Koronavirustilanne on ollut Suomessa rauhallinen viimeiset kuukaudet. Viikonloppuna todettujen koronatartuntojen määrä lähti kuitenkin hetkellisesti nousuun, kun uusia tartuntoja todettiin kahtena perättäisenä päivänä 17 kappaletta.
Viimeksi Suomessa on ollut yhtä paljon tai enemmän tartuntoja 1. heinäkuuta, jolloin uusia tartuntoja todettiin 22. Maanantaina ilmoitettiin viidestä uudesta koronatartunnasta vuorokauden aikana.
THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta sanoo IS:lle, että kasvaneet luvut selittyvät pääosin muutamien paikkakuntien tapauksilla Päijät-Hämeessä ja pääkaupunkiseudulla. Viime aikoina todettuja koronatartuntoja on määrällisesti paljon muun muassa Lahdessa ja Espoossa.
Millaisissa tilanteissa todetut tartunnat ovat päässeet leviämään? Esimerkiksi perhejuhlissa?
– Tästä ei ole tarkempaa tietoa. Joukossa voi olla esimerkiksi kausityöntekijöiden valmistuneita testituloksia. Tällaisia on ollut esimerkiksi rakennusalalla, Tervahauta sanoo.
Ilta-Sanomat kysyi Turun yliopiston virusopin professorilta Ilkka Julkuselta, millaisia ajatuksia kahden perättäisen 17 todetun tartunnan päivä synnyttää.
Mitä virusopin asiantuntijana ajattelet siitä, että kahtena perättäisenä päivänä todetaan 17 uutta koronavirustartuntaa, mikä on selvästi enemmän päivätasolla kuin lähes kahteen kuukauteen aiemmin? Pitäisikö siitä huolestua?
– Viikkotrendi kertoo tilanteesta enemmän. Sen valossa tautitapauksia on ollut toistaiseksi vähän.
Herättääkö tämä huolta toisesta aallosta? Millaiset näkymät on tällä hetkellä, että sellainen Suomeen tulisi?
– Tähän ei vielä kukaan tiedä varmaa vastausta. Rajoitustoimet ovat toimineet Suomessa toistaiseksi hyvin. Näen tilanteessa nyt kolme mahdollisuutta. Yksi niistä on se, että tauti hiipuu hiljalleen pois. Se voi myös toisaalta jäädä kiertämään pidemmäksi aikaa ja muuttua vähitellen normaalin kausi-influenssa tapaiseksi. Kolmas vaihtoehto on se, että kesän jälkeen alkaa taudin toinen aalto.
Voisiko Suomessa olla edessä esimerkiksi Uudenmaan maskipakko, jos tilanne pahenee?
– Yksilötasolla maskista on hyötyä oikein käytettynä. Se estää isompien pisaroiden leviämistä, kun pisarat jäävät maskiin. Tautihan leviää pisaratartuntana lähietäisyydellä, hän kertoo.
Millaisia terveisiä lähettäisit viimeisiä lomaviikkojaan viettäville suomalaisille?
– Kehotan noudattamaan yhä THL:n ohjeita. Yskitään hihaan tai nenäliinaan. Kesälläkin pitää noudattaa hyvää käsihygieniaa. Olisi hyvä pitää muihin 1–2 metrin etäisyyttä. Sairaana pitää jäädä kotiin eikä lähteä muiden pariin. Loman aikana pitää yrittää ohjeiden mukaisella käyttäytymisellä estää taudin leviämistä, hän korostaa.