Paula Björkqvistin harvinaisen hirvittävä kohtalo järkytti suomalaisia – murhaaja pääsee nyt vapauteen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Paula Björkqvistin harvinaisen hirvittävä kohtalo järkytti suomalaisia – murhaaja pääsee nyt vapauteen

Jarmo Björkqvist murhasi vaimonsa Paula Björkqvistin perheen yhteisessä Jämsän-kodissa heinäkuussa 2006. Nyt hän on pääsemässä vapauteen.

Julkaistu: 11.7. 6:21

Jämsän kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Paula Björkqvistin elämä päättyi julmalla tavalla heinäkuisena yönä 2006. Hänen murhaajansa, oma aviomies, pääsee ensi viikolla vapauteen.

Tänään Paula Björkqvist olisi 45-vuotias, jos hän olisi saanut elää. Olisiko hän mukana valtakunnan politiikassa päättämässä yhteisistä asioista?

Sitä me emme saa koskaan tietää. Hänen elämänsä katkaisi hänen oma aviomiehensä Jarmo Björkqvist perheen yhteisessä kodissa, sen lastenhuoneessa 18. heinäkuuta 2006.

Paula Björkqvist oli kuollessaan 31-vuotias Jämsän kaupunginvaltuuston puheenjohtaja. Jarmo Björkqvist oli surman tekohetkellä Patrian projektipäällikkö.

Keskustalaisen poliitikon Paula Björkqvistin raaka ja julma kohtalo järkytti ja nosti keskusteluun parisuhdeväkivallan.

Kulissit olivat kunnossa, kunnes kuolema veti verhot syrjään ja paljasti syvän tragedian. Samalla se nosti keskusteluun parisuhdeväkivallan.

Vielä aiemmin samana päivänä perheessä oli juhlittu pienen tyttären 2-vuotissyntymäpäiviä. Yön tullessa Jarmo Björkqvist murhasi vaimonsa 69 veitseniskulla, kahta eri veistä käyttäen.

Teosta tuomittiin elinkautinen vankeusrangaistus. Sen murhasta saa, mutta kukaan ei sellaista todellisuudessa istu, ei myöskään Jarmo Björkqvist.

Jarmo Björkqvist, 54, istui 14 vuotta. Ensi tiistaina, 14. heinäkuuta, hän astelee ehdonalaiseen vapauteen.

Helsingin hovioikeus perusteli Jarmo Björkqvistin vapauttamista sillä, että Björkqvistin suhtautuminen yhteiskuntaan ja viranomaisiin oli myönteinen ja hänellä oli hyviä vankilan ulkopuolisia läheissuhteita. Hän oli käyttäytynyt vankilassa hyvin ja suorittanut moitteettomasti rangaistustaan eikä hänellä ole päihdeongelmaa.

Rikosseuraamuslaitos arvioi, että Björkqvistillä on kaikki edellytykset elää rikoksetonta elämää vankilan ulkopuolella.

Vapauttamista vastaan puhui vain itse tuomioon johtanut teko. Hovioikeuden mukaan sille ei kuitenkaan voitu antaa ratkaisevaa painoarvoa ajan kulumisen ja moitteettoman käyttäytymisen vuoksi.

Paula Björkqvistin surma nousi otsikoihin valtavalla volyymilla.

Millainen sitten oli se teko, joka järkytti suomalaisia 14 vuotta sitten?

Se oli erityisen raaka ja julma, silmitön, määrätietoista surmaamispyrkimystä osoittava ja kokonaisuudessaan arvostellen törkeä. Jarmo Björkqvist itse piti tekoaan murhan sijaan tappona.

Yöllisestä, kuolemaan päättyneestä riidasta on tallella myös Paula Björkqvistin puhelimella tekemä tallenne. Hän yritti puolustautua, suojella itsellään miehensä hyökkäykseltä.

Teko tuli ilmi, kun naapurit havahtuivat keskellä yötä avunhuutoihin. Naapurin pariskunta lähti heti ulos. Ulkona he kuulivat naisen ja lapsen kirkumista. Huudot olivat sellaisia, että ”tosi oli kyseessä”.

