Ohisalo sanoo Twitterissä hallituksen linjaavan jalkapannoista sisäministeriön selvityksen pohjalta – Selvityksen mukaan jalkapantojen toteuttaminen ei olisi tarkoituksenmukaista - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Ohisalo sanoo Twitterissä hallituksen linjaavan jalkapannoista sisäministeriön selvityksen pohjalta – Selvityksen mukaan jalkapantojen toteuttaminen ei olisi tarkoituksenmukaista

Sisäministeri Maria Ohisalo.

Julkaistu: 7.7. 9:12

Keskustan Kurvinen STT:lle: Hallitus ei tässä vaiheessa ole päättänyt, tuleeko jalkapantoja vai ei tule.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) kertoi tiistaina Ylellä, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille henkilöille kaavaillut jalkapannat eivät ole ministeriössä tehdyn selvityksen perusteella tarkoituksenmukaisia. Ohisalon mukaan asiasta virkatyönä tehty selvitys on päätynyt siihen tulokseen, että se ei ole kustannustehokasta.

Myöhemmin hän sanoi Twitterissä, että hallitus linjaa asiasta selvityksen pohjalta.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen korosti STT:lle, että hallitus ei ole vielä asiasta keskustellut eikä neuvotellut.

– Hallitus ei tässä vaiheessa ole päättänyt, tuleeko jalkapantoja vai ei tule, Kurvinen sanoi puhelimitse kesälomaltaan.

Kurvisen mielestä olennaista on, että Ohisalo veisi ripeästi eteenpäin ennen kaikkea laittoman maahantulon torjuntaohjelmaa, josta tekninen valvonta on osa.

– Se on se isompi kokonaisuus, joka pitäisi saada maaliin.

Ylen aamussa tiistaina vieraillut Ohisalo sanoi, että oikeudellisen selvityksen ja viranomaisarvioiden jälkeen on tultu loppupäätelmään, että jalkapannat eivät palvelisi asiasta tehtyä hallitusohjelmakirjausta.

– Asiaa on meidän ministeriössä selvitetty ja selvitys on päätynyt siihen tulokseen, että tällainen ei ole kustannustehokasta. Se ei ole järkevää tässä tilanteessa, hän sanoi.

Ohisalo ei ole vastannut STT:n kommenttipyyntöön.

Kurvinen ei tyrmää muitakaan vaihtoehtoja

Jalkapantavalvonnasta on ollut hallituksen sisällä ristiriitaa pitkin matkaa. Asia on ollut vihreille vaikea, kun taas keskusta on sitä kannattanut.

Hallitusohjelmaan on kirjattu, että "Käynnistetään lakimuutos ulkomaalaislain muuttamiseksi siten, että säilöönotolle ja asumisvelvollisuudelle vaihtoehtoisena vähemmän rajoittavana ja yhteiskunnan kannalta tarkoituksenmukaisempana turvaamistoimena säädetään kielteisen oleskelulupapäätöksen saaneen henkilön tekninen valvonta."

Hallituksessa on ollut erilaisia näkemyksiä muun muassa siitä, mitä tekninen valvonta tarkoittaa. Ohisalo on aiemmin sanonut, ettei se välttämättä tarkoita jalkapantaa, vaan esimerkiksi matkapuhelimeen liittyvää paikkatietojakoa.

Kurvisenkin mielestä tekniseen valvontaan on varmasti monia tapoja, joista jalkapanta on yksi.

– En tässä vaiheessa peukuta tai vastusta mitään vaihtoehtoja. En tyrmää matkapuhelinvaihtoehtoakaan. Sisäministeriö valmistelee asiaa ja katsotaan sitten, mitä vaihtoehtoja sieltä tulee.

Juttua päivitetty ja korjattu 7.7.2020 kello 14.15. Korjattu Ohisalon lausuntoa Ylen uutisen pohjalta. Ohisalo ei sanonut, että jalkapannat eivät toteudu. Päivitetty keskustan kommenteilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?