Asiantuntija pitää toista korona-aaltoa todennäköisenä – näin pienennät riskiä sairastua vakavasti - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Asiantuntija pitää toista korona-aaltoa todennäköisenä – näin pienennät riskiä sairastua vakavasti

Julkaistu: 21.7. 6:02

Iän ja perussairauksien lisäksi myös päivittäinen tupakointi ja huonosti hoidettu diabetes voivat lisätä vakavan koronavirusinfektion riskiä.

HUSin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen muistuttaa, ettei koronavirusta ole vielä voitettu. Luvassa on hankala syksy, jos tällaiseen ajatukseen tuudittaudutaan.

– Viime viikolla suomalaiset pääsivät matkustamaan laajemmin ulkomaille, ja yökerhot avattiin. Elokuussa palataan töihin ja kouluihin. Nämä asiat lisäävät huomattavasti tartunnan leviämisen mahdollisuutta, Ruotsalainen sanoo.

– On tärkeää tiedostaa, että me elämme edelleen pandemian keskellä.

Ruotsalainen huomauttaa, ettei rajoitustoimenpiteiden purkaminen tarkoita paluuta niin sanottuun normaaliin. Yhä edelleenkin suomalaisten on huolehdittava riittävistä turvaväleistä ja hyvästä hygieniasta. Muutoin tilanne voi riistäytyä käsistä.

– Tilanne voi eskaloitua hyvin nopeasti, jos ohjeita ei noudateta. Oireettomat tartunnankantajat ja niin sanotut superlevittäjät voivat tartuttaa lyhyessä ajassa suuren määrän ihmisiä.

Ruotsalainen kertoo pitävänsä koronan toista aaltoa todennäköisenä.

Suomessa on saatu kasvatettua koronaviruksen testausmääriä.

– Riskit toisen aallon tulemiseen ovat ilmassa. Tärkeintä kuitenkin on, että se voidaan estää. Meillä on kaikki työvälineet siihen.

– Matkan varrella olemme oppineet taudista paljon. Alkukeväästä ei ollut kapasiteettia tartunnan testaamiseen, ja tartunnanjäljitykseen lisättiin runsaasti työvoimaa. Nämä molemmat ovat tärkeitä toisen aallon estämiseksi ja sen voimakkuuden hillitsemiseksi.

Asiantuntijoiden näkemykset kasvomaskien hyödyistä ovat vaihdelleet. Esimerkiksi Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkärin Markku Broasin mukaan julkisessa liikenteessä tulisi käyttää kasvomaskia, kun taas Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtavan asiantuntijan Jari Jalavan mukaan ei.

Eeva Ruotsalainen peräänkuuluttaa maskisuosituksen käyttöönottoa Suomessa.

Hänen mukaansa pisaratartunta on oleellisempi reitti taudin leviämisessä kuin kosketustartunta. Niinpä turvavälit ja suojamaskit ovat keskeisessä asemassa taudin leviämisen ehkäisemisessä.

HUSin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen kertoo pitävänsä koronan toista aaltoa todennäköisenä.

– Toki edelleen käsihygienia huomioiden.

Ruotsalaisen mielestä maskien käyttö on viisasta esimerkiksi liikennevälineissä ja kaupoissa. Maski estää käyttäjäänsä tartuttamasta ja saamasta itse tartuntaa.

– Maskin avulla voi suojautua myös, kun tapaa kotona asuvia ikääntyneitä omaisia.

Ikääntyneet, yli 70-vuotiaat ihmiset, ovat muita alttiimpia sairastumaan vakavaan koronavirusinfektioon.

Vakavan infektion riskiä lisäävät myös ne perussairaudet, jotka huonontavat merkittävästi keuhkojen tai sydämen toimintaa tai elimistön vastustuskykyä.

Vakavan infektion riskiä lisäävät myös ne perussairaudet, kuten diabetes, jotka huonontavat merkittävästi keuhkojen tai sydämen toimintaa tai elimistön vastustuskykyä.