Naapurit koputtivat Björkqvistien ikkunaan. Huudot olivat lakanneet. He palasivat omalle asunnolleen ja kuulivat uudelleen kirkumista. Naapurin mies meni uudelleen Björkqvistien talolle ja näki säleverhojen raosta Paula Björkqvistin verissään lattialla. Naapurit hälyttivät paikalle ambulanssin ja poliisin. Kello oli 04.03.

Paula Björkqvistiä ei pystytty enää pelastamaan, kun apua tuli paikalle 04.15. Myöhemmin hänen miehensä kertoi oikeudessa kylmäävästi, kuinka oli viimeistellyt surmatyötään, ettei vaimo jäisi invalidiksi.

Paula Björkqvist murhattiin perheen kotona. Poliisit tutkivat tapahtumapaikkaa heinäkuussa 2006.

Pelastajia ja poliiseja odotti asunnossa järkyttävä näky. Jarmo Björkqvist oli omalla verellään kirjoittanut seinään: ”rakasta perhettäsi”.

Itseään vahingoittanut Jarmo Björkqvist laitettiin käsirautoihin.

– Halusin vain sydämen, Björkqvist sanoi ensihoitajille verisessä asunnossa. Hän myös sanoi, ettei häntä kannattanut pelastaa.

Mikään syntymäpäiväjuhlissa ei ennakoinut yön tapahtumia. Suurin osa vieraista lähti jo alkuillasta. Myöhempään olivat lapsen kummit, jotka lähtivät noin puoli kolmen aikaan yöllä.

Mitään riitoja vieraat eivät illan aikana havainneet. Paula Björkqvist oli kuitenkin aiemmin kertonut ongelmista. Niistä kertoivat myös todistajat myöhemmin: seitsemän vuoden myrskyisästä avioliitosta ja Paulan mustelmista.

Asunnosta löytyi molempien allekirjoittama avioerohakemus.

Noin viikkoa ennen murhaa Paula Björkqvist oli lähtenyt kotoaan lapsensa kanssa auto täyteen pakattuna.

Useat tiedotusvälineet seurasivat pidetyn poliitikon murhan oikeudenkäyntiä. Jarmo Björkqvist ei pitänyt tekoaan murhana vaan tappona.

Jos itse henkirikos järkytti suomalaisia, niin teki myös oikeudenkäynti ja Jarmo Björkqvistin käytös siellä.

Kohtalokkaan riidan syyksi Jarmo Björkqvist kertoi sen, ettei hänen vaimonsa ollut kiinnostunut lähtemään yhteiselle kesälomamatkalle, josta aikaisemmin illalla oli ollut puhetta.

Vaimonsa murhannut Jarmo Björkqvist pääsee elinkautisesta vankeudesta ehdonalaiseen vapauteen tiistaina 14. heinäkuuta.

Taustalla oli syvempi pelko.

– Se on niin suunnaton se pelko siitä perheen hajoamisesta. Pelko oli siitä, että Paula lähtee, että ei lähtisi, kun ottaisin veitsen avukseni, Jarmo Björkqvist kertoi poliiseille kuulusteluissa Kuopion vankilassa, kun hän vihdoin avautui pitkän muistamattomuuden jälkeen surmayöstä.

Vain hetkeä ennen kuolemaansa Paula Björkqvist tallensi puhelimelleen pariskunnan riitaa. Siitä kuuluu, kuinka Paula Björkqvist on rauhallinen ja hänen miehensä kiihtynyt.

Äänitallenteen pituus on 1 minuutti ja 40 sekuntia. Nauhalla Jarmo Björkqvist toistaa useaan otteeseen vaimolleen, että ”soita poliisi”.

– Tää ei rauhotu tää case tästä.

– Nyt ratkastaan tää tilanne.

– Mää en jää jahkaileen tähän, mies sanoo.

Paula Björkqvist ihmettelee nauhalla, mikä miehellä on hätänä. Hän on huolissaan lapsestaan.

– Anna lapsesi nukkua, hän pyytää.

Viimeiset Paula Björkqvistin sanat, mitkä nauha tallentaa ovat ”no mene sitten pois”.

Mies ei tottele, vaan hakee veitsen toisesta huoneesta.

Pian kaikki on lopullisesti ohi.

Jarmo Björkqvist selitti vuolain sanakääntein oikeudessa vaimon kuolemaan päättynyttä parisuhdetta ja omia tunnelmiaan.

