Miksi pohjoisessa joka paikka tuntuu nyt olevan täynnä hyttysiä? Tutkija kertoo syyn - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Miksi pohjoisessa joka paikka tuntuu nyt olevan täynnä hyttysiä? Tutkija kertoo syyn

Julkaistu: 9.7. 8:33

Onko Suomessa sittenkään ennätyksellinen hyttyskesä? Onko se sitä edes Pohjois-Suomessa?

Siinäpä kysymyksiä, joihin jokainen voi vuorollaan vastata. Asiaa on kysytty kesän aikana kymmenet kerrat kajaanilaiselta hyönteistutkija Reima Leinoselta.

– Ei tänä kesänä hirvittävästi normaalia enempää hyttysiä ole. Pohjois-Suomessa vain oli viime talvena niin paljon lunta, että sulamisvesiä oli normaalia enemmän. Ja kun alkukesään tuli vielä hellejakso, niin hyttyset kuoriutuivat isoina massoina lähes yhtä aikaa. Joka paikka tuntui olevan etenkin pohjoisessa täynnä hyttysiä, Leinonen muistuttaa.

Juhannuksen tienoihin sattunut hellejakso sai hyttyset kuoriutumaan massana. Poikkeuksena tietenkin ne alueet, joissa kuivuus on leimannut alkukesää. Kuivista lammikoista kun hyttyset eivät siivilleen lähde. Vaikka sääskien, paarmojen ja kumppanien lentoaika on vain kolme viikkoa, niin hyönteismyrkkyjä tarvitaan vielä heinäkuun puoli välin jälkeenkin.

– Meillä on yli 40 erilaista hyönteislajia, joten hyttysiä kyllä riittää vielä loppukesääkin kohden. Samoin alueellisia eroja löytyy siinä, milloin hyttyset kuoriutuvat. Hyttyskesää arvioitaessa hyttysiä voi olla hieman normaalia enemmän, mutta ei mitään kovin poikkeuksellista määrää koko kesän mittakaavassa ei ole, Leinonen pohtii.

Ennusteet voisi olla tarkempia

Hyönteistutkijalta kysytään kesän alla ja kesän aikana hyttysennusteita lähes päivittäin.

– Ennusteet perustavat vallitsevaan säätilaan ja tuleviin ennusteisiin. Meillä ei ole mitään hyönteislaskentoja, joiden avulla saataisiin tarkempia tuloksia. Nyt ennusteissa jää aina luonnolle oma roolinsa. Jos tulee nahkahelteet ja lammikot kuivuvat, niin hyttysiä kuoriutuu selvästi vähemmän, Reima Leinonen harmittelee.

Tosin jos kirstunvartijat valtiovallan suunnalla olisivat anteliaampia, niin ennusteetkin voisivat olla tarkempia.

– Kymmenkunta vuotta sitten esitimme, että lähdettäisiin rakentamaan Suomeen omaa mallia hyttysennustetta varten. Siinä olisi valittu eri puolilta maata 200–300 lammikkoa, jossa tutkija olisi käynyt laskemassa keväisin toukat tietyltä alueelta. Kaikki pitivät ajatusta todella hyvänä. Sitten kun sanoimme, että tähän tarvittaisiin vähän rahaakin, niin ei se enää niin hyvä idea ollutkaan, Leinonen nauraa.

Suurista summista ei hyttysennusteen laatimisessa ole kyse. Mutta niitä vähiäkään euroja ei tunnu valtiolta löytyvän.

– Yksi ihminen voisi kiertää lammikot 2-3 viikon aikana. Työ pitäisi aloittaa etelästä ja edetä sitten pohjoista kohti sitä mukaa, kun lumet sulavat. Kun tiedot syötettäisiin luotavaan tietokantaan ja tietoa kerättäisiin useamman vuoden ajan samoilta standardipaikoilta, niin saisimme aikaan entistä luotettavampia hyttysennusteita, lupaa hyönteistutkija Reima Leinonen.

Onko sinun kesäpaikassasi nyt erityisen paljon hyttysiä? Saitko kuvan tai videon? Lähetä se IS:lle WhatsAppilla: 040 660 9019.

Mikä on tehokkain tapa karkottaa sääsket? Keskustele kommenteissa!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?