Tällaisia sairauksia ovat muun muassa vaikea-asteinen sydänsairaus, huonossa hoitotasapainossa oleva keuhkosairaus, diabetes, johon liittyy elinvaurioita, krooninen maksan tai munuaisen vajaatoiminta tai vastustuskykyä heikentävä tauti kuten syöpä.

– Korkea ikä yhdistettynä perussairauksiin on suurin vakavien tautimuotojen riskitekijöistä, THL:n tutkimusprofessori Tiina Laatikainen kertoo.

Hänen mukaansa perussairauksista kärsivät ihmiset voivat pienentää vakavan koronavirusinfektion riskiä huolehtimalla hyvästä hoitotasapainosta.

– Se, että on oman sairautensa suhteen huono hoitotasapaino, esimerkiksi diabeetikolla sokeriarvot eivät ole kohdallaan, lisää vakavan taudin riskiä entisestään.

Iän ja perussairauksien lisäksi myös merkittävä ylipaino voi lisätä vakavan koronavirusinfektion vaaraa. Tämä tarkoittaa henkilöitä, joiden painoindeksi BMI on yli 40.

Ilta-Sanomat uutisoi huhtikuussa kansainvälisistä tutkimuksista, jotka osoittivat liikalihavuuden olevan riskitekijä erityisesti nuorille koronapotilaille. Kyse oli vielä alustavista ja vahvistamattomista tutkimustuloksista.

Syytä lihavuuden ja covid-19-taudin vakavan muodon välillä ei tuolloin vielä tiedetty. Tutkijat kuitenkin epäilivät sen voivan liittyä ylipainoisilla yleisempiin hengitysteiden häiriöihin ja diabeteksen kaltaisiin perussairauksiin.

Laatikainen muistuttaa hyvien elintapojen tärkeydestä. Painoa voi pudottaa omaa ruokavaliota ja liikuntatottumuksia muuttamalla.

– Aina ei kuitenkaan ole hyvä vain sanoa, että pitäisi liikkua enemmän ja syödä terveellisemmin, koska se ei ole aina niin helppoa. Meidän pitäisi pyrkiä yhteiskunnallisesti vaikuttamaan siihen, että terveellisestä elämäntavasta tulisi helppo elämäntapa, hän huomauttaa.

Myös päivittäinen tupakointi voi nostaa riskiä koronavirusinfektion vakavalle muodolle.

– Tupakointi vaurioittaa keuhkoja ja näin ollen lisää vakavan tautimuodon riskiä, Laatikainen kertoo.

THL:n mukaan keuhkojen ja verenkiertoelimistön toiminta alkaa palautua jo kahdessa viikossa tupakoinnin lopettamisesta.

THL:n mukaan tupakointi vaurioittaa keuhkokudosta ja heikentää limakalvojen puolustusmekanismeja. Siksi hengitystievirukset pääsevät helpommin tupakoijan elimistöön. Samalla tupakointi altistaa useille vakavan koronavirusinfektion riskiä lisääville sairauksille, kuten diabetekselle.

Sen sijaan astman ei ole havaittu Laatikaisen mukaan merkittävästi lisäävän vakavien tautimuotojen riskiä.

– On hyvä muistaa, että kaiken tiedon suhteen on toistaiseksi vielä paljon myös epävarmuutta. Tutkimusta tehdään koko ajan ahkerasti, ja moneen asiaan löytyy varmasti varmempia vastauksia ajan myötä, hän sanoo.

Tupakoinnin lopettamisen hyödyt näkyvät nopeasti. THL:n mukaan keuhkojen ja verenkiertoelimistön toiminta alkaa palautua jo kahdessa viikossa tupakoinnin lopettamisesta.

Jo muutamassa kuukaudessa keuhkojen kapasiteetti on parantunut merkittävästi.

Laatikaisen mukaan merkittävän ylipainon pudottaminen ja tupakoinnin vähentäminen ei ole tärkeää ainoastaan koronaviruksen vakavien tautimuotojen ehkäisemisen kannalta.

– Kysymys ei ole ainoastaan koronasta. Tupakointi ja liikalihavuus ovat yhtä lailla riskitekijöitä myös muille taudeille. Niitä ehkäisemällä säästettäisiin aika paljon muutakin tautitaakkaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?