Maahanmuuttovirasto: Tiedot Kreikasta tulleista pakolaislapsista eivät pidä paikkaansa

Euroopan komission Suomen-edustusto kertoi aiemmin tänään, että siirtoja olisi tehty eilen ja tänään. Maahanmuuttovirasto (Migri) kiistää, että ensimmäiset pakolaislapset olisi jo siirretty Kreikasta Suomeen.

Kuva Kreikan Lesbokselta Morian pakolaisleiriltä.

8.7.2020 15:32 | Päivitetty 8.7.2020 15:44

– Julkisuudessa olevat tiedot eivät pidä paikkaansa. Maahanmuuttovirasto tiedottaa, kun siirrot Suomeen ovat tapahtuneet, Migrin viestintäpäällikkö Jaana Vaahtio kertoo STT:lle.

Maahanmuuttovirasto kertoi aikaisemmin, että Suomeen saapuu ensimmäinen ryhmä alaikäisiä tällä viikolla. Vaahtion mukaan viime viikolla kerrottu tieto pitää edelleen paikkansa, ja Suomeen odotetaan yhä 24:ää lasta ja nuorta tämän viikon aikana.

– Meiltä viipymättä tiedotetaan, kun siirrot ovat tapahtuneet.

Euroopan komission Suomen-edustusto kertoi aiemmin tänään, että Kreikasta olisi siirretty eilen ja tänään Suomeen ilman huoltajaa olevia pakolaislapsia. Edustuston mukaan ilman huoltajaa olevia lapsia olisi siirretty Suomeen ja Portugaliin yhteensä 49. Vaahtio ei osaa arvioida, miksi edustusto on kertonut asiasta ennenaikaisesti.

Suomi sitoutunut ottamaan vastaan 175 ihmistä

Suomen hallitus on sitoutunut ottamaan Välimeren maista yhteensä 175 haavoittuvassa asemassa olevaa, joista valtaosa saapuu Suomeen lähikuukausien aikana. Yhteensä sata otetaan juuri Kreikan pakolaisleireiltä. Lisäksi Suomi ottaa Maltalta noin 26 ja Kyprokselta noin 30 apua tarvitsevaa.

Siirtoja on tarkoitus toteuttaa lähikuukausina vaiheittain, kun komissiossa tehdyt valmistelut on saatu päätökseen ja koronaviruksesta johtuvia matkustusrajoituksia puretaan. Belgiaan siirretään 18, Ranskaan 50, Saksaan 106, Sloveniaan 4 ja Liettuaan 2 lasta. Saksan lukuun sisältyy myös siirrettävien lasten sisaruksia ja vanhempia. Nämä siirrot toteutetaan myöhemmin tässä kuussa.

Pääasiallinen kohderyhmä ovat ilman huoltajaa olevat lapset. Järjestelyyn hyväksytään myös lapsia, joilla on jokin vakava terveysongelma sekä heidän lähiomaisiaan.

Kulujen kattamiseksi Suomi on saanut EU:lta 12 miljoonaa euroa. Alun perin ensimmäinen siirto oli suunniteltu kesäkuulle, mutta se on viivästynyt käytännön järjestelyiden takia.

Siirrot ovat osa järjestelyä, jota EU-komissio koordinoi yhdessä Kreikan viranomaisten kanssa. Siirrot toteutetaan yhteistyössä YK:n virastojen ja Euroopan turvapaikka-asioiden tukiviraston (EASO) kanssa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?