Subutex-lääkärinä tunnettu Pentti Karvonen syyllistyi vale­lääkäri­toimintaan - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Subutex-lääkärinä tunnettu Pentti Karvonen syyllistyi vale­lääkäri­toimintaan

Pentti Karvonen syyllistyi luvattomaan terveydenhuollon ammattitoimen harjoittamiseen.

Julkaistu: 6.7. 15:07

Takavuosina ristiriitoja herättänyt ja useita vankeustuomioita saanut ”Subutex-lääkäri” Pentti Karvonen syyllistyi luvattomaan terveydenhuollon ammattitoimen harjoittamiseen.

Tuomiossa on kyse Pentti Karvosen poliisille vuoden 2018 toukokuussa tekemästä ilmoituksesta.

Ilmoituksessa Karvonen pyysi, että hänen pitkään tuntemansa miehen ajokortti peruttaisiin terveyssyiden takia.

Ongelma oli siinä, että Karvonen käytti ilmoittamiseen lomaketta, jossa hän antoi ymmärtää olevansa lääkäri, vaikka Karvosella ei ollut enää oikeutta harjoittaa lääkärin ammattia. Lomakkeen mukaisen ilmoituksen poliisille saivat tehdä vain laillistetut terveydenhuollon ammattihenkilöt.

Lomakkeessa luki muun muassa, että ”Lääkärin ilmoitus ajoterveydentilan muutoksesta poliisille”. Lomakkeen yhteydessä oli myös ”lääkärin allekirjoitus”, jonka yhteyteen Karvonen laittoi oman nimensä. Karvonen käytti myös kouluttajan ja konsultin nimikettä, mutta ne eivät oikeuden mukaan poistaneet Karvosen rikosvastuuta.

– Käräjäoikeus toteaa Karvosen harjoittaneen lomakkeen mukaisen ilmoituksen antaessaan lääkärin ammattia ja käyttäneen lääkärin ammattinimikettä.

– Se, että Karvonen on allekirjoituksensa oheen merkinnyt lomakkeella olleen lääkärinimikkeen lisäksi muita nimikkeitä, jotka ovat sellaisia, joiden käyttöön Karvosella on oikeus, ei anna aihetta arvioida asiaa toisin. Käräjäoikeus toteaa, että Karvosen menettely täyttää luvattoman terveydenhuollon ammattitoimen harjoittamisen tunnusmerkistön, Helsingin käräjäoikeus totesi maanantaina antamassaan tuomiossaan.

Käräjäoikeus jätti Karvosen kuitenkin rangaistukseen tuomitsematta.

Käräjäoikeuden mukaan Karvosella on sinänsä ollut hyväksyttävä pyrkimys edistää liikenneturvallisuutta, mutta hänen toimintansa oli moitittavaa. Käräjäoikeuden mukaan Karvonen toimi näin ensimmäistä kertaa, ja hänen syyllisyytensä oli siinä määrin vähäinen, ettei siitä ollut oikeudenmukaista tuomita rangaistusta.

Nykyään 78-vuotias Karvonen tuli tunnetuksi 1990–2000 lukujen taitteessa poikkeavista hoitokäytännöistään. Hän pyrki hoitamaan opiaatteja käyttäneitä narkomaaneja korvaushoidolla.

Karvonen toi maahan ja jakoi potilailleen korvaushoidoissa käytettyjä lääkkeitä kuten Subutexia. Karvosen aloittaessa toimintansa korvaushoitoa ei ollut laissa vielä lainkaan.

Karvonen sai 2000-luvulla useita vankeustuomioita huumausaineiksi luokiteltujen lääkkeiden myynnistä ja välittämisestä. Hän itse sanoi yrittäneensä auttaa potilaitaan, jotka ilman hoitoa olisivat voineet jopa kuolla.

Kovin tuomioista oli ehdotonta vankeutta. Hovioikeus tuomitsi peräti viisi vuotta, mutta korkein oikeus lievensi sen 2,5 vuoteen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?