MTV: Sauli Niinistö otti kova­sanaisesti kantaa saamaansa arvosteluun: ”Minun suuni yritetään selvästi saada tukkoon”

Presidentti Sauli Niinistö vastasi vallankäyttöään koskevaan arvosteluun MTV:n haastattelussa.

Presidentti Niinistön vallankäytöstä on käyty jonkin verran keskustelua.

14.7.2020 17:36

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö otti MTV:n haastattelussa kantaa omaa vallankäyttöään koskevaan keskusteluun.

Kun presidentiltä kysyttiin, pyritäänkö häntä sensuroimaan, hän vastasi seuraavasti:

– Minun suuni yritetään selvästi saada tukkoon.

Sunnuntaina Helsingin Sanomissa haastatellut valtio-opin asiantuntijat arvioivat, että presidentti yleisemminkin liikkuu joissakin aiheissa valtaoikeuksiensa rajoilla ja voisi pysytellä tiukemmin ulko- ja turvallisuuspolitiikan aiheissa.

– Jos nyt viisaat sitä mieltä ovat, niin olkoot. Kyllä minä perustuslakia noudatan. On minulla viisaillekin vähän viisautta tässä, Niinistö sanoo MTV:n haastattelussa.

Presidentti korostaa, että hän toimii nimenomaan omien valtaoikeusiensa mukaan. Hän kertoo lukeneensa arvostelua, jonka mukaan presidentin pitäisi ulko- ja turvallisuspolitiikankin kysymyksissä kannattaa hallituksen linjauksia.

– Hetkinen, olenko minä täällä sitä varten, että minä odottelen ulko- ja turvallisuuspolitiikassa hallituksen linjaukset, ja sitten sanon, että kannatan? Niinistö ihmettelee haastattelussa.

Nykyisen valtiosäännön mukaan presidentti johtaa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa yhdessä hallituksen kanssa.

Niinistön valtaoikeuksien käytöstä nousi keväällä keskustelu, kun hän esitti koronakriisin alkuvaiheissa hallitukselle erillisen kriisiryhmän eli ”nyrkin” perustamista.

– Minun päässäni ja ymmärtääkseni monen muunkin on syntynyt tuumailuja siitä, olisiko näistä asiantuntijoista koottavissa jonkinlainen kriisiryhmä eli käytännöntoimijat miettimään yhdessä hallinnon kanssa asioita, presidentti kertoi keväällä Ilta-Sanomille.

Niinistö kertoi Helsingin Sanomien sunnuntain haastattelussa aikovansa jatkossakin ottaa kantaa myös asioihin, jotka eivät suoraan kuulu hänen toimivaltaansa. Niinistö sanoi, että jos hänellä on käsitys jostakin vakavasta ilmiöstä, hän ilmaisee kantansa asiaan.

Niinistön mukaan ainoa presidentin valtaoikeuksiin liittyvä ongelma on Euroopan unioni ja erityisesti sen huippukokoukset.

Ongelma syntyy siitä, että Suomessa ulkopolitiikasta päättää presidentti yhdessä valtioneuvoston kanssa, mutta EU-politiikka kuuluu hallitukselle. EU:n huippukokouksissa Suomea edustaa pääministeri. Niinistö ei kuitenkaan ota kantaa siihen, pitäisikö valtaoikeuksia EU-kysymyksessä jotenkin muuttaa.

Artikkelia täydennetty 14.7.2020 klo 18.53.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?