23-vuotias erittäin uhanalainen lintu ehti matkustaa maailmalla 100 000 kilometriä – sitten kajahti laukaus Enossa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

23-vuotias erittäin uhanalainen lintu ehti matkustaa maailmalla 100 000 kilometriä – sitten kajahti laukaus Enossa

Ugandassa, Israelissa ja monissa muissa levottomissa maissa 100000 km matkaillut selkälokki, 23, kohtasi väkivaltaisen kuoleman synnyinseudullaan Suomessa.

Julkaistu: 13.7. 7:07

Erittäin uhanalaisen lintulajin tappamisesta on tehty rikosilmoitus.

Se ehti elää pitkän elämän, aina yhä elegantissa frakkiasussaan.

Ennen kuin tämän viikon tiistaina kello 9.30 kajahti Enon Ahvenlahdessa, Pielisen eteläosassa, laukaus.

Keskellä kesää, keskellä lintujen pesimäkautta.

Todennäköisesti tämä laukaus tappoi erittäin uhanalaisen ja rauhoitetun linnun, 23-vuotiaan syntyperältään pohjoiskarjalaisen selkälokin.

Ikäloppu se ei ollut. Lokkilinnut ovat pitkäikäisiä, jos se niille sallitaan.

Vainaja löytyi, kun se ajelehti keskiviikkona rantaan. Tapauksesta tiedon saanut Suomen tunnetuin selkälokkitutkija Risto Juvaste teki rikosilmoituksen.

Matka päättyi lähelle synnyinsijoja, Pielisen syliin.

Juvaste tunsi vainajan henkilökohtaisesti.

Vainajan elämä on hyvin dokumentoitu. Se rengastettiin 9. heinäkuuta 1997 Lieksan Vuonislahden edustalla. Se oli silloin poikanen, syntynyt kesäkuussa.

Samaisen vuoden 1997 kesäkuun tunnetumpia tapahtumia oli Timo Soinin valinta Perussuomalaisten puheenjohtajaksi.

Paljon on sen jälkeen tapahtunut, vettä virrannut Pielisjoessa, ja väkeä Perussuomalaisissa.

Vietettyään railakkaimman nuoruutensa jossain muualla, mahdollisesti etelän mailla, selkälokki palasi pian pesimään synnyinseudulleen.

Syntymäpaikan ja kuolinpaikan väliä on vain 20 kilometriä.

Vainajalla oli toisessa koivessaan yksilöllisen tunnistamisen mahdollistava niin sanottu lukurengas, jonka koodi kyetään lukemaan kaukoputkella kaukaakin.

Koodi oli Valkoinen C9E3.

Valkoinen C9E3 tavattiin kaksi kertaa Israelissa, ensin maaliskuussa 2009 kevätmuuton aikana, ja uudelleen lokakuussa 2011 matkalla talvehtimaan jonnekin tropiikkiin, itäiseen Afrikkaan, suurten järvien alueelle.

Ehkä Ugandaan.

Juvaste kohtasi Valkoisen C9E3:n neljä kertaa, kun se ruokaili muuttomatkalta palattuaan Joensuun Kontiosuon jäteasemalla. Ensimmäisen kerran vuonna 1999, ja viimeisen kerran vuonna 2012. Tapaamiset jäivät hänelle mieleen, kuten kaikki muutkin, sillä Juvaste pitää pedantisti kirjaa tutkimuslajistaan.

Kesäisin Juvaste rengastaa ja laskee selkälokkeja järviltä. Hän liikkuu nykyisin vesiskootterilla, sitä ennen veneellä, ja yhdessä vaiheessa kevyellä lentolaitteella, joka kuitenkin syöksyi alas eikä osoittautunut kestäväksi ratkaisuksi.

Juvaste selvisi pudotuksesta hengissä.

Juvaste ylläpitää lokkilive-kameroita ja tekee PR-työtä erilaisilla painotuotteilla.

Risto Juvaste on omistanut elämänsä selkälokkien tutkimiselle ja niiden puolesta puhumiselle, PR-työlle.

Yksinkertaisella kertolaskulla ja yhteenlaskulla voidaan päätellä, että 23-vuotiaaksi elänyt selkälokki ehti lentää muuttomatkoillaan lähes 100 000 km.

Selkälokki oli ennen yleinen pesimälaji Järvi-Suomessa järvenselillä, mistä sen nimikin tulee, ja merialueilla. 1990-luvun jälkeen parimäärät ovat vähentyneet esimerkiksi Juvasteen tutkimusalueella Itä-Suomessa alle puoleen.

– Aivan viime vuosina pesimäkannat ja poikastuotto ovat suorastaan romahtaneet, Juvaste kirjoittaa tiedotteessaan.

Pohjois-Karjalan isoilta järviltä Höytiäiseltä ja Pyhäselältä ei tänä kesänä vartu todennäköisesti yhtään poikasta ja myös Pielisellä on koettu iso takaisku.

Juvasten pelkää, että ammuttu selkälokki oli puolisonsa kanssa Pielisen viimeinen pesivä pari Koli-Vuonislahti -tason eteläpuolella.

Selkälokki on pitkäsiipinen, päältä musta, kuin sillä olisi frakki myös arkena.

Selkälokin uhanalaisuuden pääsyynä pidetään ympäristömyrkkyjä, joita se ei voi välttää suomalaiseksi lokiksi poikkeuksellisen pitkällä muuttomatkalla.

Suomessa pesii Juvasteen mukaan enää noin 7 000 paria selkälokkeja, suurin osa nykyisin merialueilla.

Kiiltävänmustaselkäinen ”frakkiasuinen” selkälokin alalaji Larus fuscus fuscus kantaa ”maailman suomalaisimman linnun” titteliä.

Pääosa sen maailmankannasta pesii Suomessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?