Hallituslähteet: Kulmunin ulostuloa työllisyystoimissa pidetään ”uskomattomana” – ollut itse sopimassa Marinin vahvistamasta joustosta aikatauluun - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Hallituslähteet: Kulmunin ulostuloa työllisyystoimissa pidetään ”uskomattomana” – ollut itse sopimassa Marinin vahvistamasta joustosta aikatauluun

Julkaistu: 8.7. 13:31

Pääministeri Sanna Marin vahvisti Säätytalolle tullessaan, että hallitus on sopinut koronan vuoksi aikataulujoustosta budjettiriihestä odotettuihin päätöksiin 30 000 työpaikasta. Kulmunin tuore lausunto kuumentaa tunteita hallituspuolueissa.

Pääministeri Sanna Marin (sd) vahvisti Säätytalolle hallituksen matkustusrajoituksia koskeviin neuvotteluihin saapuessaan, ettei hallitus välttämättä saa kaikkia päätöksiä todennettavista 30 000 työpaikasta tehtyä syyskuun budjettiriihessä. Hänen mukaansa niistä tulee syntyä riihessä näkymä.

– Ilman muuta on selvää, että budjettiriihessä pitää olla näkymä siitä, millä tavalla nämä ensimmäiset 30 000 päätösperäistä työpaikkaa saadaan luotua. On mahdollista, että kaikkia prosesseja emme (koronan takia) saa valmiiksi riiheen mennessä, mutta näkymä pitää olla.

Marinin mukaan hallitus sopi lisätalousarvion yhteydessä, että aikaisemmasta aikataulusta voidaan joustaa koronan takia. Päätökset pitää kuitenkin tehdä syksyn aikana.

Pääministeri halusi myös antaa tukensa työmarkkinajärjestöille, jotka ovat hänen mukaansa tehneet hyvää työtä koronakevään aikana. Järjestöiltä odotetaan panosta työllisyystoimien selvittämisessä.

Useista hallituslähteistä sanottiin IS:lle aamulla valtiovarainministeri Matti Vanhasen (kesk) erehtyneen, kun hän viikonloppuna vahvisti Helsingin Sanomissa, että tavoitteena on edelleen päättää riihessä kaikista 30 000 uudesta työpaikasta.

– Hallitusohjelma on voimassa ja kirjaus on voimassa, Vanhanen sanoi.

IS:n tietojen mukaan Vanhanen on päivitetty kartalle lisätalousarvion yhteydessä viisikossa tehdystä linjauksesta ja kaikki ovat sitoutuneita siihen, että päätökset tehdään syksyn aikana.

Sekaannuksen ajateltiin johtuvan siitä, että viisikon tehdessä uuden linjauksen lisätalousarvion yhteydessä neuvotteluissa keskustaa edusti silloinen valtionvarainministeri Katri Kulmuni (kesk).

Asiasta on aamupäivän aikana revennyt julkisuudessa riita keskustan ja muiden hallituspuolueiden välille, kun Kulmuni otti keskusteluun kantaa Twitterissä peräänkuuluttamalla hallitukselta budjettiriihestä sovittuja päätöksiä.

– Vuosi on odotettu työllisyystoimia ja syksyn budjettiriihessä niistä pitää hallitusohjelman mukaisesti tehdä myös päätöksiä (30 000) ja toki myös nostaa kunnianhimon tasoa 60 000 työllisestä, kuten sovittu on, Kulmuni sanoi.

STT:lle Kulmuni totesi, että budjettiriihessä pitää olla päätökset 30 000 työpaikasta. Muusta aikataulusta ei ole sovittu.

Kulmunin ulostuloa pidetään hallituspuolueissa ”uskomattomana”. IS:lle sanotaan hallituspuolueiden linjanneen työllisyyspäätöksiin liittyvästä joustosta hyvässä yhteistyössä. Kulmuni oli tekemässä linjausta lisätalousarvion yhteydessä. Asiasta on myös puhuttu viime viikolla Vanhasen ollessa valtionvarainministeri.

Hallituslähteistä kerrotaan IS:lle, että aikataulusta joustamiseen päädyttiin, koska työ- ja elinkeinoministeriöllä on ollut kädet täynnä koronaan liittyvien kysymysten kanssa. Näin ollen virkamiehet eivät yksinkertaisesti saa kaikkia työllisyyspäätöksiin liittyviä asioita valmisteltua budjettiriiheen mennessä.

IS:lle alleviivataan useista hallituslähteistä, ettei kukaan ole luopumassa 30 000 todennetun työpaikan tavoitteesta.

Hallituspuolueista kysellään jopa sitä, liittyykö Kulmunin lausunto hänen puheenjohtajakampanjansa töytevöittämiseen.

SAK ja STTK ovat aiemmin sanoneet, etteivät ne pidä realistisena hallitusohjelman kirjausta, jonka mukaan 30 000 työllistä tuovat toimet valmistuvat syyskuun riiheen mennessä.

IS ei toistaiseksi ole tavoittanut valtionvarainministeri Matti Vanhasta, joka osallistuu parhaillaan hallituksen neuvotteluihin rajakysymyksistä Säätytalolla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?