Perussuomalaisten Pekka Katajan raakaa pahoinpitelyä tutkitaan nyt murhan yrityksenä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Perussuomalaisten Pekka Katajan raakaa pahoinpitelyä tutkitaan nyt murhan yrityksenä

Jämsässä tapahtuneen väkivallanteon tutkinta on siirtynyt Keskusrikospoliisille.

Perussuomalaisten Keski-Suomen vaalipäällikkö Pekka Kataja pahoinpideltiin perjantaina hänen kotonaan Jämsänkoskella.

21.7.2020 14:11

Poliisi tutkii nyt perussuomalaisten jämsäläisen vaikuttajan Pekka Katajan perjantaista raakaa pahoinpitelyä murhan yrityksenä. Samalla tapauksen tutkinta on siirtynyt Sisä-Suomen poliisilaitokselta Keskusrikospoliisille.

Poliisin tiedotteen mukaan perjantaina 17. heinäkuuta Jämsässä tapahtuneen väkivallanteon esitutkinta on edennyt.

Tapahtumien kulkuun liittyvien yksityiskohtien vuoksi tapausta tutkitaan nyt epäiltynä murhan yrityksenä. Rikosnimikkeet voivat kuitenkin vielä tarkentua esitutkinnan edetessä.

– Tapauksen esitutkinta on kesken ja sitä jatketaan aktiivisesti. Tämänhetkisten tietojen perusteella kyseessä on raaka henkeen ja terveyteen kohdistunut teko, jonka tutkinnassa Keskusrikospoliisi ja Sisä-Suomen poliisilaitos tekevät edelleen tiivistä yhteistyötä, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Teemu Karhunen Keskusrikospoliisista lausuu tiedotteessa.

Ensin väkivallantekoa tutkittiin tapon yrityksenä. Karhunen ei kommentoi tarkemmin, miksi rikosnimike muuttui murhan yritykseksi ja tapaus siirtyi keskusrikospoliisille.

– Tähän mennessä esitutkinnassa ilmennyt kokonaisarviointi siihen on vaikuttanut, että asiaa tällä hetkellä näin (epäiltynä murhan yrityksenä) tutkitaan, Karhunen sanoo IS:lle.

Karhunen ei tässä vaiheessa suostu avaamaan poliisin käsitystä tapahtumien kulusta tai ottamaan kantaa teon motiiviin.

Poliisi kertoi aiemmin, että rikoksesta epäillään kahta miestä, joita ei oltu vielä maanantaina tavoitettu. Karhunen ei kommentoi, onko epäillyt sittemmin otettu kiinni, tai onko epäiltyjen henkilöllisyys poliisin tiedossa.

Poliisi ei ole kertonut epäiltyjen tuntomerkkejä julkisuuteen, sillä poliisin aiemmin kertoman mukaan uhrin ja todistajien kuvaukset ovat olleet ristiriitaisia keskenään.

”Alkoi takoa minua jollain metalliesineellä päähän”

Poliisin mukaan väkivallanteko tapahtui aamulla noin kello 9–10 aikaan.

Kataja itse kuvaili Ilta-Sanomille maanantaina antamassaan haastattelussa, että tilanne tapahtui, kun hänen asuntonsa ovikello soi perjantaiaamuna jämsäläisessä kerrostalossa.

– Vilkaisin ovisilmästä. Oven takana oli mies ja sillä oli paketti kädessä. Raotin ovea ja kysyin, mitä asiaa. Mies sanoi, että täällä on paketti perussuomalaisten puoluetoimistosta, Kataja muisteli.

Kataja uskoo paketin tuonnin olleen ilmeisesti hämäystä, jolla hänet saatiin avaamaan ovi.

– Kerkesin raottaa pari senttiä ovea. Siellä oli oikealla puolella piilossa toinen mies, joka läväytti oven auki ja alkoi takoa minua jollain metalliesineellä päähän.

Katajan mukaan miehet tulivat hänen perässään asuntoon, toinen miehistä hakkasi häntä päähän ja lisäksi häntä potkittiin.

Tajuntansa menettänyt Kataja soitti toettuaan hätänumeroon, ja hänet vietiin sairaalahoitoon Tampereelle. Katajan mukaan hänellä todettiin muun muassa kallonmurtuma ja aivoverenvuoto, minkä lisäksi peukalo ja kolme kylkiluuta olivat murtuneet.

Poliisi pyytää yleisöltä edelleen vihjeitä ja havaintoja tapaukseen mahdollisesti liittyvistä tapahtumista, henkilöistä tai muusta asiaan liittyvästä. Vihjeet voi ilmoittaa poliisille puhelimitse numeroon 050 456 0471 tai sähköpostitse osoitteeseen vihjeet.keski-suomi@poliisi.fi.

Kataja on perussuomalaisten kaupunginvaltuutettu Jämsässä. Hän työskentelee jämsäläisen kansanedustajan Jouni Kotiahon (ps) eduskunta-avustajana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?