Meteorologi ällistyi katsoessaan tulevan kuun sääennustetta: "En ole hetkeen ollut yhtä hämmentynyt" - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Meteorologi ällistyi katsoessaan tulevan kuun sääennustetta: "En ole hetkeen ollut yhtä hämmentynyt"

Julkaistu: 11.7. 17:00

Ensi viikon puolivälin jälkeen Suomeen näyttää virtaavan hieman lämpimämpää ilmamassaa.

Euroopan keskuksen (ECMWF) uuden kuukausiennusteen mukaan sää jatkuu tavanomaista viileämpänä vielä ainakin seuraavat kaksi viikkoa, mutta sade- ja ukkoskuurot ovat kuitenkin vähenemään päin, kertoo meteorologi Markus Mäntykannas Forecan blogissa.

Suomeen ei siis ole luvassa uutta hellejaksoa, ja sään voi odottaa lämpenevän uudestaan vasta heinä-elokuun vaihteessa.

Mäntykannaksen mukaan sääennusteessa on kuitenkin yksi ristiriita 10 vuorokauden päähän yltävien numeeristen ennusteiden kanssa.

– En ole hetkeen ollut yhtä hämmentynyt, sillä kuukausiennuste liputtaa selvästi tavanomaista viileämmän sään puolesta, mutta lyhyemmän aikavälin sääennusteet väläyttelevät jopa yksittäisiä hellepäiviä ensi viikolle, Mäntykannas kirjoittaa blogissa.

Hänen mukaansa ristiriita pitkän ajan ja lyhyen aikavälin ennusteen välillä voi kieliä sään ennustamisen epävarmuudesta.

– Harvoin näkee näin suuria eroavaisuuksia kuukausiennusteen ja lyhyen aikavälin ennusteen välillä. 10 vuorokauden päähän yltävä numeerinen ennuste valaa jo toivoa selvästä lämpenemisestä ensi viikon puolella, vaikka kuukausiennusteessa tätä trendiä ei ole nähtävissä.

Mäntykannaksen mukaan täytyy silti muistaa, että pitkän ajan sääennusteet ovat vasta kokeiluasteella, eikä niistä pysty päättelemään yksittäisen päivän säätä.

Kokonaiseen ennusteviikkoon voi myös mahtua hyvinkin erityyppistä säätä.

– Vaikka ennuste tietyn viikon kohdalla kallistuisikin tavanomaista viileämpään suuntaan, mukana voi olla myös jokunen hyvin lämmin päivä.

Forecan meteorologi Ilkka Alangon mukaan lämpötiloissa ei ole lähipäivinä luvassa merkittäviä muutoksia, ja viikonloppu kuluu ympäri Suomea epävakaisessa säässä.

Maanantai ja tiistai ovat vielä etelästä Oulun seudulle asti monin paikoin sateisia, ja ukkostakin voi esiintyä. Lapissa sen sijaan on poutaisempaa.

– Sen sijaan ensi viikon puolivälin jälkeen Suomeen näyttää virtaavan vähän lämpimämpää ilmamassaa. Yli 20 asteen lämpötilojakin olisi odotettavissa ennusteen loppupäähän asti, Alanko sanoo.

Sateita edelleen esiintyy kuitenkin edelleen ympäri Suomea ilmaa viilentämässä.

Ennusteviikolla 20.–26.7 valtaosassa Pohjois-Eurooppaa ilmanpaine on Euroopan keskuksen mukaan tavanomaista korkeampi ja sademäärä Suomessa paikoin jopa tavanomaista vähäisempi. Myös viileämmän sään todennäköisyys laskee vähitellen.

– Helteistä ei ennusteen mukaan kuitenkaan ole viitteitä heinäkuun lopulla: kuumuus näyttäisi visusti pysyttelevän joko etelämpänä Euroopassa tai selvästi Suomen rajojen itäpuolella, Mäntykannas kirjoittaa.

Lämpimän sään todennäköisyys kasvaa vasta ennustejaksolla 27. heinäkuuta – 9. elokuuta.

– Uutta helleaaltoa ei kannata tämän kuukausiennusteen valossa odottaa, mutta yksittäisten hellepäivien todennäköisyys kasvaa vähitellen. Kesäkuun kaltaista huippuhellettä ei ole näköpiirissä.

Heinä-elokuun vaihteessa näkyy myös muutos epävakaisempaan suuntaan, joten vähintäänkin kesäisiä ja mahdollisesti runsaitakin sade- ja ukkoskuuroja on odotettavissa.

Yllä olevalla videolla tuorein lähipäivien ennuste.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?