Kauppojen rahapeliautomaatit avattiin neljän kuukauden jälkeen – Ritva, 77, latoi heti suorat sanat - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kauppojen rahapeliautomaatit avattiin neljän kuukauden jälkeen – Ritva, 77, latoi heti suorat sanat

Kauppakeskus Kaaressa rahapeliautomaattien yhteydessä oli desinfiointipistettä ja turvaväleistä muistuttavia ohjeita.

15.7.2020 17:26

Ilta-Sanomat pyörähti Kannelmäen Kaaressa ja Malmin Novassa selvittämässä tunnelmaa vasta avattujen rahapeliautomaattien luona. Koronarajoitusten purkautumisen myötä Veikkauksen koneet avattiin keskiviikkona ensimmäistä kertaa neljään kuukauteen kaupoissa, kioskeissa ja ravintoloissa.

Kannelmäen Kaaressa rahapeliautomaatit aukesivat lounasaikaan kello 11. Malminkartanosta saapunut Pirjo Bister kuvaili tuntemuksiaan pitkän tauon jälkeen positiivisiksi.

– Kyllä tämä on aika jännää kuitenkin, etenkin jos voittaa. Se ei ole yhtään kivaa, jos häviää, 74-vuotias Bister sanoo IS:lle.

Parhaimmillaan Bister kertoo voittaneensa koneesta kerralla 90 euroa. Kätensä pelien välissä desinfioinut nainen on vuosien saatossa piipahtanut rahapeliautomaatilla useilla kauppareissuillaan.

Tukahdutettua pelihimoa hän ei koronarajoitusten aikana kokenut. Harrastuksen avaintekijöitä ovat naisen mukaan kohtuullisuus ja tarkkuus.

– Lasken, että jos olen hävinnyt, niin seuraavalla kerralla pitää saada takaisin. Muuten se homma ei pelaa. Nyt oli mielestäni ihan kiva, kun koneet olivat muutaman kuukauden kiinni. En ajatellut asiaa yhtään.

Pirjo Bister nauttii muutaman kolikon pelituokioista kauppareissun yhteydessä. Yhteiskunnallisella tasolla liikapelaaminen on naisen mukaan joka tapauksessa merkittävä ongelma.

Kaikkia lähikaupan yhteyteen palannut kolikoiden kilinä ei IS:n vierailun aikana hymyilyttänyt. Kannelmäkiläinen Ritva Aronen kertoo toivovansa koneiden sulkemista ikiajoiksi.

– Siinä tapauksessa ei tulisi yhtä ainutta killinkiä pistettyä näihin koneisiin. Jos laitat näihin 5 tai 10 euroa, se on kuukaudessa 300 euroa. Se on suuri summa eläkeläisen rahoista. Toivoisin, että koneet vietäisiin kokonaan pois niin kuin Ruotsissakin.

Ritva Arosen,77, mukaan liikapelaaminen on Suomessa vakava yhteiskunnallinen ongelma, joka koettelee varsinkin vähävaraisia eläkeläisiä.

Samaa mieltä oli ystäviensä pelihetkeä sivusta seurannut 22-vuotias Tuomas.

– Tämä ei ole yleinen mielipide minun ikäluokassani, mutta ei koneiden poistuminen minua ainakaan haittaisi.

Tilastotiedon valossa Arosen ja Tuomaksen ajatukset eivät ole harvinaisia. THL:n vuonna 2019 teettämässä rahapelitutkimuksessa hieman useampi kuin joka toinen vastaaja kannatti erillisiä pelisaleja ja noin joka viides vastusti.

Vielä vuonna 2015 toteutetussa tutkimuksessa kannattajia oli vain runsas kolmannes vastaajista.

Enimmillään 50 euroa koneista nostanut Tuomas ei pidä rahapeliautomaatteja omana juttunaan.

Pelihetkistä kauppareissun yhteydessä nauttiva Bister ymmärtää harrastuksesta koituvat ongelmat yhteiskunnan tasolla.

– Kaikki eivät ole yhtä vahvoja kuin minä. Niillä, joilla menee huonosti, menee sitten vielä huonommin. Lapset eivät ehkä saa kenkiä ja muuta vastaavaa. Eiväthän ne, joilla on paljon rahaa, pelaa rahapeliautomaateilla. Köyhäthän ne tässä pelaavat.

Kahden euron panoksella onneaan kokeillut Reijo Aaltomäki pitää ongelmapelaajien osuutta kokonaiskuvassa vähäisenä. Suurta intohimoa koneisiin mies ei omien sanojensa mukaan tunne, pelihistorian korkein voittosumma heiluu kymmenen euron korvilla.

– Eihän tähän voi olla mitään kikkaa, se on tuurista kiinni, 79-vuotias Aaltomäki tokaisee.

Helsingin Hermannissa asuva Reijo Aaltomäki, 79, pitää ongelmapelaajien osuutta kokonaiskuvassa vähäisenä. Peleistä eniten mies on mieltynyt jokeriin.

Malmin Novassa kuningaspokeriin 20 euroa sijoittanut Hilkka Taila kertoi pitävänsä automaattien tulevaisuutta omasta näkökulmastaan yhdentekevänä.

– Ei niitä välttämättä tarvitse sulkea, mutta on toisaalta niitä, jotka pelaavat paljon. Pelaan itse vain silloin tällöin. Aivan sama, ovatko ne kiinni vai auki, pelihetkellä 25,60 euroa koneessa pitävä Taila sanoo.

70-vuotias Hilkka Taila kertoi Malmin Novassa mieltyneensä raha-automaattien peleistä erityisesti kuningaspokeriin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?