Naali vilahti pesäkamerassa Ruotsissa – Suomessa ei ole nähty pesintöjä liki 25 vuoteen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Naali vilahti pesäkamerassa Ruotsissa – Suomessa ei ole nähty pesintöjä liki 25 vuoteen

Julkaistu: 15.7. 20:23

Naalien elämää voi seurata tänä kesänä videon välityksellä.

Naali näyttäytyi tiistaina ensimmäisen kerran WWF:n heinäkuussa aloittamassa naalikamerassa.

– Tätä on odotettu! Naali näyttäytyi eilen pikaisesti #Luontolive’n uuden naalikameran kuvassa. Naalit liikkuvat etenkin aamu- ja iltahämärän aikaan, jolloin kameraa kannattaa pitää silmällä, WWF Suomi twiittasi.

WWF seuraa kesän ajan naaliperhettä suorassa lähetyksessä videon välityksellä.

Videolla näkyy, kuinka naali ilmestyy hetkeksi paistattelemaan kameran eteen. Visiitti parrasvaloissa jää kuitenkin melko lyhyeksi.

Kesä edetessä on kuitenkin lupa odottaa suurempaa vilskettä, sillä pesän kahdelle täysikasvuiselle naalille on WWF:n tietojen mukaan syntynyt kuusi pentua.

– Loppukesää kohti pennut ovat enemmän ulkosalla ja saattavat telmiä siinä pesäkumpareella, kertoo WWF:n Suomen luonnon ohjelmapäällikkö Petteri Tolvanen.

Naali eli napakettu on Tolvasen mukaan hyvin aktiivinen ja eloisa laji. Hän uskookin, että livelähetyksessä on odotettavissa vilkasta menoa.

Livelähetyksessä nähtävä pesä sijaitsee Ruotsin Jämtlandissa. Ruotsissa naalikanta on viime vuosina kasvanut suojelutoimien seurauksena. Suomessa naali taas on äärimmäisen uhanalainen. Tolvasen mukaan Suomessa ei ole vuoden 1996 jälkeen havaittu naalin pesintöjä.

Havainnot liikkuvista naaleista Suomen Lapissa ovat viime vuosina hieman kasvaneet. Vuosittain Suomessa havaitaan Tolvasen mukaan tyypillisesti kymmenkunta naalia. Tolvanen kuitenkin muistuttaa, että vaikka naalikanta on Pohjoismaissa ollut kasvussa, on ilmastonmuutos tulevaisuudessa suuri uhka arktisilla tunturialueilla elävälle naalille.

– Suomesta on vaarassa hävitä valtaosa siitä alueesta, jolla naali ja moni tunturilaji voi elää, Tolvanen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?