiden ja paikallisten ravintolakävijöiden seurassa tartunta ei huolettanut ollenkaan. Eikä tuntenut huolettavan muitakaan suomalaisia, sillä ensimmäiset myyntiin tulleet Kreikan-lomat myytiin nopeasti loppuun. Kreetalla yksi suomalainen perheenäiti sanoi lauantaisen Prisma-käynnin olevan pelottavampi kokemus kuin koronavapaan saaren tyhjällä rannalla lomailu.

Sitten tuli aika lähteä takaisin Suomeen. Työnantajani ei sallinut minun ja kuvaajan jäädä Kreetalle koko viikoksi, joten palasimme kotiin reittilennolla. Koronan vuoksi Euroopan sisäiset yhteydet ovat vielä heikot: Helsinkiin pääsemiseen vaadittiin kolme eri lentoa ja yli puolen vuorokauden matkustaminen.

Lentokentillä suurin osa liikkeistä oli kiinni, ja matkustajia muistuteltiin kuulutuksissa turvaväleistä ja maskien käytöstä. Lentoyhtiöiden ja viranomaisten määräysten mukaisesti käytin lennoilla ja lentokentillä kertakäyttöistä tai kankaista maskia. Ateenan kentällä matkailijoita oli vielä niin vähän, että tungosta oli helppo välttää.

Kunnes aloimme nousta koneeseen. Suurin osa Lufthansan lennolle tulijoista näytti unohtavan turvavälit samalla hetkellä kun lähtöportti aukesi. Kone Frankfurtiin oli viimeistä paikkaa myöten täynnä, ja moni halusi varmistaa käsimatkatavaroilleen paikan ylähyllyllä. Lopputulos hieman hirvitti vaikka suojamaskeja käytettiinkin tunnollisesti.

Turvavälit unohtuivat kun koneeseen nouseminen alkoi Ateenan lentokentällä. Tämä kuva havainnollistaa ongelman, joka lentomatkustamisella on korona-aikana.­

Kun tuuppii itsensä matkustamon läpi vessajonoon ja riisuu seuraavaksi käsillään kangasmaskin hörpätäkseen lentoemännän tarjoilemaa valkoviiniä, alkaa väkisinkin miettiä, paljonko hyötyä maskista tilanteessa oikeasti on. Tästä huolimatta ennustan että maskit ovat tulleet lentomatkustamiseen jäädäkseen.

Toivoa sopii että pakko tulee koskemaan vain lentokenttiä ja -koneita. Maskipakottomassa Suomessa ainoastaan terveydenhuollon henkilöstö ymmärtää, kuinka epämukavaa on hengittää kaiket päivät korvista roikkuvan kankaanpalan läpi.

Koko alkuvuoden turvavälien pitämisen jälkeen kosketusetäisyydellä istuminen ja jutustelu tuntui koneessa ahdistavalta. Vierustoverini, Norjassa asuva kreikkalainen mies, kertoi törmänneensä omalla kotisaarellaan myös ruotsalaisiin turisteihin. Vaikka suorat lennot koronaepidemian edelleen riivaaman Ruotsin ja Kreikan välillä on edelleen kielletty, ovat matkailijat voineet kiertää määräystä matkustamalla ensin esimerkiksi Tanskaan.

Kasvomaskien käyttäminen on pakollista lentokentillä ja koneessa koko lennon ajan.­

Vähäisestä tarjonnasta johtuen myös lento Frankfurtista Helsinkiin oli ääriään myöten täynnä. Mietin että jos koronaan varautumisesta ja etäisyyksien pitämisestä tulee uusi normaali, ei lentomatkustaminen voi mitenkään jatkua tällaisena. Ei, vaikka esimerkiksi Finnairin ja lentoalan järjestö IATA:n etsimien asiantuntijoiden mukaan koronan saaminen lentäessä on muun muassa tehokkaan ilmanvaihdon ansiosta varsin pieni.

Silti olisi outoa jos metrin tai parin turvavälit ja muoviset pleksit olisivat pakollinen osa arkipäivää, mutta lentokoneessa samat säännöt eivät äkkiä pätisikään. Harvempaan asennetut penkit tai keskipaikan tyhjäksi jättäminen voisivat olla ratkaisu, joka kuitenkin tietäisi lentolippujen roimaa kallistumista, ja veisi todennäköisesti pohjan monen lentoyhtiön taloudelta.

Yksi keino voisivat olla lentomatkustajien pakolliset koronatestit. Kreetalla haastattelemani paikallisen ravintolapitäjän vaimo ehdotti, että matkustajat maksaisivat koronatestin aina lentolipun yhteydessä, samaan tapaan kuin lentokenttämaksun ja lentoveron.

Frankfurtin lentoasemalla turvaväleistä huolehdittiin tällä tavalla.­

Parissa vuosikymmenessä terrorismin aiheuttama uhka ja taloudelliset paineet ovat jo tehneet lentämisestä ahdistavan kokemuksen. Tulevaisuudessa matkustajilla voi ehkä olla enemmän tilaa ympärillään, mutta lentokentälle saapuva saattaa joutua varaamaan aikaa turvatarkastusten lisäksi myös terveystarkastukseen.

Toistaiseksi testaaminen on vastaanottajamaan vastuulla. Hanian lentokentällä turvallisesta Suomesta saapuneista satunnaiseen koronatestiin ohjattiin vain yksi matkustaja. Samana päivänä lomalennot aloitettiin myös Britanniasta, josta saapuneita testattiin Kreikan lentokentillä ensimmäisinä päivinä kaikki noin 1800 tulijaa.

Paikallismedian mukaan koronatartunta oli testatuista kahdella matkustajalla. Molemmat olivat saapuneet maahan vaihtoyhteyksien kautta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?