Mikko Kärnä syyttää Ohisaloa ”sooloilusta” jalkapanta-asiassa – ”Aikoo pyyhkäistä hallitus­ohjelmalla takapuoltaan” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Mikko Kärnä syyttää Ohisaloa ”sooloilusta” jalkapanta-asiassa – ”Aikoo pyyhkäistä hallitus­ohjelmalla takapuoltaan”

Julkaistu: 7.7. 11:44

Ohisalon mukaan jalkapannat eivät palvelisi asiasta tehtyä hallitusohjelmakirjausta.

Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk) kertoo olevansa tyrmistynyt sisäministeri Maria Ohisalon (vihr) Ylelle tänä aamuna antamista lausunnoista, joiden mukaan kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden jalkapantavalvonta ei näyttäisi olevan toteuttamassa tällä hallituskaudella.

Myöhemmin Ohisalo myös twiittasi asiasta. Hänen mukaansa hallitus linjaa asiasta Sisäministeriön selvityksen pohjalta.

– Kerroin Yleisradion aamu-TV:ssä, että Sisaministerio’ssa on tehty virkatyönä teknisestä valvonnasta selvitys ja se on päätynyt lopputulemaan, että jalkapannat toteuttaminen hallitusohjelmakirjauksen mukaan ei olisi tarkoituksenmukaista. Hallitus linjaa selvityksen pohjalta, sisäministeri twiittasi.

Kärnä pitää Ohisalon lausuntoja ”sooloiluna”. Kärnän mukaan jalkapanta-asia on sovittu toteutettavaksi hallitusohjelmassa.

– Ministeri Ohisalon lausunto on täyttä sooloilua ja en nyt kyllä äkkiä keksi, milloin viimeksi joku vastuuministeri on mennyt suoraan lähetykseen kertomaan, että aikoo pyyhkäistä hallitusohjelmalla takapuoltaan.

– Vaadin Ohisaloa korjaamaan lausumansa ja ilmoittamaan, että hallitusohjelma toteutetaan myös niiden kirjausten osalta, jotka ovat vihreille epämieluisia. Jos näin ei tapahdu ja hallitusohjelmaa ei noudateta, tulen esittämään ministerille henkilökohtaista epäluottamuslausetta ja sen jälkeen katsotaan, kuka salissa haluaa tukea ministeriä tai hallitusta, joka ei pidä kiinni omista sopimuksistaan. Minä en ainakaan halua, Kärnä lataa.

Ohisalon Ylelle antamien lausuntojen mukaan jalkapannat eivät palvelisi asiasta tehtyä hallitusohjelmakirjausta.

– Asia olisi vaikea toteuttaa sellaisena kuten hallitusohjelmassa sitä on pohdittu. Selvitys on päätynyt siihen tulokseen, että tällainen ei ole kustannustehokasta. Se ei ole järkevää tässä tilanteessa, Ohisalo totesi Ylelle.

Kärnä on asiasta niin tuohtunut, että aikoo vaatia myös pääministeri Sanna Marinilta (sd) toimenpiteitä. Kärnän mukaan asiasta on kehittymässä vakava kriisi.

Jalkapantaa ei mainita hallitusohjelmassa ainakaan suoraan.

Hallitusohjelmassa lukee: "Käynnistetään lakimuutos ulkomaalaislain muuttamiseksi siten, että säilöönotolle ja asumisvelvollisuudelle vaihtoehtoisena vähemmän rajoittavana ja yhteiskunnan kannalta tarkoituksenmukaisempana turvaamistoimena säädetään kielteisen oleskelulupapäätöksen saaneen henkilön tekninen valvonta."

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?