Näin suomalaiset koronaekspertit itse suojautuvat koronalta – tänne ei kukaan menisi erityisen mielellään

Kukaan asiantuntijoista ei liiemmin haluaisi mennä nyt risteilylle, mutta väljälle terassille uskaltautuu jo moni.

9.7.2020 10:52 | Päivitetty 9.7.2020 12:13

Kysyimme koronaeksperteiltä, miten korona näkyy edelleen heidän arjessaan.

Näitä kysyimme:

1. Kuinka tapaat sukulaisia tai tuttaviasi?

2. Missä tilanteessa käytät suojamaskia?

3. Käytkö ravintoloissa tai terasseilla?

4. Matkustatko julkisilla? Lähtisitkö risteilylle?

5. Käytkö kuntosalilla tai sisäurheilemassa?

6. Miten toimit kaupassa?

Aalto-yliopiston tilastotieteen apulaisprofessori Pauliina Ilmonen.

Pauliina Ilmonen, Aalto-yliopiston tilastotieteen apulaisprofessori

1. – Olen ollut tekemisissä vain omien kouluikäisten lasteni kanssa, jotka asuvat samassa osoitteessa. En ole esimerkiksi nähnyt yli 70-vuotiaita vanhempiani. Otan tilanteen edelleen vakavasti, sillä seuraan aktiivisesti globaaleja koronatartuntatilastoja.

2.– Käytän hengityssuojainta, jos lähden kotoa postilaatikkoa kauemmaksi. Pidän sitä lähikaupassa ja pidemmillä kävelyllä.

3.– Olen hakenut lapsille noutoruokaa, mutta emme ole istuneet ravintolassa. Minulla ei ole käynyt mielessäkään lähteä terassille!

4.– Minulla ei ole ajokorttia, joten olen käyttänyt julkista liikennettä. Teen etätöitä, mutta pakollisissa tapauksissa olen käynyt toimistolla. Pidän kulkuneuvoissa aina hengityssuojainta.

– En lähtisi risteilylle.

5.– Olen joustanut lasten kanssa, ja olemme käyneet sisäleikkipuistossa ja Linnanmäellä. Käytin hengityssuojainta sekä käsidesiä, ja harkitsimme, mitä teemme. Huvipuistossa jätimme narunvedon välistä. En kävisi esimerkiksi keilaamassa omien tarpeideni takia.

6.– Käytän kaupassa aina suojamaskia, pesen käsiäni ja pyrin pitämään etäisyyttä. Olen neuvonut myös välttämään turhaa tavaroiden räpläämistä. Tiedän, että jotkut laittavat kauppareissun jälkeen ostokset hyllylle odottamaan pariksi päivää. Itse voisin olla tässä vielä tarkempi.

Helsingin yliopistollisen sairaalan infektiosairauksien linjajohtaja ja ylilääkäri Asko Järvinen.

Asko Järvinen, Helsingin yliopistollisen sairaalan infektiosairauksien linjajohtaja ja ylilääkäri

1. – Ystävien tapaamiset ovat jääneet kovin niukaksi, osaltaan kevään työmäärän takia. Olen ollut heihin yhteydessä puhelimitse ja netin kautta. Jos olemme tavanneet, olemme pyrkineet pitämään turvaväliä. 88-vuotiasta äitiäni en ole nähnyt lähietäisyydeltä.

2. – Käytän suojamaskia vain koronapotilaiden kanssa. Koen turvavälien pitämisen riittäväksi varotoimenpiteeksi tässä epidemiatilanteessa.

3.– Olen syönyt yhden aterian terassilla, jossa ei ollut tuolloin muita. Jos etäisyydet pidetään, todennäköisyys tartunnalle on pieni.

4.– Olen käyttänyt jonkun kerran sekä junaa että bussia. Pyrin katsomaan, etten ollut kovin lähellä ihmisiä. Töihin kuljen omalla autolla työmatkan luonteen vuoksi.

– En olisi kovin innoissani lähdössä risteilylle, mutta voisin olla laivalla järkeä käyttäen.

5.– En käy normaalistikaan kuntosalilla, mutta voisin mennä käyttäytyen varotoimien mukaan. Olen liikkunut ulkona lenkkeillen, kun siihen on tullut mahdollisuus.

