Palopäällikkö ihmettelee Jyväskylän senioritalon öistä paloa: ”Ei ole näin nopeasti yleensä palo levinnyt”

Palo levisi saman senioritalokompleksin kahteen rakennukseen yhdyskäytävän kautta. Nyt palo on taas saatu hallintaan.

11.7.2020 0:44 | Päivitetty 11.7.2020 5:07

Jyväskylän Palokassa perjantai-iltana syttynyt senioritalon palo on saatu taas pääasiassa sammumaan.

Palo saatiin hallintaan jo kerran aikaisemminkin. Vuorokauden vaihduttua lauantaiksi palo lähti kuitenkin uudelleen leviämään.

– Näyttää taas rauhalliselta tällä hetkellä, mutta kun noihin rakenteisiin on vähän tutustuttu ja on kokemusta siitä, miten se voi levitä, niin ei uskalla vieläkään luvata mitään, sanoo Keski-Suomen pelastuslaitoksen päivystävä päällikkö Pauli Nurminen STT:lle.

Hän kertoi aiemmin IS:lle, että palo levisi talojen välisen yhdyskäytävän kautta toiseen kerrostaloon, joka on myös osa senioritaloa.

– Meillä on nyt kaksi taloa sammutettavana, Nurminen kertoi Ilta-Sanomille kello puoli yhden aikaan lauantaina.

– Ollaan kovilla tämän kanssa. Menee aamuun asti.

Nurmisen mukaan palo levisi rakennusten välisen yhdyskäytävän kautta toisen talon seinään ja osaan asunnoista. Nurminen kertoo pelastajien nähneen paljaalla silmällä, kuinka liekit levisivät seinää pitkin ylöspäin.

Palon sammuttaminen menee pitkälle aamuun.

  • Katso yllä olevalta videolta, miltä palo näytti noin puoli yhden aikaan yöllä.

Nurminen kertoo yllättyneensä, että rakennuksessa ei näyttänyt olleen palokatkoja. Lisäksi talossa on roiloja, joiden kautta liekit ovat päässeet leviämään.

– Pitäisi olla palokatkoja, piirustuksissa ne on, mutta onko ne sitten rakennettu? Isot vahingot, täytyy analysoida tarkasti, Nurminen totesi kolmen aikaan.

Nurminen totesi myös STT:lle, että pelastuslaitokselle tuli ihan yllätyksenä se, miten palo pystyi leviämään niin nopeasti, vaikka rakennus oli vain muutaman vuoden vanha. Rakennus on valmistunut vuonna 2018.

– Ei meillä näin nopeasti ole yleensä kerrostalossa palo levinnyt kuin tässä tapauksessa levisi. Nyt täytyy tarkkaan etsiä ne syyt, minkä takia se pääsi noin helposti leviämään rakennuksesta toiseen, Nurminen kertoo.

Nurmisen mukaan palo on todennäköisesti saanut alkunsa ylimmän kerroksen parvekkeelta, josta se on päässyt leviämään kattorakenteisiin, tullut roiloja pitkin alas ja siirtynyt seuraavaan kerrostaloon.

Palo levisi rakennuksen siiven kautta toiseenkin kerrostaloon.

Pelastuslaitoksen tiedotteen mukaan palon syttymissyyntutkinta päästään aloittamaan sammutus- ja raivaustöiden päätyttyä.

Kun liekit saatiin rauhoittumaan, pelastuslaitos etsi kuumia kohtia lämpökameralla ja sammuttaa mahdollisia palopesäkkeitä. Raivattavana on iso ala.

– Toinen (taloista) meni tosi pahaan kuntoon, ja toinen meni vähemmän pahaan kuntoon, mutta kyllä tässä miljoonavahingoista todennäköisesti puhutaan, Nurminen arvioi STT:lle.

Yhteensä kolme taloa evakuoitiin. Nurmisen mukaan useiden evakuointitoimenpiteiden aikana evakuoitiin 168 ihmistä.

– Heille on majoitustiloja otettu tästä koululta, jonne osa on mennyt, ja osa on sitten majoitettu muualle. Siinä on sosiaalitoimi tietysti tehnyt hyvää työtä.

Lisäksi Nurminen kertoo paikalla olleen apuna poliiseja ja vapaaehtoisen pelastuspalvelu Vapepan edustajia. Paikalla oli Nurmisen mukaan myös 22 varusmiestä, jotka olivat lähinnä poliisin apuna ja auttoivat muun muassa eristämisen ja liikenneohjauksen kanssa.

Pelastuslaitoksen henkilöstön pystyi apujoukkojen takia keskittymään itse sammutustöihin. Paikalla oli puoli neljän aikoihin 25 sammutusyksikköä.

Vaikka alueelle annettu vaaratiedote purettiin puoli neljän aikaan, ihmisiä pyydetään välttämään liikkumista alueella myös tulevan aamun ja päivän aikana, tiedotteessa kerrotaan.

– Varmaan tässä menee aamupäivälle asti ja sen jälkeen alkaa palotutkinta, ja varmaan täällä pitää nyt sitten vielä palovartiossa olla tuonne puoleen päiväänkin saakka, Nurminen arvioi puhelimessa aikaisin aamulla.

Palopäällikkö kertoo, että rakennus on rakenteidensa vuoksi erittäin haastava sammutettava.

Ennen vuorokauden vaihtumista lauantaiksi tilanne ehti olla jo tämä: ilmiliekkejä ei näkynyt, vaan rakennus pelkästään savutti. Pian ilmiliekit kuitenkin syttyivät uudelleen ja palo lähti leviämään.

Juttua päivitetty 11.7.2020 kello 3.12. Päivitetty tuoreilla tiedoilla palon tilanteesta.

Juttua päivitetty 11.7.2020 kello 5.01. Päivitetty tuoreilla tiedoilla palon tilanteesta ja palopäällikön kommenteista.

Palo levisi siivekkeen kautta toiseen kerrostaloon. Molemmat talot on tyhjennetty asukkaista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?