Meteorologi Anniina Valtonen kertoo, miten sääkarttaa luetaan oikein – tiesitkö, mitä nuolien väri tarkoittaa? - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Meteorologi Anniina Valtonen kertoo, miten sääkarttaa luetaan oikein – tiesitkö, mitä nuolien väri tarkoittaa?

Ylen meteorolgi Anniina Valtonen kertoo Twitter-tilillään muun muasssa violettien nuolten merkityksestä.

Julkaistu: 14.7. 19:43

Meteorologi inspiroituu lukijoiltaan saamasta palautteesta.

Meteorologi Anniina Valtonen julkaisi Twitterissä ohjeistuksen siitä, kuinka sääkarttaa luetaan oikein.

Harva tietää esimerkiksi värillisten nuolien merkityksen. Violetit nuolet kertovat siitä, ettei sää lämpene lähivuorokausien aikana, Valtonen selittää esimerkkikuvassaan.

Valtosen mukaan nuolten väri kertoo siitä, mihin suuntaan ilmamassan lämpötila on muuttumassa, ja mistä suunnasta virtaus käy.

– Punainen kertoo, että ilmamassa lämpenee ja sininen viittaa ilman viilenemiseen. Violetti on näiden välimuoto, jolloin ilmamassassa ei tapahdu muutoksia.

Violetit nuolet kulkevat yleensä matalapaineen edellä. Matalapaineessa tuulet liikkuvat yleensä vastapäivään. Suomi kuuluu länsivirtausten alueelle, jonka takia Suomessa violetit nuolet virtaavat tyypillisesti lounaasta päin.

– Jos Suomen päällä on ollut kauan sinisiä nuolia eli viileää ilmamassaa, kannattaa nuolien väristä seurata, koska sää lämpenee, meteorologi kertoo.

– Kuinka sinä tulkitset sääkartalta oman alueesi sään? Tuijotatko vain yhtä symbolia ja lämpötilaa? Tsot tsot! Sääkartta kertoo vain yhden ajanhetken päivästä, mutta jos sitä tulkitsee oikein, saa selville paljon enemmän. Suosittelen kuitenkin hyödyntämään myös muita apukeinoja, Valtonen toteaa twiitissään.

Valtonen kertoo saavansa inspiraatiota Twitter-julkaisuihinsa ihmisten palautteista.

– Samat kysymykset ja virheelliset ajattelutavat tuntuvat toistuvan kommenteissa. Mielestäni on hyödyllistä kertoa samalla kaikille. Eivät nämä mitään salaista tietoa ole!

Suosikkimeteorologilla alkoi tänään tiistaina kesäloma. Tämä tarkoittaa Twitter-hiljaisuutta.

– Säätietopankki sulkeutuu hetkeksi, Valtonen naureskelee.

Vapaa-ajalla Valtonen ei katso myöskään säätiedotuksia. Aamulla riittää katse pilviin ja lämpömittariin.

– Lomalla mieheni hoitaa sääennustuksen, vaihtelevalla menestyksellä, meteorologi nauraa.

Kun violetteja virtausnuolia ei ole paljon Suomen päällä, sää ei ole tuulinen, Valtonen kertoo twiitissään. Kaakkoa kohti suuntavat nuolet tarkoittavat luoteisvirtausta, jotka työntävät Suomen kaakkoispuolella olevaa sadealuetta Suomesta poispäin.

Violetti katkoviiva taas aiheuttaa nousuliikettä ja nostattaa sade- ja ukkoskuuroja.

Meteorologi muistuttaa, että sääkartta on aina vain kuvaus yhdestä hetkestä, minkä takia on tärkeää myös kuunnella tai lukea koko sääennuste.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?