Suomea lähestyy taas kunnon myräkkä: rankkoja sateita ja tuulta – ”Tuho­potentiaalia on” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Suomea lähestyy taas kunnon myräkkä: rankkoja sateita ja tuulta – ”Tuho­potentiaalia on”

Julkaistu: 9.7. 7:30, Päivitetty 9.7. 7:56

Pahin myllerrys on tämän hetkisen ennusteen mukaan myöhään lauantai-iltana ja -yönä.

Suomea lähestyy raju kesämyräkkä, joka tuo mukanaan rankkoja sateita ja voimakkaita tuulia, Foreca kertoo tiedotteessaan.

Nopeasti syvenevä ja etenevä matalapaine liikkuu viikonlopuksi kohti Suomea. Matalapaine syntyy viileän ja helteisen ilman rajamaastoon.

Ennen myräkän rantautumista tiedossa on viime päivien tapaan paikallisia, mutta runsaita sade- ja ukkoskuuroja.

– Jäärakeitakin on mahdollista nähdä ja paikoitellen maisema voikin niiden seurauksena värjäytyä talvisemmaksi, Forecan meteorologi Markus Mäntykannas kirjoittaa tiedotteessa.

Torstaina runsaimpien kuurosateiden painopiste on maan länsi- ja keskiosassa, perjantaina myös pohjoisessa. Sade- ja ukkoskuuroilla on selvä vuorokausisykli: ne ovat heikoimmillaan yöllä ja aamulla, mutta voimistuvat iltapäivän auringonpaisteessa ja voivat moukaroida vielä iltapuolellakin.

Saksan yllä perjantaina syntyvä pieni matalapaineen keskus voimistuu liikkuessaan lauantain kuluessa kohti pohjoista. Tällä hetkellä näyttääkin siltä, että tuulet voivat jo iltapäivän kuluessa voimistua sen ympäristössä koviksi läntisillä ja lounaisilla merialueilla.

– Tuuliennusteita katsoessa näyttää, että myräkällä on tuhopotentiaalia. Jättäisin suosiolla menemättä vesille lauantaina maan etelä- ja länsiosassa sekä läheisillä merialueilla. Suomenlahdella tilanne näyttää karuimmalta, Mäntykangas kirjoittaa.

Pahin myllerrys on tämän hetkisen ennusteen valossa myöhään lauantai-iltana ja sunnuntain vastaisena yönä, jolloin Suomenlahdella 10 minuutin keskituuli voi voimistua jopa lähelle myrskylukemia. Myrskypuuskia esiintyy merialueilla yleisesti, ja niitä voi syntyä myös rannikoiden tuntumaan.

Heinäkuiset myrskyt ovat Suomessa melko harvinaisia, sillä Ilmatieteen tilastojen mukaan niitä on viimeisen 14 vuoden aikana esiintynyt vain vuosina 2007 ja 2019.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?