72 päiväkotilasta ja 17 aikuista koronakaranteeniin Jyväskylässä – koronasairas lapsi ehti oireilla useita päiviä hoitopaikassa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

72 päiväkotilasta ja 17 aikuista koronakaranteeniin Jyväskylässä – koronasairas lapsi ehti oireilla useita päiviä hoitopaikassa

Arkistokuva.

Julkaistu: 10.7. 21:07

Altistuminen on kestänyt usean päivän ajan. Vielä ei ole tiedossa, mistä tartunta on peräisin.

Yksityisen Touhula-päiväkoti Mannisenmäen lapset ja henkilökunta on asetettu karanteeniin päiväkodissa havaitun koronavirustartunnan vuoksi. Karanteeni koskee yhteensä 72 lasta ja 17 aikuista. Karanteenimääräyksestä tiedotti Jyväskylän kaupunki.

Terveydenhuoltoviranomaiset ovat olleet yhteydessä lasten huoltajiin ja henkilökuntaan perjantain 10.7. aikana ja ohjeistaneet karanteenista, kaupunki tiedottaa.

Touhula-ketjun liiketoimintajohtaja Sari Saari kertoo IS:lle, että tartunnan saanut on päiväkodin lapsi. Saaren mukaan lapsi on ollut edellisen kerran hoidossa tiistaina.

– Tänään (perjantaina) on tullut positiivinen koronatesti, ja sen jälkeen ryhdyttiin näihin toimenpiteisiin, Saari sanoo.

Jyväskylän kaupungin vastaavan lääkärin Ilkka Käsmän mukaan altistumisia on tapahtunut useamman päivän ajan, joista viimeiset ovat tältä viikolta. Lapsella on Käsmän mukaan ollut oireita jo pidempään, ja tartunta on oletettavasti ollut hänellä jo viime viikolla.

– Lapsi on ollut ilmeisen vähäoireinen, Käsmä sanoo.

Käsmä kertoo, että tartuntaketjuja selvitetään parhaillaan ja työtä jatketaan ensi viikolla. Viikonlopun aikana on tarkoitus testata kaikki altistuneet lapset. Karanteeni ei toistaiseksi ulotu altistuneiden perheenjäseniin.

– Testien perusteella katsotaan, onko tauti levinnyt, ja tarvitseeko näitä lasten vanhempia asettaa lisäksi karanteeniin. Tavoitteena on katkaista tartuntaketjut heti alkuunsa.

Käsmän mukaan vielä ei ole tarkkaa selvyyttä siitä, mistä lapsi on saanut koronavirustartunnan. Ensi viikolla on tarkoitus selvittää, mistä tauti on lähtenyt liikkeelle.

– Lähdetään perkaamaan tämän lapsen lähipiiriä ja muita mahdollisia hoitopaikkoja tai kontakteja, Käsmä kertoo.

Terveydenhuolto on lisäksi antanut perheille ohjeet siitä, miten ja missä tilanteissa voi olla yhteydessä terveyspalveluihin, jos oireita ilmenee. Jos henkilö pysyy karanteeniajan terveenä, karanteeni on kaksi viikkoa viimeisestä mahdollisesta altistumisajankohdasta.

Päiväkoti on informoinut asiakasperheitä tilanteesta omalla viestillään. Loman tai muun poissaolon jälkeen päiväkotiin palaavien hoitopaikkajärjestelyistä tiedotetaan perheitä suoraan päiväkodista.

Käsmä toteaa, että Keski-Suomen tautitilanne on ollut viime viikkoina hyvin rauhallinen, eikä uusia tartuntoja ole juuri todettu.

– Viime viikon perjantaina on edellinen tartunta meillä tiedossa. Näillä tartunnoilla ei ole keskenään mitään tekemistä, Käsmä sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?