Lossimatkan horisontissa kohosi trombi, mökkipihaa piiskasi raekuuro – Länsi-Suomessa nähtiin rajuja sääilmiöitä sunnuntaina - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Lossimatkan horisontissa kohosi trombi, mökkipihaa piiskasi raekuuro – Länsi-Suomessa nähtiin rajuja sääilmiöitä sunnuntaina

Julkaistu: 12.7. 19:31

Ensi viikolla sateet väistyvät, ja loppuviikosta Suomessa voidaan taas hipoa hellelukemia.

Länsi-Suomen rannikolla ollaan todistettu sunnuntaina yhtä jos toista erikoista sääilmiötä. Siv Laine oli tulossa sunnuntaina vähän ennen yhtätoista siskonsa kanssa lossilla Bergön saaristosta kohti Maalahtea, kun he huomasivat horisontissa trombin.

Laine kertoo, että vaikka on nähnyt trombeja ennenkin, ihmetytti tämänkertainen ilmestys häntä.

– Se oli kuin epätodellisen näköinen olento, Laine sanoo.

Lossilla tunnelma oli Laineen mukaan ihmettynyt, jopa kauhistunut. Trombi kesti noin kymmenen minuutin ajan, jonka jälkeen se katosi.

Siv Laine ja muut lossimatkustajat ihmettelivät trombia matkalla Bergön saaristosta.

Eija Marttila oli miehensä kanssa mökillään Merikarvialla Ouran saaristossa, kun raju raekuuro yllätti heidät. Vielä aamulla aurinko paistoi lämpimästi, mutta aamupäivällä sää alkoi muuttua sateiseksi.

Sitten päälle tuli ensin ukonilma ja lopulta raekuuro iski noin yhdentoista maissa. Marttila kertoo, että kuuro todella säikäytti.

– Olin mökin sisällä ja oli pakko lähteä katsomaan, että tuleeko jostain katon läpi. Se hakkasi niin lujaa kattoon ja seiniin.

Rakeita tuli puolisen tuntia, minkä jälkeen aurinko alkoi taas paistamaan.

Raekuuro yllätti Eija Marttilan Merikarvialla Ouran saaristossa.

Forecan päivystävä meteorologi Anna Latvalan mukaan raekuuroja ja trombeja nähdään Suomessa joka vuosi.

– Maantieteellisellä sijainnilla ei ole merkitystä, vaan ne syntyvät tyypillisesti sade- ja ukkoskuurojen yhteydessä. Trombit ovat kuitenkin harvinaisempia.

Trombi syntyy, kun tuulet puhaltavat ilmakehässä eri korkeuksilla eri suuntiin ja niiden väliin syntyy pyörteitä. Ukkospilvessä nouseva ilmavirtaus kääntää vaakasuuntaisen pyörteen pystyyn, jolloin pyörre voi ulottua maahan asti.

– Kyse on siis pyörteiden ja pystyvirtausten yhtäaikaisesta ajoituksesta ja niiden voimakkuudesta. Mitä voimakkaampia tuulet sekä pystyvirtaus ovat, sitä voimakkaampi trombi syntyy, Latvala selittää.

Suomessa trombit ovat kuitenkin suhteellisen pieniä. Esimerkiksi Yhdysvalloissa trombit eli tornadot aiheuttavat usein tuhoja.

– Siellä ne ovat voimakkaampia, koska myös ukkoset ovat kovempia, meteorologi avaa ilmiötä.

Raekuurot syntyvät, kun ukkospilvien sisällä ilma virtaa voimakkaasti ylöspäin. Virtaus pitää raealkion pilven yläosassa, jossa myös ilmakehän lämpötila on kylmempi. Näin alkion ympärille kertyy vähitellen lisää jäätä.

– Rakeet ovat pilven sisällä suurempia kuin maassa. Lopulta ne putoavat alas ja sulavat vähän matkalla, Latvala kertoo.

Meteorologin mukaan Suomi kuuluu tällä hetkellä laajempaan matalapainealueeseen.

– Sunnuntaina sadekuurot osuivat Länsi-Suomeen ja sekä Pohjois-Suomen länsiosiin, mutta maanantaina niitä voi tulla ympäri maata. Kuurojen mukana saattaa esiintyä myös ukkosta. Rannikkoalueilla on poutaisempaa, mutta sinnekin voi sattua vielä kuuroja.

Tiistaina sateita on vielä paikoin maata, mutta keskiviikkona epävakainen sää väistyy, ja lämpö palaa taas koko Suomeen. Lämpötilat ovat 20 asteen molemmin puolin, kuten heinäkuussa normaalisti.

– Loppuviikolla lukemat nousevat mahdollisesti jopa hellelukemiin. Ennusteet ovat vielä epävarmoja, mutta joka tapauksessa yli 20 mennään, Latvala lupaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?