Eila Jaara, 95, on kuollut – tällainen oli 91-vuotiaina avioitu­neiden Eilan ja Hemmin uskomaton rakkaus­tarina - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Eila Jaara, 95, on kuollut – tällainen oli 91-vuotiaina avioitu­neiden Eilan ja Hemmin uskomaton rakkaus­tarina

Kuolinuutinen vahvistetaan IS:lle pariskunnan lähipiiristä.

Eila ja Hemmi Jaara menivät naimisiin vuonna 2016.­

15.7. 15:35

Viime marraskuussa 95 vuotta täyttänyt yli-iiläinen Eila Jaara on kuollut 1. heinäkuuta. Asia vahvistetaan Ilta-Sanomille pariskunnan lähipiiristä.

– Hoivakodista ilmoitettiin, että hän oli nukkunut rauhallisesti pois, Jaaran omainen kertoo.

Eila Jaara (o.s. Kauppi) ja hänen miehensä Hemmi Jaara tulivat tunnetuiksi, kun he vuonna 2016 avioituivat 91 vuoden ikäisinä. Päivälleen saman ikäinen pariskunta tapasi toisensa ikäihmisten illassa Oulussa vuotta aiemmin.

Hemmi oli ollut viettämässä iltaa pienellä porukalla, kun hän iski silmänsä viehättävään Eilaan. Hemmi lyöttäytyi naisen ja tämän nuoremman seuralaisen seuraan tehdäkseen parempaa tuttavuutta.

Keskustelujen lomassa kävi ilmi, että molemmat ovat samanikäisiä ja viettävät syntymäpäiviään tismalleen samana päivänä, 7. marraskuuta 1924. Hemmille se oli kuin kohtalo olisi puuttunut peliin ja hän halusi sopia uuden tapaamisen. Sinetiksi kiintymyksestään Hemmi antoi Eilalle pitkän ja hartaan halauksen.

– Se tuli kuin salama kirkkaalta taivaalta. Tiesin heti, että Eilasta on pidettävä kiinni, Hemmi muisteli IS:lle kohtaamisen herättämiä tunteita.

Vasta vihitty pari ei arkaillut näyttää tunteitaan. Kuva on otettu pariskunnan häiden jälkeen vuonna 2016.­

Eila lupasi soittaa vielä samana iltana, mutta ihastunut mies sai odottaa puhelua. Eila Kauppi kertoi miettineensä soittamista, mutta se oli jäänyt.

– Soittoa ei kuulunut vielä maanantaina, eikä tiistaina eikä keskiviikkona. Soittelin itse Eilan perään ja selvitin, miksi hänestä ei ole kuulunut, Hemmi muisteli vuonna 2016.

– Siinä tapaillessamme selvisi, että eihän Eila ollut voinut soittaa minulle kun hänellä oli jo Matti, Hemmi paljastaa.

Eila ei ollut aivan niin helposti hurmattavissa kuin Hemmi oli kuvitellut. Muutaman tapaamisen jälkeen Hemmiä sisuunnutti kolmiodraama. Hän tuumasi, että ei voi jatkaa tällä tavalla.

– Sanoin Eilalle, että mene sinä sinne Matin kainaloon ja minä jään rannalle.

Tiukassa paikassa Eila joutui tekemään valintansa. Ja oli selvää, että jos yhdessä ollaan, niin sitä mennään naimisiin asti. Vanhanaikaisena miehenä Hemmi Jaara ei halunnut elää pitkään susiparina.

Hääpäivä oli helppo valinta. Pari avioitui 6. marraskuuta 2016, päivää ennen yhteistä 92-vuotissyntymäpäivää.

Eila ja Hemmi Jaara vuonna 2018.­

Marraskuussa 2016 Yli-Iin kirkossa vietettiin Eilan ja Hemmin häitä. Perinteisen kirkkovihkimisen jälkeinen 160 vieraan hääjuhla seurakuntakeskuksessa kesti iltaan saakka. Iloinen nuoripari ei lakannut vielä vuosi häiden jälkeenkään ihmettelemästä vanhoilla päivillä eteen tullutta onnea.

– Oikein hyvin on mennyt. Rakkautta on riittänyt ja riittää. Päivät kuluvat nopeasti, niin nopeasti, ettei omaa ikää ehdi muistaa, Hemmi kertoo IS:n haastattelussa vuonna 2017.

– Väkisinhän tässä vanhenee, ei voi mitään. Päivä kerrallaan mennään. Mukavampaa on kuitenkin kohdata arki kaksin kuin yksin, Hemmi sanoi silittäen Eila-vaimonsa kättä.

Pariskunnan olemuksesta on aina huokunut syvä rakkaus, eikä heitä ole tarvinnut houkutella näyttämään tunteitaan.

– Joka ilta mennään käsi kädessä nukkumaan saman peiton alle. Se on avioelämän parhaita puolia, Eila tuumi ja katsoi puolisoonsa.

Rakastumisen jälkeen molemmille oli selvää, että he haluavat elää loppupäivänsä yhdessä. Marraskuisten häiden jälkeen Eila muutti Oulun Tuirasta Hemmin luo Yli-Iin keskustaan.

Sittemmin pariskunta muutti palvelutaloon Yli-Iissä, missä he asuivat yhdessä Eilan kuolemaan saakka.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?