6.– Kaupassa käydessäni pidän turvaväliä, mutta en käytä maskia tai suojakäsineitä. Desinfioin käteni mennen tullen silloin, kun kaupassa käsidesiä on tarjolla.

Turun yliopiston virusopin dosentti ja Turun yliopistollisen keskussairaalan ylilääkäri Tytti Vuorinen.

Tytti Vuorinen, Turun yliopiston virusopin dosentti ja Turun yliopistollisen keskussairaalan ylilääkäri

1. – Olen tavannut tuttaviani siten, että olemme voineet pitää etäisyyttä, esimerkiksi veneilemässä. En ole nähnyt iäkkäitä sukulaisiani.

2.– En ole käyttänyt suojamaskia työpaikan ulkopuolella. Maski kuuluu tarvittaessa työasuun. Turussa tautitilanne on rauhallinen.

3.– En ole vielä käynyt ravintoloissa. Voisin mennä ulkoilmaterassille pienellä porukalla, mutta en isolla seurueella, enkä suureen väkijoukkoon.

4.– Minulla on niin lyhyt työmatka, ettei minun tarvitse käyttää julkista liikennettä. Voisin kuitenkin tarvittaessa käyttää julkisia kulkuneuvoja Turun seudulla.

– En henkilökohtaisesti lähde vielä risteilylle suurten väkijoukkojen takia.

5.– Aiemmin tein etätreenejä, mutta olen nyt kesällä käynyt balettitunneilla, joissa on maksimissaan kymmenen henkilöä kerrallaan. Pidämme etäisyyttä, ja putsaamme tangot käytön jälkeen. Pesemme ja desinfioimme kätemme ennen ja jälkeen harjoitusten.

6.– Keväällä käytimme vain kauppakassipalvelua, mutta nyt käyn kaupassa noin kerran viikossa. Pidän jonoissa turvaväliä, ja desinfioin käteni, kun olen maksanut ja pakannut ostokseni. Pidän etäisyyttä, koska en halua tartuttaa muita, jos olen tietämättäni oireeton viruksen kantaja.

Helsingin yliopiston professori ja kliinisen mikrobiologian erikoislääkäri Olli Vapalahti.

Olli Vapalahti, Helsingin yliopiston professori ja kliinisen mikrobiologian erikoislääkäri

1. – Olen nähnyt viime aikoina lähinnä sukulaisiani takapihalla kohtalaisten etäisyyksien päästä. Minulla ei ollut hirveästi aikaa tai tarvetta alkaa järjestää suurempia kokoontumisia.

2.– Olen pyrkinyt käyttämään suojamaskia esimerkiksi töissä laboratoriossa tai tilanteissa, joissa ei ole ollut mahdollista pitää turvaväliä. Joskus suojamaski on ollut päällä myös kaupassa.

3.– Olemme käyneet perheeni kanssa pari kertaa ravintoloissa syömässä, lähtökohtaisesti terassilla. Sisätiloissa olemme kiinnittäneet huomiota turvaväleihin. Kevään aikana olemme tilanneet paljon noutoruokaa.

4.– Olen käyttänyt yksittäisinä kertoina paikallisjunaa, mutta pääasiassa olen fillaroinut tai liikkunut autolla.

– En erityisemmin haluaisi lähteä nyt risteilylle. Laiva ei tällä hetkellä ole kaikista järkevin lomamatkailumuoto, ja risteilyn tartuntariskeistä on tullut nyt monta esimerkkiä. Laivoilla on hyvä pyrkiä riskejä minimoimaan silloin kun mahdollista.

5.– En juuri käy kuntosalilla, mutta muuten voisin tässä tilanteessa sinne mennä. Harrastan enemmän lenkkeilyä ja fillarointia ulkona, mikä ei ole onneksi ollut ”kiellettyä”.

6.– Poikkeustilan alussa tilasimme ruokakasseja kotiin, mikä osoittautui käteväksi. Käyn kaupassa, mutta noudatan turvavälejä ja kiinnitän huomiota käsihygieniaan. Vältän kaupassa turhaa koskettelua, ja putsaan tavaroita entistä huolellisemmin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?