Lahtelaisnainen ei arvannut, mitä oli edessä, kun koronaoireet alkoivat – sairausloma on jatkunut yli kolme kuukautta eikä töihin paluu onnistu vieläkään - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Lahtelaisnainen ei arvannut, mitä oli edessä, kun koronaoireet alkoivat – sairausloma on jatkunut yli kolme kuukautta eikä töihin paluu onnistu vieläkään

Koronaviruksen vasta-ainetestejä tehtiin Terveystalossa Espoossa 30. kesäkuuta.

Julkaistu: 5.7. 18:00

Moni suomalainen kärsii rajuista koronaoireista vielä kuukausien päästä tautiin sairastumisesta.

Lahtelainen 58-vuotias nainen on ollut koronaviruksen aiheuttaman taudin vuoksi sairauslomalla jo yli kolme kuukautta. Niistä kaksi viikkoa hän vietti sairaalassa.

Kaikki alkoi maaliskuussa, kun nainen huomasi kärsivänsä flunssaoireista.

– Neljäntenä kuumeisena päivänä tiesin, ettei kaikki ole hyvin, kun en saanut astmalääkettä otettua, astmasta kärsivä nainen kertoo.

Hän haluaa esiintyä jutussa nimettömänä asian arkaluontoisuuden vuoksi.

Seuraavana päivänä nainen lähti sairaalaan, jossa testissä todettiin koronavirus.

Vain joitain päiviä myöhemmin nainen oli hengityskoneessa teho-osastolla.

– Keuhkojani oli kuvattu joka päivä. Lääkärit tiesivät, että niihin tulee hengitysvaje, joten minut laitettiin hengityskoneeseen.

 Tässä on niin omituisia asioita, kuten verisuonien katkeilua.

Kun nainen viimein pääsi teho-osastolta, hän oli heikossa kunnossa.

– Olin sairaalassa yhteensä 15 päivää. Palasin kotiin todella huonokuntoisena.

Nyt kotiin palaamisesta on kulunut lähes kolme kuukautta, mutta oireet eivät edelleenkään täysin helpota.

– Olen edelleen sairauslomalla, koska oloni on todella voimaton.

Nainen kertoo kärsivänsä muun muassa voimakkaasta päänsärystä, raajojen puutumisesta, nivelkivuista ja erilaisista silmien ja ihon oireista.

– Olen ollut välillä todella huonossa kunnossa, ja sykkeen kanssa on ollut ongelmia. Kuntoilla en voi, koska se kostautuu heti. Verenpaine nousee, ja syke heittelee.

– Kolme ja puoli vuotta sitten minulla oli todella paha keuhkokuume. Olin keuhkokuumeenkin jälkeen huonossa kunnossa, mutta tämä on ihan erilaista. Tässä on niin omituisia asioita, kuten verisuonien katkeilua ja sellaista, nainen kuvailee oireitaan.

 En jaksaisi vielä olla koko päivää töiden ääressä.

Tällä hetkellä nainen pystyy tekemään jo joitain kotiaskareita. Hän kertoo laittavansa ruokaa ja siivoavansa – vointinsa rajoissa.

– En oikeastaan ole peloissani, mutta minua ihmetyttää, jääkö tästä jotakin vai lähteekö tämä kokonaan pois.

– Tietysti on sellaisia päiviä, kun jaksan paremmin. Silloin mietin, olisiko jo töihin menon aika, mutten jaksaisi vielä olla koko päivää töiden ääressä, kun täytyy muutenkin ajoittaa tekeminen jaksamisen mukaan.

Nainen toivoo, että tehohoidossa olleiden potilaiden toipumista seurattaisiin nykyistä tarkemmin vielä tehohoidon päätyttyäkin.

– Minulta ei ole kukaan edes kysynyt asiasta. Ihmetyttää, minkä takia asiaa ei seurata, kun se voisi antaa jotain osviittaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?