Päivi Räsänen väittää: Valtakunnansyyttäjä määräsi puheistani esitutkinnan tarkastamatta tv-ohjelmaa, jota rikosepäily koskee - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Päivi Räsänen väittää: Valtakunnansyyttäjä määräsi puheistani esitutkinnan tarkastamatta tv-ohjelmaa, jota rikosepäily koskee

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen.

Julkaistu: 14.7. 16:46

Räsäsen mukaan tutkintapyynnössä mainittuja lausumia ei sanota ohjelmassa lainkaan.

Kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd) mukaan valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen teki hänen puheistaan tutkintamääräyksen poliisille tarkastamatta tv-ohjelmaa, josta rikosepäilyssä on kyse.

Räsänen sanoo tiedotteessa, että Toiviainen määräsi 5. maaliskuuta esitutkinnan hänen esiintymisestään Yökylässä Maria Veitola -ohjelmassa vuonna 2018. Epäily koskee kiihottamista kansanryhmää vastaan.

Räsäsen mukaan poliisi oli tehnyt aiemmin päätöksen, ettei tutkintapyynnön väittämien pohjalta ole tarpeen käynnistää esitutkintaa ja ettei rikosta ole tapahtunut.

Tapauksesta kertoi aiemmin MTV.

MTV kertoo, että tutkintapyynnön mukaan Räsänen olisi tv-ohjelman jakson aikana sanonut, että "homoseksuaalisuus on psykoseksuaalisen kehityksen psykopatologinen häiriö" ja että "homoseksuaalisuudessa on kyse perversioista".

MTV:n mukaan jaksossa ei kuitenkaan sanottu näin.

– Hämmästyttävintä tässä tapauksessa on, että tutkintapyynnössä esitetään väitteitä lausumistani, joita en ole edes sanonut koko ohjelmassa, Räsänen sanoo tiedotteessa.

– Ihmettelen sitä, että valtakunnansyyttäjä teki tutkintamääräyksen poliisille tarkastamatta ohjelmaa. Yksityisen kansalaisen tekemässä tutkintapyynnössä esitetään muistinvaraisia sitaatteja, joita ei löydy ohjelmasta lainkaan, Räsänen jatkaa.

Asian jatkosta käydään neuvotteluja

STT ei tavoittanut valtakunnansyyttäjää kommentoimaan asiaa. Syyttäjälaitoksen viestinnän mukaan valtakunnansyyttäjä ei lomaltaan vastaa kyselyihin.

Tapauksen tutkinnanjohtaja Teemu Jokinen Helsingin poliisista vahvistaa STT:lle, että poliisin päätöksen jälkeen valtakunnansyyttäjä määräsi esitutkinnan toimitettavaksi asiasta. Jokinen ei ota kantaa tutkintamääräyksen sisältöön.

Jokisen mukaan esitutkinta on tällä hetkellä kesken ja asian jatkamisesta käydään neuvotteluja valtakunnansyyttäjän toimiston kanssa. Hän ei kommentoi tarkemmin poliisin ja syyttäjän välisiä neuvotteluja.

Räsäsen kirjoitukset syyteharkinnassa

Entinen sisäministeri Räsänen on epäiltynä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan myös seksuaalivähemmistöjä koskevista kirjoituksistaan.

Rikosepäilyt koskevat Räsäsen viimekesäistä twiittiä Helsinki Pride -tapahtumasta sekä Suomen Luther-säätiön vuonna 2004 julkaisemaa kannanottoa, jossa Räsänen muun muassa väittää, että nykyinen seksuaalikasvatus yhdistettynä homoseksuaalisuuden hyväksyntään saattaa avata väylän seksuaaliseen hyväksikäyttöön.

Jälkimmäisen kirjoituksen osalta poliisi oli aiemmin päättänyt, ettei esitutkintaa aloiteta. Valtakunnansyyttäjä Toiviainen kuitenkin määräsi esitutkinnan aloitettavaksi.

Helsinki Pride -twiittiä ja vuoden 2004 kirjoitusta koskevat rikosepäilyt ovat jo siirtyneet syyteharkintaan.

Tutkinnanjohtaja Jokinen kertoo, että vuoden 2004 kirjoitusta koskeva epäily lähetettiin syyteharkintaan viime viikolla. Asiassa epäillään kahta ihmistä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Räsänen on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen twiitissä tai vuoden 2004 kirjoituksessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?