Tukes varoittaa: Hyttys­karkottimien myrkky­tyynyjen tilaaminen ulkomailta usein laitonta – ”Tyynyissä voi olla mitä vaan” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Tukes varoittaa: Hyttys­karkottimien myrkky­tyynyjen tilaaminen ulkomailta usein laitonta – ”Tyynyissä voi olla mitä vaan”

Tukesin ylitarkastaja muistuttaa, että Suomessa saa käyttää ainoastaan Tukesin hyväksymiä hyönteismyrkkyvalmisteita.

Julkaistu: 3.7. 16:29

Suomalaiset tilaavat laittomia myrkkytyynyjä säästääkseen rahaa.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes kieltää Facebook-sivuillaan suomalaisia tilaamasta hyönteismyrkkylaitteisiin tarkoitettuja tyynyjä ulkomailta.

Suomalaiset ovat tilanneet Thermacell- tai Ryobi-laitteisiin myrkkytyynyjä, jotka ovat jääneet Tulliin tullivalvonnan yhteydessä.

– Suomessa saa käyttää ainoastaan Tukesin hyväksymiä hyönteismyrkkyvalmisteita. Muiden tuotteiden käyttö on laitonta, muistuttaa Tukesin ylitarkastaja Elina Rydman.

Rydmanin mukaan myrkkytyynyt sisältävät biosideiksi kutsuttuja kemikaaleja, jotka on tehty tappamaan haitallisia eliöitä. Tukes luokittelee ne vaarallisiksi aineiksi.

– Siksi niitä koskeva lainsäädäntö on niin tiukka. Väärinkäytettynä ne voivat olla vaaraksi ihmisen terveydelle sekä ympäristölle.

Tukes tai Tulli ei tarkista ulkomailta tulleiden tyynyjen sisältöä. Siksi niiden vaarallisuudesta ei ole varmuutta.

– Ulkomailta tulleissa tyynyissä voi olla mitä vaan, Rydman huomauttaa.

Myrkkytyynyjen tilaaminen ei ole uusi ilmiö. Tulliylitarkastaja Kirsi Taipale kertoo tullin tiedottaneen asiasta jo viime vuonna. Tänä kesänä tilauksia ei ole tullut vielä yhtä paljon kuin viime vuonna.

– Olemme ottaneet haltuun kymmeniä tilauksia. Yhdessä tilauksessa voi olla mukana satoja myrkkytyynyjä. Jos maahantulon edellytykset eivät täyty, tyynyt hävitetään, Taipale selventää.

Tukesin hyväksymiä myrkkytyynyjä saa käyttää käyttöohjeiden sallimin tavoin. Esimerkiksi ulkokäyttöön tarkoitettujen hyönteiskarkottimen käyttö sisätiloissa on kiellettyä. Tukes on hyväksynyt Suomessa myytävät tyynyt laitteille, joita käytetään tasaisella pinnalla ulkoilmassa.

– Tiedän, että markkinoilla on laukkuja, joissa karkotinta kannetaan kaulassa. Vaikka olemme hyväksyneet tyynyn, emme ole arvioineet riskejä tällaiseen käyttötapaan. Myrkkytyynyjen höyryn hengittämistä pitäisi välttää, Rydman painottaa.

Taipaleen mukaan ihmiset tilaavat tyynyjä verkosta, koska ne ovat mahdollisesti siellä hiukan edullisempia.

– Tilauksia tulee monista eri maista. Monet varmasti uskovat niiden olevan myös tehokkaampia, eivätkä tiedä niiden olevan laittomia.

Taipale myöntää, että rajoitusten selvittäminen voi olla Tukesin sivuilta työlästä.

– Sivuilta löytyy biosidi-luettelo, josta aineiden vaarallisuuden voi tarkistaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?