Ex-mies asteli Prismaan ja teki hirmutekonsa määrätietoisesti – pian paljastui suhdehelvetti karmivine yksityiskohtineen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Ex-mies asteli Prismaan ja teki hirmutekonsa määrätietoisesti – pian paljastui suhdehelvetti karmivine yksityiskohtineen

Sellon Prismassa uudenvuodenaattona vuonna 2009 tapahtunut joukkosurma jätti syvät jäljet kaupan henkilökuntaan.

Julkaistu: 12.7. 8:01

Vuoden 2009 viimeisenä aamuna Ibrahim Shkupolli surmasi entisen naisystävänsä, tämän neljä työkaveria ja itsensä. Taustalta paljastui parisuhdehelvetti, jota miehen mustasukkaisuus hallitsi: nainen ei saanut katsoa edes televisiota, jos siellä oli miehiä.

Ilta-Sanomat käsittelee juttusarjassa suomalaisten mustasukkaisuussurmien synkkää historiaa.

Ilta-Sanomat käsittelee juttusarjassa suomalaisten mustasukkaisuussurmien synkkää historiaa. Tämä on sarjan kolmas osa.

Joulukuussa 2009 espoolaisessa kauppakeskus Sellossa käynnisteltiin vuoden viimeistä päivää. Ulkona oli pureva pakkassää. Sisällä Prismassa sadat asiakkaat keräsivät ostoskoreihinsa uudenvuodenaaton juhlaruokia.

Kello löi viisi yli kymmenen aamulla, kun Prismaan asteli mies. Hän oli nimeltään Ibrahim Shkupolli. Seuraavat tapahtumat järkyttäisivät koko Suomea.

Tuona aamuna Shkupolli surmasi neljä Prisman työntekijää laittomalla aseella. Ennen kaupan veritekoa hän oli surmannut entisen naisystävänsä.

Prismassa Shkupolli olisi voinut surmata kymmeniä ihmisiä, jos olisi halunnut. Silminnäkijöiden mukaan hän kuitenkin tiesi, mitä teki ja valitsi uhrinsa harkitusti. Uhrit olivat kaikki entisen naisystävän työkavereita.

Prismassa kuultiin ensimmäiset voimakkaat pamaukset kello 10.08.

Monet asiakkaista luulivat äänten tulleen lattialle kaatuneesta kuormalavasta. Toiset taas arvelivat äänten kuuluvan ilotulitteista. Oikeasti pamaukset kuuluivat siitä, kun Shkupolli surmasi ampumalla ensimmäisen uhrinsa: kaupan elektroniikkaosaston 40-vuotiaan, perheellisen ja pidetyn myyntipäällikön.

Eräs elektroniikkaosastolla ollut silminnäkijä lähti katsomaan, mitä kaupassa tapahtui. Vihannesosastolla Skhupolli osoitti miestä aseella katsoen häntä suoraan silmiin, mutta kuitenkaan ampumatta.

– Sillä oli napittava, lasittunut hullun katse, mies kertoi haastattelussa, kun tapahtumista oli kulunut kymmenen vuotta.

Toinen kuolonuhri oli 34-vuotias mies, joka toimi lihaosaston esimiehenä.

Asiakkaat ovat kuvailleet näkyä kaupassa epätodelliseksi. Osalla ei silti ollut aavistustakaan, mitä oli meneillään.

– Osa ihmisistä oli tietämättömiä tapahtumista ja jatkoi rauhassa ostosten tekemistä osan juostessa paniikissa paikalta pois, kertoi ensimmäisenä virkapukuisena poliisina paikalle tullut vanhempi konstaapeli Jussi Oksanen IS:lle vuonna 2010.

Oksanen oli takaoven lastauslaiturilla nopeasti ensimmäisen laukauksen jälkeen.

Samaan aikaan Shkupolli pakeni ulos kaupasta. Hetken kuluttua hän kuitenkin palasi takaisin.

Kauppakeskus Selloa eristettiin ampumavälikohtauksen takia uudenvuodenaattona vuonna 2009. Myös osa Leppävaaran juna-asemasta suljettiin.

Kolmas uhri oli 27-vuotias mies, joka työskenteli urheiluosaston myyntipäällikköharjoittelijana. Hänen surmaamisensa jälkeen Shkupolli juoksi neljännen ja viimeisen uhrinsa perään. Nainen oli 45-vuotias perheenäiti.

Surmaajan parin metrin päästä nähnyt asiakas kertoi IS:lle tuolloin, että mies vaikutti toimivan erittäin määrätietoisesti.

– Hän ei katsellut turhaan sivulle, ei juossut tai herättänyt muutenkaan huomiota. Hän selkeästi valikoi uhrinsa, koska henkilökuntaa oli vieressä muitakin.

Poliisin julkaisema kuva tapahtumapaikalta.

Lopulta Shkupolli pakeni paikalta.

Joukkosurmaa seurannutta tilannetta Prismassa on kuvailtu kaoottiseksi.

Poliisi ja vartijat seuloivat kaupan käytäviä ja takahuonetta sen varalta, että ampuja olisi yhä paikalla. Osa Prisman henkilökunnasta oli jo ilmoittanut epäilyksensä poliisioperaation johdolle, sillä he tunnistivat ampujan.

Entinen naisystävä löytyi kotoaan kurkku auki viillettynä. Shkupolli riisti lopulta myös oman henkensä ampumalla itsensä kuoliaaksi kotonaan Espoon Suvelantiellä.

Miestä ei päästy ikinä kuulemaan teostaan, eikä hän jättänyt jälkeensä minkäänlaista viestiä tai selitystä tapahtumille. Aluksi motiivi teolle ei ollut selvä.

IS kertoi tapauksesta 2. ja 4.1.2010.

