Täpötäysi lento kuljetti ensimmäiset suomalaiset Kreetan auringon alle – Minna kiteytti tunnelman lomakeitaan altaalla: ”Tämä on aivan ihanaa!” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Täpötäysi lento kuljetti ensimmäiset suomalaiset Kreetan auringon alle – Minna kiteytti tunnelman lomakeitaan altaalla: ”Tämä on aivan ihanaa!”

Ensimmäisellä koronakriisin jälkeisellä lomalennolla etelään matkustaneet suomalaiset ottivat ilon irti päästyään vihdoin Kreikan aurinkoon.

17.7.2020 6:40

Taputuksia ei kuultu, kun koronakriisin alkamisen jälkeen ensimmäisen Suomesta noussut lomalento laskeutui Hanian lentokentälle Kreetan lomasaarella torstai-iltapäivänä. Viimeistä paikkaa myöten täyteen myydyssä koneessa oli silti hilpeä tunnelma, kun kuukausien ajan tätä hetkeä odottaneet suomalaiset pääsivät viimein nauttimaan Kreikan auringosta.

Koneessa lentoemännät pitivät huolen siitä, että maskit pysyivät matkustajien kasvoilla. Pois ne sai ottaa vain ruoka- ja juomatarjoilun ajaksi.

Tax free -myyntiä lennolla ei ollut, mutta alkoholijuomia sai ostaa korttimaksulla normaaliin tapaan. Moni aloittikin lomansa oluella tai viinilasillisella.

Mukana ollut Vantaalainen Hautajoen perhe oli joutunut perumaan yhden lomansa aiemmin keväällä koronan vuoksi.

Hautajoen perhe joutui perumaan kevään reissun, mutta nyt päästiin matkaan.

– Lento sujui ihan mukavasti. Maskia olen tottunut käyttämään työssäni, joten sekään ei paljon haitannut, Samuli Hautajoki kuvaili koneen laskeuduttua.

– On tätä odotettu, vaimo Krista Hautajoki kiteyttää.

Kolmen lapsen kanssa matkustanutta ja neljättä odottavaa perhettä tiivistunnelmainen lentomatka ei pelottanut koronariskistä huolimatta.

– Kun muistaa pestä käsiä, pitää huolen hygieniasta eikä paljon nuoleskele mitään kaiteita, niin kyllä siltä sillä välttyy. Toivotaan niin ainakin.

Suomalaiset ovat innostuneet varaamaan Kreikan-matkoja innokkaasti heti matkustusrajoitusten poistuttua. Matkanjärjestäjä TUI:n mukaan ensimmäiset lähdöt Kreetalle ja Rodokselle on jo loppuunmyyty.

Vaikka Kreikan saarilla ei koronaa juuri ole tavattu, kannattaa perillä varautua edelleen varovaisuuteen ja paikallisten viranomaisten määräämiin erityisjärjestelyihin. Ensimmäinen niistä on matkustusilmoitus, jonka jokaisen Kreikkaan matkustavan on tehtävä verkossa ennen maahan saapumista.

Maskia on aina käytettävä esimerkiksi julkisissa liikennevälineissä ja kaupoissa asioidessa, eli niitä on syytä varata mukaan. Rannoilla voi ainakin toistaiseksi ottaa aurinkoa ilman hengityssuojainta.

Euphoria-rantahotellissa kaikilta saapujilta mitattiin kuume ja buffet-ruokailussa henkilökunta ojentaa annokset.

Hanian lentokentällä osan matkustajista kerrottiin joutuvan vielä satunnaisiin koronatesteihin. Helsingistä saapuneesta koneesta purkautuneista matkustajista kuitenkin vain yksi päätyi testattavaksi.

Parinkymmenen minuutin ajomatkan päässä Euphoria-rantahotellissa kaikilta saapujilta mitattiin kuume ja sisäänkirjautumisessa noudatettiin tarkkoja sääntöjä. Henkilökunnalla on jatkuvasti päällään muoviset visiirit, buffet-ruokailussa henkilökunta ojentaa annokset ja sekä huoneet että yleiset tilat desinfioidaan päivittäin.

Hotellin vastaanoton esimies George Karakis sanoo vieraiden turvallisuuden olevan nyt tärkein asia. Turismista elävällä Kreetalla koronaepidemian puhkeaminen olisi katastrofi. Hän ennustaa monien uusien käytäntöjen olevan pysyviä.

Euphoria Resortin vastaanotossa George Karakis esittelee, miten hotelliin pystyy kirjautumaan sisään QR-koodilla.

– Me elämme nyt uudella aikakaudella. Ihmiset eivät pelkää, vaan ottavat oman turvallisuutensa tosissaan. Se on oikeastaan todella mukava asia.

Pari vuotta vanhan lomakeitaan täyttöaste on nyt vain noin 30 prosenttia, mikä tekee etäisyyksien pitämisestä helpompaa.

– Täällä on paljon henkilökuntaa ja vähän asiakkaita, eli hyvä palvelu, nauraa Tampereelta perheineen reissuun lähtenyt Minna.

Vieressä 10-vuotiaat Joel ja Mikael loiskauttavat yhtä aikaa uima-altaaseen.

Tampereelta reissuun lähteneet Minna sekä 10-vuotiaat Joel ja Mikael ovat odottaneet lomaa koko kevään.

– Tämä on aivan ihanaa! Mahtavaa olla lomalla, tätä on kyllä odotettu tämän kevään jälkeen, yrittäjänä työskentelevä Minna kuvailee tuntojaan.

Matkanjärjestäjän ja hotellin järjestelyjä hän kiittelee erinomaisiksi.

– Tosi hienosti kaikki on toiminut. Sisäänkirjautuminenkin onnistui puhelimen QR-koodilla, ettei tarvinnut koskea mihinkään.

Minnan mukaan hän ei tuntenut oloaan epämukavaksi edes täpötäydessä lentokoneessa.

– Kun tulimme kentälle niin eihän siellä ollut ketään, odotimme laukkuja tyhjässä terminaalissa. Täällä taas kaikilla on maskit ja muut varusteet.

Minna vilkaisee ympärilleen, jossa näkyy autio hiekkaranta ja muutamia auringonottajia uima-altaan reunalla. Hänen mielestään jo tilastojen katsominen saa koronapelon hälvenemään.

– Jos miettii Suomessa Prismaan menemistä lauantaina, ja vertaa sitä näihin etäisyyksiin täällä, niin ei minusta ole mitään huolta. Mutta tietysti se on kiinni omasta käytöksestä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?