Foreca: Jopa helleputki häämöttää – ”Heinäkuu pääsee viimein näyttämään kyntensä” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Foreca: Jopa helleputki häämöttää – ”Heinäkuu pääsee viimein näyttämään kyntensä”

Julkaistu: 15.7. 0:53, Päivitetty 15.7. 4:54

Viime päivinä Suomessa on eletty kesäsäässä, johon eivät ole hellepäivät kuuluneet. Siihen voi tulla nyt muutos. Foreca pitää helleputkea mahdollisena.

Meteorologi Markus Mäntykannas kirjoittaa tiistai-iltana julkaistussa Forecan blogissa, että Suomessa sää lämpenee. Helleraja voi mennä jo torstaina tai perjantaina rikki, ja helleputki on mahdollinen.

– Lämpötila voi kohota hellerajan eli 25 asteen yläpuolelle maan lounaisosassa jo torstaista alkaen. Todennäköisimmin hellettä mitataan kuitenkin viikonloppuna, jolloin 25 astetta ylittynee eri puolilla maata, mikäli pilvisyys vain antaa periksi, Mäntykannas ennustaa.

Toinen muutos säässä on hänen mukaansa se, että sateet vähenevät ja ne muuttuvat paikallisiksi kuuroiksi.

– Heinäkuu pääsee viimein näyttämään kyntensä, Mäntykannas sivaltaa.

Helleputken keston ja lämpötilojen suhteen meteorologi pistää jäitä hattuun innokkaimmille kuumuuden odottajille. Hänen mukaansa korkeimmat lämpötilat ovat 25–27 asteen luokkaa, ja mahdollisen helleputken kesto on todennäköisesti lyhyempi kuin kesäkuun kuumina päivinä.

Yli 30 asteen helle on tapahtuma, joka elää nyt vain tuoreissa muistoissa. Ensi viikolla sää muuttuu epävakaisemmaksi, mutta Mäntykannas kirjoittaa hellepotentiaalia löytyvän varsinkin Itä-Suomesta.

Eikä siinä vielä kaikki, kuten sanotaan. Kun vesistöt lämpenevät loppuviikosta, niiden äärellä voidaan jopa kokea trooppisia öitä. Se tarkoittaa, ettei yölläkään lämpötila laske 20 asteen alle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?