Joukkosurmaa edeltävä aika ja Shkupollin ex-puolison hyytävät kokemukset alkoivat kuitenkin valjeta. Nainen oli käynyt läpi 18 vuoden parisuhdehelvetin.

Piina oli alkanut jo 1990-luvun alussa Mikkelissä.

Kun pariskunta tapasi, naisen kerrottiin rakastuneen mieheen ”ensi silmäyksellä”. Nopeasti miehestä tuli kuitenkin esiin myös pimeä puoli.

Mustasukkaisuus otti vallan kaikesta. Shkupolli rajoitti naisen vapautta lähes koko ajan. Nainen ei saanut käydä edes kaupassa ilman miehen lupaa.

Shkupolli seurasi naisen tekstiviestejä ja puheluita, rikkoi huonekaluja ja jopa tuhosi naisen päiväkirjoja. Hän käytti naisen pankkikorttia ilman lupaa ja pisti tämän takaajaksi lainalle, jota mies ei ikinä maksanut takaisin.

Nainen ei saanut katsoa televisiota, jos siellä oli miehiä. Kerran Shkupolli löi naista, koska tämä oli halannut omaa veljeään.

Shkupolli käytti väkivallan uhkaa naisen kontrolloimiseen. Kerran mies sanoi naiselle, että hänestä tulee ”kaunis ruumis”. Mies myös uhkaili naisen lähipiiriä hirttämisellä ja sydämen rinnasta repimisellä.

Naisen perheen mukaan mies oli lähtenyt sotimaan synnyinseuduilleen Kosovoon vuonna 1999. Sieltä oli palannut muuttunut mies, joka oli puhunut ruumiista ja sotimisesta.

Poliisi eristi Espoon Suvelantiellä sijaitsevan kerrostalon uudenvuodenaattona 2009. Talosta löydettiin epäilty ampuja kuolleena.

Pelastushenkilökuntaa matkalla Sellon Prismaan.

Vastapainoksi pelottavalle käytökselleen mies lahjoi naista palvonnalla ja koruilla.

Alkuvuodesta 2009 nainen halusi kuitenkin päättää piinansa ja laittaa suhteen poikki.

Vainoaminen jatkui. Mies tarkkaili entistä naisystäväänsä tämän työpaikan läheisyydessä. Hän myös uhkaili Prisman johtotiimin miespuolisia jäseniä.

Tapahtumien seurauksena miehelle määrättiin samaisena keväänä lähestymiskielto. Hän kuitenkin rikkoi lähestymiskieltoa useita kertoja.

Poliisin kuvaa paikalta.

Nainen pyysi apua poliisilta ja hätäkeskukselta, mutta ei sitä aina saanut. Shkupolli onnistui jatkuvasti selvittämään naisen kotiosoitteen ja puhelinnumeron, vaikka ne olivat salaisia.

Loppuvuodesta jotain kuitenkin tapahtui, ja miehen ja naisen välit jälleen lähentyivät. Heidät nähtiin useita kertoja kävelemässä käsi kädessä.

Uudenvuodenaaton aamuna nainen oli keskustellut vielä työkaverinsa kanssa puhelimessa. Hänen oli määrä muuttaa uuteen asuntoon. Hän oli kepeällä tuulella.

– Mä hyppään tästä suihkuun, käyn sitten hakemassa uuden asunnon avaimet Espoon Kruunusta ja tuun sitten töihin, nainen oli sanonut työkaverilleen.

Poliisi oli eristänyt Sellon Prisman uudenvuodenaattona 2009.

Pian puhelun jälkeen hänet surmattiin raa’alla tavalla.

Osa Sellossa surmatuista uhreista oli aiemmin keskustellut Shkupollin kanssa. Shkupollilta oli pyydetty, että entinen naisystävä saisi tehdä työnsä rauhassa.

Poliisi löysi Shkupollin kotoaan Espoosta makaamasta patjan päältä kuolleena, pistooli vierellään.

Patja oli asunnon ainoa huonekalu. Asunnolta löytyi kotietsinnässä toista sataa patruunaa ja useampia lippaita. Seinällä roikkui kehystetty kuva surmatusta ex-puolisosta.

Toukokuun lopussa Keskusrikospoliisi tiedotti tutkinnan valmistumisesta. Varmaa motiivia teoille ei ikinä löytynyt, vaikka uhrit eivät valikoituneet sattumalta ja poliisilla oli vahvaa näyttöä mustasukkaisuudesta.

Poliisi kuuli asian tiimoilta satoja ihmisiä. Naisen muutto uuteen asuntoon saattoi toimia laukaisevana tekijänä joukkosurmalle. Asianomaisten kuulustelu ei kuitenkaan ollut mahdollista.

Sellon tapahtumat sattuivat aikaan, jolloin Suomessa yhä toivuttiin Kauhajoen ja Jokelan koulusurmista. Joukkosurmat eivät ole Suomessa yleisiä, joten peräkkäisille vuosille ajoittuneet tragediat järkyttivät syvästi.

Surmattujen muistoksi jätetyt ruusut olivat jäätyneet pakkasessa Prisman ulko-ovella.

Tapahtunut jätti myös jäljen Prisman työyhteisöön. Työntekijät kertoivat IS:lle vuosi onnettomuuden jälkeen saaneensa kriisiapua.

– Ei sitä voinut ymmärtää. Ei voinut kuvitellakaan, että tällaista tapahtuu. Se hahmottaminen vei oman aikansa, eräs työntekijä kuvaili tuntemuksiaan.

Jutussa on käytetty lähteenä useita Ilta-Sanomien vanhoja artikkeleita.

Voit lukea juttusarjan aiemmat osat täältä.

Kynttilät paloivat aulassa, kun kauppakeskus Sellon Prisma avattiin jälleen tragedian jälkeen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?