Mikkeliläinen koulukoti on rajoittanut lasten liikkumista lainvastaisesti – jatkoi toimia, vaikka tiesi niiden olevan laittomia - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Mikkeliläinen koulukoti on rajoittanut lasten liikkumista lainvastaisesti – jatkoi toimia, vaikka tiesi niiden olevan laittomia

Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin.

Julkaistu: 14.7. 17:23

Laillisuusvalvojan mukaan Sairilan koulukoti jatkoi rajoituksia, vaikka tiesi niiden olevan lastensuojelulain vastaisia.

Eduskunnan oikeusasiamies vaatii Mikkelissä sijaitsevaa Sairilan koulukotia muuttamaan lainvastaisia käytäntöjään.

Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin kiinnittää tuoreessa tarkastuspäätöksessään huomiota muun muassa siihen, että lasten vapaata liikkumista Sairilan koulukodin piha-alueilla ja laitoksen ulkopuolella oli voimakkaasti rajoitettu.

Lapset tarvitsivat ulkoiluun erityisen lenkkeilyluvan eivätkä saaneet liikkua ja oleskella osastojen ulkopuolella yhdessä.

Laitoksen ulkopuolelle liikkumiseen vaadittiin erityinen kaupunkilupa. Luvan edellytyksistä ja sen saamisesta lapsilla ei ollut tietoa, päätöksessä kerrotaan.

Sakslin pitää huolestuttavana, että Sairilan käytäntöjä lasten liikkumisesta on jatkettu tietoisena siitä, että menettely on lastensuojelulain vastaista.

– Pidän menettelyä erityisen moitittavana myös sen johdosta, että useat valvovat viranomaiset ovat toistuvasti edellyttäneet, että Sairilan koulukoti luopuu ja tarkistaa lainvastaiseksi todettuja menettelyjä ja käytäntöjään, Sakslin kirjoittaa.

Myös puhelinkäytäntöjä muutettava

Apulaisoikeusasiamies edellyttää myös, että koulukoti korjaa toimintaansa puhelinkäytäntöjensä osalta.

Sakslinin mukaan Sairilan erityisen huolenpidon osaston puhelinkäytännöt rajoittavat tai ainakin kaventavat lasten yhteydenpito-oikeutta. Osastolla oli muun muassa rajoituksia lasten puheluiden kestosta.

Oikeusasiamiehen edustajat tarkastivat valtion ylläpitämän Sairilan koulukodin helmikuussa. Tarkastuskäynti tehtiin ennalta ilmoittamatta.

Sakslin pyytää koulukotia ilmoittamaan lokakuun loppuun mennessä, mihin toimiin se ryhtyy epäkohtien korjaamiseksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?