Paula Björkqvistin omaiset joutuivat kärsimään vielä pitkään. Heidän piti niin käräjä- kuin hovioikeudessakin todistaa hyvin erikoista näytelmää.

Björkqvist kehui hovioikeudessa itseään estottomasti. Hän sanoi olleensa hyvä isä ja aviomies, sekä täydellisen rehellinen ja ”väärällä vuosisadalla elävä ihminen”. Hän halusi raapustaa fläppitaululle tunnetilojensa muutokset aikajanalla, mutta oikeuden puheenjohtaja lopetti kiivaan ja lennokkaan insinöörin esityksen vartissa.

Sama erikoinen näytös oli nähty jo käräjäoikeuden käsittelyssä, missä Björkqvist oli selostanut tuntemuksiaan pitkään.

Lisäksi Jarmo Björkqvist kirjoitti omaisille yli 50-sivuisen kirjeen, joka tuli kaikkien nähtäville internetiin käräjäoikeuden käsittelyn aikana. Kirjeessään Björkqvist kävi yksityiskohtaisesti läpi omaisten ja perheen ystävien kuulustelukertomuksia ja kommentoi niitä tavalla, jotka pahoittivat omaisten mielen.

Björkqvist ruoti pariskunnan riitelytaktiikkaa, puhui asiatasoista, rakkaustasoista, kotikentistä, timebreakista, rakkauspelikentästä, kriisinhallinnasta. Hän kirjoitti, kuinka erouhkailut olivat ”kalistelua rakkaustasolla”.

Jarmo Björkqvist piirsi oikeudessa fläppitaululle erilaisia tasoja.

”Vaikka analysoin juttua suhteellisen tarkkaan, niin ei pidä vetää johtopäätöstä, että asiat olisi jonkun vika tai syy. Tässä on ollut vain häviäjiä. Loppupeleissä ainoa syyllinen Paulan kuolemaan virheliikkeen tekijänä olen minä.”

Välillä hän vieritti kirjeessään vaimonsa kuoleman jopa perheen koiran syyksi.

”Paula olisi elossa, jos George (koira) ei olisi tullut kämpästään tarkastelemaan tilannetta.”

Kirjeessä oli anteeksipyyntö.

”Halusin olla hyvä aviomies, hyvä isä ja hyvä töissä. Paula halusi olla hyvä vaimo, hyvä äiti ja hyvä poliitikko. En osannut olla – anteeksi. Isä.”

Lopussa Björkqvist antoi myös parisuhdeohjeita muille, mikä herätti kummastusta – olihan hän surmannut vaimonsa. ”Ajatellaan, että kaikki on hyvin kun kummatkin rakastaa ja kunnioittaa. Ja niinhän se onkin, mutta todellisuudessa mies kuitenkin priorisoi kunnioituksen tärkeämmäksi kuin rakastamisen.”

Seitsemän vuoden avioliitto ja 15 vuoden yhteiselo oli päättynyt kuolemaan hirvittävimmällä tavalla.

Paula Björkqvist toimi Jämsän kaupunginvaltuuston puheenjohtajana. Jämsän kaupungintalo järjesti suruliputuksen 19. heinäkuuta 2006.

Keskustalaiset vaikuttajat muistavat Paula Björkqvistin erittäin pidettynä nuoren polven keskustapoliitikkona, jonka tulevaisuus näytti hyvältä.

– Me jämsäläiset menetimme hyvin tarmokkaan, energisen ja valoisan persoonan. Kukaan ei pysty kertomaan, mikä hänen tulevaisuutensa yhteisten asioiden hoitajana politiikassa olisi ollut. Tähtäin Paulalla oli kuitenkin eduskuntavaaleissa, Mika Kyrö sanoo.

Hän oli murhan aikaan kunnallisjärjestön varapuheenjohtaja. Paula Björkqvist oli kunnallisjärjestön puheenjohtaja.

– Tapahtuma oli shokeeraava. Aikaa on kulunut nyt paljon, mutta kyllä niihin silloisiin tunteisiin pääsee hyvin kiinni näin monenkin vuoden jälkeen, Kyrö hiljenee.

Lähteet: Hovi- ja käräjäoikeuden tuomiot, Ilta-Sanomien ja Helsingin Sanomien arkisto

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?