Hovioikeus lievensi Johan Bäckmanin tuomiota – Ilja Janitskinin valitus raukesi hänen kuolemaansa

Janitskinin kuolinpesä tuomittiin maksamaan mm. toimittaja-kirjailija Jessikka Aron oikeudenkäyntikuluja.

Ilja Janitskin astumassa oikeussaliin Helsingin hovioikeudessa 30. lokakuuta 2019.

14.7.2020 14:37

Helsingin hovioikeuden mukaan Ilja Janitskinin menehdyttyä hänen osaltaan MV-lehteen liittyvä rikosasian valitus raukesi.

– Janitskinin osalta syyksi lukemiseen ei tullut mitään muutoksia. Se jää käräjäoikeuden tuomion varaan, hovioikeuden esittelijä Tanja Ojala sanoi.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Janitskinin 16 rikoksesta yhden vuoden ja kymmenen kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen lokakuussa 2018.

Ilja Janitskin kuoli 7. helmikuuta syöpään 42-vuotiaana. Hän osallistui hovioikeuden istuntoihin vielä viime vuoden lopulla.

Janitskin kiisti hovioikeudessa olleensa MV-lehden päätoimittaja ja vastuussa lehden julkaisemista kirjoituksista. Hän vaati hovioikeudessa lähes kaikkien syytteiden hylkäämistä.

Käräjäoikeuden mukaan Janitskin valjasti verkkojulkaisunsa asiattoman ja useiden ihmisten kunniaa loukkaavan keskustelun julkaisupaikaksi ja oli verkkojulkaisujen omistaja, päätoimittaja, vastaava toimittaja ja sisällöistä vastannut henkilö vuodesta 2014 ainakin tammikuuhun 2018.

Helsingin hovioikeus hylkäsi Johan Bäckmanin syytteet vainoamisesta ja törkeästä kunnianloukkauksesta. Se lievensi Bäckmanin tuomion vuoden ehdollisesta vankeusrangaistuksesta kolmeksi kuukaudeksi. Hovioikeus tuomitsi Bäckmanin yllytyksestä törkeään kunnianloukkaukseen.

Hovioikeuden mukaan toimittaja-kirjailija Jessikka Aron ja Bäckmanin yhteydenpito oli alkanut Facebookissa ja se oli liittynyt Aron artikkeliin. Hovioikeus luonnehti mm. Bäckmanin omilla ja toisella Facebook-sivuilla olleita viestejä siten, että ne kaikki eivät välttämättä olleet hyvän maun mukaisia, mutta ne eivät olleet kuitenkaan uhkaavia tai kunniaa loukkaavia.

Viestittely oli myös liittynyt Aron työhön toimittajana. Viesteissä oli ollut halventavia ilmauksia ja vähättelyä. Oikeus piti osaa viesteistä epäasiallisena, mutta ei vainoamisrikosta täyttävinä.

”Pelkästään se, että kohdehenkilö on voinut kokea yhteydenotot epämiellyttäviksi, ei riitä täyttämään vainoamisen tunnusmerkistöä”, hovioikeus perusteli.

Yllytyksestä törkeään kunnianloukkaukseen oli kyse siitä, että Bäckman toimitti Janitskinille Aron yksityiselämään liittyvän ratkaisun ja kuvia julkaistavaksi Janitskinin hallinnoimilla verkkosivuilla. Asian julkistaminen oli tehty hovioikeuden mukaan vahingoittamistarkoituksesta. Menettely ei kuulunut hovioikeuden mukaan sananvapauden suojaan. Tiedon julkaiseminen aiheutti Arolle kärsimystä.

Aro kertoi hovioikeudessa, että hän oli joutunut vihakampanjan kohteeksi, jonka aiheuttaman stressin, pelon, halveksunnan ja väkivallan uhan takia hän oli joutunut muuttamaan ulkomaille.

Janitskinin kuolema ei kuitenkaan vaikuttanut korvauksiin. Janitskinin kuolinpesä on hovioikeuden mukaan velvollinen korvaamaan kuolinpesän varoilla Aron hovioikeudessa syntyneitä oikeudenkäyntikuluja 25 000 eurolla. Kuolinpesän oikeudenomistajat velvoitettiin suorittamaan myös muiden asianosaisten kuluja.

Bäckman tuomittiin maksamaan Arolle 13 000 euroa kärsimyksestä ja 17 000 euroa käräjäoikeuden ja 23 500 euroa hovioikeuden oikeudenkäyntikuluista. Sen lisäksi hänet tuomittiin maksamaan Arolle mm. taloudellisesta vahingosta ja tilapäisestä haitasta yhteensä yli 18 500 euroa.

Hovioikeus lievensi myös kolmannen henkilön tuomiota. Hovioikeus katsoi 55-vuotiaan naisen syyllistyneen käräjäoikeuden tavoin mm. törkeään kunnianloukkaukseen ja kiihottamiseen kansanryhmää vastaan. Se tuomitsi naisen 70 päivän ehdolliseen vankeusrangaistukseen, kun käräjäoikeus oli tuominnut hänelle kolme kuukautta ehdollista vankeutta.

– Nopeasti tuomioon perehdyttyäni voin yleisellä tasolla todeta olevani tyytyväinen tapaan, jolla yksittäiset oikeus- ja näyttökysymykset on tuomiossa perusteltu. On myös hyvä, että tämä pitkä, raskas ja moniulotteinen oikeusprosessi on nyt viimeinkin saatu maaliin, aluesyyttäjä Juha-Mikko Hämäläinen kommentoi ratkaisua sähköpostilla.

Ilta-Sanomia kustantava Sanoma Media Finland Oy oli yksi oikeudenkäynnin asianomistajista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?