Vangit auttoivat pulaan joutuneita ratsastajia Hämeenlinnassa – ensin ohi vilisti kolme hevosta täysissä tamineissa ilman ratsastajia ja perässä säikähtänyt tyttö - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Vangit auttoivat pulaan joutuneita ratsastajia Hämeenlinnassa – ensin ohi vilisti kolme hevosta täysissä tamineissa ilman ratsastajia ja perässä säikähtänyt tyttö

Aulangon luonnonsuojelupuistossa hoitotöissä olleet vangit joutuivat erikoiseen tilanteeseen.

Aulangon luonnonsuojelualueella tapahtui erikoinen tilanne, joka päättyi kuitenkin onnellisesti. Kuvituskuva.­

16.7. 12:07

Kaksi hämeenlinnalaisen Ojoisten avovankilaosaston vankia koki keskiviikkona yllätyksen.

Miehet olivat Aulangon luonnonsuojelualueella hoitotöissä, kun yhtäkkiä vastaan juoksi kolme täysiin ratsastustamineisiin puettua hevosta ilman ohjastajia.

Hetken kuluttua paikalle pyyhälsi myös kovasti säikähtäneeltä vaikuttanut tyttö, joka piteli neljättä ratsua aloillaan.

Hän ilmoitti vangeille, että oli tapahtunut ratsastusonnettomuus, eikä hän kykenisi kaitsemaan muita pillastuneita hevosia. Ärhäköiltä vaikuttaneet hevoset kuopivat maata ja säntäilivät edestakaisin.

Tapahtumaketju oli outo, mutta vangit käärivät hihansa ja ryhtyivät toimeen.

– Toinen vangeista rohkeni ottamaan pillastuneita hevosia kiinni ja onnistui pidättelemään niitä tarttumalla ohjiin. Toisen vangin tehtäväksi jäi hätäkeskukseen soittaminen. Se ei tosin meinannut onnistua, koska alueella oli todella huono kenttä, Vanajan vankilan yhdistelmäyksikön johtaja Kaisa Tammi-Moilanen kertoo.

Vangit olivat olleet tapahtumapaikalla Tammi-Moilasen mukaan noin puoli tuntia. He saivat rauhoiteltua hevoset hätääntyneen, mutta niin ikään neuvokkaasti toimineen tytön kanssa.

Uhkaavalta vaikuttanut tilanne raukesi, kun hätäkeskuksen kautta ilmoituksen saaneet Aulangon Ratsastuskoulun työntekijät saapuivat paikalle ja saivat johdatettua kovia kokeneen joukon takaisin tallille.

Tapaus oli saanut alkunsa, kun ratsastaja oli pudonnut hevosen selästä kesken maastoratsastustunnin.

– Yksi ratsastajista kiljaisi, muksahti kyydistä ja kaksi muutakin ratsastajaa jalkautuivat siinä samassa. Ensimmäisenä polulla mennyt hevonen pelästyi ja lähti laukkaamaan, ja kolme hevosta seurasi sitä. Hevosensa selässä pysynyt ratsastaja ilmeisesti eksyi, mutta pysytteli hevosten luona, Aulangon Ratsastuskoulusta kommentoitiin IS:lle sähköpostitse.

Kaikki onnettomuuteen joutuneet ratsastajat ja heiltä karanneet hevoset selvisivät rytäkästä ehjin nahoin.

– Tyttö toimi tilanteessa rauhallisesti ja neuvokkaasti, ja apuun tulleille henkilöille kuuluu myös todella lämmin kiitos! Yhdellekään ratsastajista tai hevosista ei sattunut onneksi mitään suurempaa vahinkoa, mutta jännittävä tarina tästä toki syntyi, ratsastuskoulusta kiiteltiin.

Paikalle sattuneet vangit eivät olleet Tammi-Moilasen mukaan hevosmiehiä, mutta he selvittivät eriskummallisen tilanteen kokemattomuudestaan huolimatta ihailtavan hyvin.

– Kyllähän he aika pöllämystyneitä olivat vankilalle palattuaan. Kumpikin sanoi, että oli ollut vähän epätodellinen olo, kun yhtäkkiä metsässä tulee vastaan hevosia täysissä kamoissa, mutta ilman ratsastajia, hän hymähtää.

Tammi-Moilanen kävi vielä myöhemmin kiittämässä omakätisesti esimerkillisesti toiminutta kaksikkoa.

– Kävin illalla moikkaamassa heitä, ja vein heille donitsit kiitokseksi. Tosi fiksusti ja rohkeasti tehty.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?